/ Sykler

SUPERSØNDAG

VM i sykkelkross når sitt klimaks i morgen ettermiddag, her leser du deg opp før festen begynner!

Sist oppdatert: 1. februar 2014 kl 22.34
ØNSKEREPRISE?: Sven Nys vant i Louisville i fjor, en gjentagelse vil være meget populært i Hoogerheide. Foto: Cor Vos.
ØNSKEREPRISE?: Sven Nys vant i Louisville i fjor, en gjentagelse vil være meget populært i Hoogerheide. Foto: Cor Vos.
Lesetid: 4 minutter

Etter et par dager her i Hoogerheide begynner vi for alvor å forstå hvor stort sykkelkross faktisk er. Totalt ulike mennesker i alle aldre blir til jublende flokkdyr når syklistene raser forbi. I morgen klokken 15 går helgens desiderte høydepunkt av stabelen, nemlig rittet for menn elite.  Engasjementet er overveldende og alle har en mening om hvem de tror blir årets verdensmester.

Her gir vi deg tre vurderinger av morgendagens ritt fra personer vi har møtt rundt løypen. 

DSC_0651
DSC_0651

RUTINERT: Bart har fulgt med på sykkelkross lengre enn han kan huske, her ikledd en kledelig lue fra det legendariske Z-laget. Foto: Peter Andreas Prydz Gørbitz

Bart, pensjonist: - Sven Nys kommer til å vinne, jeg vet at ingen kan slå ham, så enkelt er det bare.

DSC_0664
DSC_0664

MOT STRØMMEN: Kornelius håper Klaas Vantornout kan snyte Sven Nys for seieren. Foto: Peter Andreas Prydz Gørbitz

Kornelius, løypevakt: - Alle andre er sikre på at det blir Nys som vinner, men jeg håper min personlige favoritt Vantornout kan overraske og gi dem kamp hele veien. Man må ikke glemme Stybar heller. Han er kanskje fra Tsjekkia, men han bor bare ti kilometer fra løypen. At han skal vinne har jeg kanskje ikke så stor tro på, men det blir spennende. Uansett er det jo vanskelig å vite hvordan løypen vil være med regnet som har kommet i dag.

DSC_0672
DSC_0672
DSC_0671
DSC_0671

DANSKENES HÅP: Kenneth Hansen (øverst) og Jonas Pedersen skal forsvare danskens ære i henholdsvis M-Elite og M-U23. Foto: Peter Andreas Prydz Gørbitz. 

Kenneth Hansen og Jonas Pedersen, sølv- og gullvinnere fra det danske mesterskapet: - Det er vanskelig å komme utenom Nys og Van der Haar. Francis Moruey er også en seriøs seierskandidat, sammen med Klaas Vantornout. Thijs Van Amerongen er en potensiell utfordrer, det samme kan Stybar være. 

NORSK SUPERFAN SPÅR TETT KAMP OM SEIEREN 

Sykkelkross er foreløpig en nisjesport i Norge, men det finnes likevel entusiaster som også følger det internasjonale sirkuset tett. Vi tok en prat med Aleksander Bergby Henriksen, selverklært sykkelkross-entusiast, om morgendagens ritt. 

- De fleste vi har snakket med her i Hoogerheide virker å ha mest tro på Sven Nys, men det må jo kunne bli litt spenning om seieren?

- Jeg skjønner at folk holder Nys for favoritt, for etter hva jeg vet om løypen burde den passe ham perfekt. Han kan likevel ikke ta seieren på forskudd på noen som helst måte. Spesielt Francis Mourey og Phillip Walsleben vil bli tøffe utfordrere. Niels Albert ville normalt vært like mye favoritt som Nys, men han har vært syk i det siste og stiller svekket til start. Klaas Vantornout og Tom Meeusen er to sterke belgiere som kan blande seg inn i tetkampen.

- Hva med Lars van der Haar, som vant verdenscupen sammenlagt og er på hjemmebane?

- Van der Haar er absolutt en kandidat, men jeg tror denne løypen blir litt tøff for ham, spesielt med forholdende der ser ut til å bli. Han er en liten rytter og vil slite i gjørmepartiene, men om han skulle henge med helt til mål slår han alle andre i spurten. Skal han vinne er han avhengig av at det tørker opp betydelig fra i dag.

- Zdenek Stybar er en av sirkusets største stjerner, selv om han nå satser mest på landevei, hvilke muligheter har han?

- Stybar har jo kjørt lite sykkelkross de siste årene, men de gangene han har stilt har han vært knallsterk. Jeg tror likevel ikke han er i helt samme form som gutta som har dette som årets store mål, men topp fem bør være realistisk.

Aleksander nevner videre at den amerikanske publikumsfavoritten Jeremy Powers neppe vil havne høyere enn topp 15 i morgendagens ritt, da han sliter på det gjørmete underlaget som preger løypen i Hoogerheide.

Fra Norge stiller både David Quist og Morten Vaeng til start, men disse er ikke ventet å blande seg inn i kampen om de gjeveste plasseringene. 

OPPSUMMERT

Vi konstaterer at kandidatene til topplasseringer er sterke og mange, noe som burde vorde for et meget spennende ritt. At nederlandske og belgiske ryttere dominerer favorittsjiktet vil neppe legge en demper på stemningen blant de 30 000 som er ventet i Hoogerheide i morgen. Rittet sendes i sin helhet direkte på Viasat Sport fra klokken 14.50, men skal også være mulig å se via UCI sin youtube-kanal.  

Her er den fullverdige startlisten.

Videogjennomkjøring av den drøyt tre kilometer lange løypen finner du her.

Ønsker du å komme i VM-stemning anbefaler vi å høre på mesterskapets offisielle sang.

PS: Også U-23 herrene skal kjempe om sin regnbuetrøye i morgen. Dette skjer klokken 11, og blir oppvarmingen til den store finalen senere på dagen. I denne klassen er det ventet at 18-år gamle Mathieu van der Poel vil ta en populær hjemmeseier. 

Publisert 1. februar 2014 kl 22.34
Sist oppdatert 1. februar 2014 kl 22.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen