– Det er moro at vi fikk det til i dag, og særlig med den motvinden og i det regnet vi hadde. Da blir det sleipt og tungt når det bøtter ned sånn som i dag, sier Jan Olav Beitmyren, som er en av veteranene i Aurora Borealis og var med laget helt inn.

Men noen trivelig tur var det ikke, innrømmer Beitmyren.

SEIEREN SATT I INNSPURTEN
Aurora Borealis startet det 165km lange rittet med å tape fem sekunder til Rye Expressen oppover mot Holmestrand. Fem sekunder ble til 10 sekunder, og så 15 sekunder og mer til. Men da rittet snudde, og løypa gikk ned Lågendalen knepte Aurora Borealis inn på Expressen kilometer for kilometer. Ved Larvik lå lagene likt. Men derifra begynner Aurora Borealis igjen å tape terreng til Expressen. Rundt Horten ligger de opp mot halvminuttet på hæla igjen.

– Vi var slitne, det er motvind og vi hadde ikke det lille ekstra til å dra den helt over kulene, og det er mye slikt småkupert terreng i dette rittet. Når det gjenstår 10-12 kilometer ser vi at vi må skjerpe oss ordentlig. Da er det teknisk terreng og det bikker oppover. Vi setter Geir Lien og Per Arne Kolstad i front og jafser inn sekundene. Vi kjører bra på slutten, og Geir Lien var kjempesterk i dag, sier Beitmyren.

TIL GENERALPRØVEN MED SJØLTILLIT
– Dette gir selvsagt sjøltillit i laget. Vi ser at vi er på en god trendlinje, vi kjører godt med tette fine rekker og vi ser at vi har litt mer kapasitet når det blir tyngre terreng, sier Beitmyren.

Nå ser Aurora Borealis fram til Tyrifjorden Rundt neste helg. Der ventes alle storlagene med ambisjoner for Styrkeprøven å stille.

– Rye er nok revansjesugne til helga, og det er nok Kjekkas også etter at de ble slått på Kristiansand-Hovden i går, sier Beitmyren.

Les også: ENDELIG UNDER FEM TIMER  

STANG UT FOR EXPRESSEN
Rye Expressen stilte til start med massivt frafall i rekkene. Det gjorde at klubben ikke kunne stille to lag, slik de hadde planlagt og som de gjorde fa de vant Nordmarka Rundt sist helg. Dermed stilte Rye med ett større lag, men med større sprik i nivået.

– Vi kjørte nok litt for hardt ut, og litt for hardt i bakkene, sier Rune Holden, som er en av kapteinene i Rye Expressen.

Ørsmå justeringer på farten kan gjøre store forskjeller i hvor mange som faller av.

– Vi kjørte bra, men hadde vi kjørt litt roligere fra start og i bakkene, så hadde vi beholdt folk lenger i rulla og da hadde vi hatt mer krefter på slutten, der Aurora tok oss, sier Holden.

Rye mistet ryttere på løpende bånd, de første fire var falt av allerede et par mil etter start. Deretter mistet Expressen et knippe karer til velt og uflaks.

– Vi kjørte egentlig greit, men vi mistet flere mann i velt i rundkjøringer. Det går som regel bra med rytterne, og ender med skrubbsår og blåmerker, men det er sjelden man klarer å ta seg opp igjen til laget etter en slik velt, sier Holden.

Videre valgte Rye å lange med slynger, som viste seg å være et tidssluk på så våte forhold.

– Aurora langet fra veikant og fikk kjapt byttet ut flasker, mens vi kjørte slynger på vått underlag. Det tapte vi sikkert et minutt på, antyder Holden.

Aurora Borealis første menn, Vegard Faldet og Per Arne Kolseth klokket inn på 3:57:34, mens Thomas Brodersen og Øyvind Sørumshaugen Melvold var de første over streken fra Rye Expressen med tida 3:57:46. i Fullstendige resultater alle klasser

Saken fortsetter under

FEILVURDERING: Slyngelanging var ikke tingen på vått underlag. Foto: Privat

Les også: RYE XP VANT NORDMARKA RUNDT 

KLARE SEIERE I FELLESSTARTEN
Elias Spikseth fra Asker CK var raskeste rytter i fellesstarten på Vestfold Rundt. Han var inne på 4.06:35 og vant med sju og et halvt minutts margin til Ken-Levi Eikeland fra Team Fixit.no, som klokket inn på 4:14:09.

I dameklassen var det Nina Ultveit Haugen fra Sarpsborg SK som vant, også hun med solid margin. Haugen var inne på 5:05:52, mens Nina Kløve fra Kongsberg IF ble nummer to med tida 5:19:45.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.