I fjor stilte Follo SKs jentegruppe seks-sju ryttere på Styrkeprøven Lillehammer-Oslo. I år stiller Isabel Karlsen, som er en av pådriverne for klubbens jentesatsing, med minst 16 til start på Lillehammer 18. juni. Da kjører laget som en del av Styrkeprøvens nye Ladies Edition-pulje, og hun gleder seg.

NORGES BESTE SYKKELBLAD: Slik bestiller du abonnement, og får tilgang på hele arkivet digitalt!

Karlsen har syklet i sju år, og hele tida prøvd å få med seg flere jenter. I fjor meldte hun seg inn i Follo SK der kusina Line Schultz var medlem. Sammen har de to og flere andre jobbet iherdig med å etablere et større jentemiljø. Den jobben høster de nå fruktene av.

I år har jentegruppa hatt over 20 ryttere innom fellestreningene ute, men på de fleste øktene ligger gruppa på rundt 10 ryttere. Det er imidlertid en dobling fra klubbtreningene i vinter.

Les også: STREKKER SEG LENGER MED GUTTA

– Vi har etablert en god jentegjeng i klubben. Vi begynner å kjenne hverandre bedre, og vi stoler mer på hverandre slik at vi tør å ligge tettere på hjul, samt at de ferskeste har blitt tryggere og senket terskelen for å sykle i lag. Det har vært et ønske for oss i klubben å få til et jentemiljø og det har vi lykkes med, sier Karlsen.

– Ambisjonen er å komme under seks timer. Det betyr 30km/t i snitt. Det tror jeg er realistisk for oss der vi er nå. Det vil være tøft for noen, og ikke så utfordrende for andre i gruppa, men det viktigste er å ikke miste noen, sier hun.

Les også: PUSLETE JENTELAG 

Saken fortsetter under

SOSIALT er stikkord for jentene i Follo SK, og fellesskapet bidrar til å hindre frafall. Foto: Isabel Karlsen

HINDRER LEKKASJE
– Det å ikke miste noen er den største utfordringen for oss, sier Karlsen, og forklarer at lekkasje fra laget kan forekomme i begge ender.

– Vi har noen veldig spreke jenter som har syklet mye terreng før, og noen helt ferske som kjøpte sin første landeveissykkel i år er ikke nok ennå til at vi kan dele oss i to grupper med ulik målsetting. Som lag er vi fortsatt veldig i startfasen. Dette er første sesongen vi har så mange damer som trener sammen, så vi jobber veldig hardt for å ikke miste noen, sier Karlsen.

En rytter har hun imidlertid mistet.

– Det er en av våre jenter som vurderer å kjøre med herrelaget til klubben på Lillehammer-Oslo fordi hun har lyst til å kjøre med en gruppe som pusher farten litt mer enn det vi legger opp til, og det har vi selvfølgelig respekt og forståelse for, sier hun.

NORGES FØRSTE LANDEVEISFESTIVAL: Meld deg på Samling 2016  

MOTIVASJON I Å VÆRE DEL AV ET STØRRE MILJØ
Karlsen mener at Styrkeprøvens Ladies Edition-prosjekt har vært en viktig faktor for å etablere jentemiljøet i klubben og for å senke terskelen for å være med på ritt og sette seg et mål som Lillehammer-Oslo på 185km.

– Ladies Edition har vært en ekstra pådriver for oss, særlig i vinter. Vi var gode til å bli med på treningene som Ladies Edition arrangerte i vinter, og var største klubb på de arrangementene flere ganger, sier hun.

Karlsen forklarer at det å ha tilbud om et organisert treningstilbud der de også kunne treffe damer fra andre klubber med samme mål også er en bonus som har bidratt til å holde motivasjonen og interessen oppe fram til barmarksesongen. Siden snøen gikk har klubben stort sett fokusert på sine egne fellestreninger ute.

– Det aller viktigste med Ladies Edition er nok vissheten om at vi skal sykle sammen med mange andre jenter. Det vil være jenter i Ladies Edition puljen som sykler fortere enn oss, og jenter som sykler saktere. Men ingen skal behøve å sykle alene til Oslo. Det er kanskje det aller viktigste med Ladies Edition for oss. Men så er det de små detaljene også, slik som tilbud om en egen trøye for Ladies Edition, og at det er et eget område for oss i mål, det skaper også fellesskap og miljø, sier Karlsen. 

– Det neste steget for oss må være at vi blir mange nok til at vi kan dele oss i to grupper, slik at det blir enda morsommere for alle, sier hun.

Saken fortsetter under

NYTELSE er en viktig del av fellesøktene til Follo SKs damelag, som her på tur i vårsola. Foto: Isabel Karlsen

Les også: FELLESSKAPET ER FELLESNEVNER 

LADIES EDITION SKAPER JENTEMILJØ
Caroline Vamnes i Sagene IF Sykkel er koordinator for Ladies Edition, og har vært ildsjelen bak jentesatsingen i Styrkeprøven.

Les også: DAMEJAKTEN 

Hennes erfaring er at mange jenter kvier seg for å bli med på sykkelritt som Styrkeprøven fordi de er bekymret for å måtte sykle alene, eller at de ikke skal få forberedt seg godt nok. Derfor arrangerte Ladies Edition flere felles minisamlinger i vinter som besto av en spinningøkt kombinert med en økt alternativ trening og en sosial komponent. Samlingene var åpne for alle og hadde som hensikt å gi deltakerne et fellesskap og miljø så vel som konkret treningsutbytte.

Framover våren fulgte Vamnes opp med tilbud om fellesøkter utendørs, men opplever at oppslutningen om utetreningene er mye lavere enn for innendørsamlingene i vinter. Tilbakemeldingene går i hovedsak på at jentene trener ute med sine respektive klubber, enten i jentegrupper eller sammen med gutta. 

Les også: PÅ GUTTAS PREMISSER 

– Det er få jenter på fellestreningene ute, og det er egentlig veldig bra. Det betyr at jentene som kom på samlingene i vinter har knyttet seg til klubber eller grupper, og funnet seg et miljø de kan trene med, sier Vamnes.

– Jeg føler at vi har fått til mye på denne første sesongen, og dette er bare første steg. Nå håper jeg at de får en opplevelse som gjør at de får lyst til å sykle igjen neste år, sier hun.