Norges Cykleforbund har arrangert fem NorgesCup i sykkelkross, i tillegg til mange små arrangementer landet over. I Follo så vi konkurransen Tour de Ski ble arrangert, mens det på Fornebu ble arrangert Fornebu Superprestige. 

Forskjellen på først-og sistnevnte er at det siste arrangementet startet som en liten konkurranse mellom gode venner, som plutselig huset tretti deltagere. Tour de Ski ble ikke akkurat fete av påmeldingsavgiften på 200 kroner for tre ritt, så rittenes natur er ganske identisk: Lav terskel for å delta, med uformell moro.

Annonse

På lørdag avsluttes den norske krossesongen foreløpig, og nå er det FTT med Jonas Strømberg og Thomas Larsen Røed som inviterer til uformell kross på Voldsløkka og arrangementet Superprestige Voldsløkka. Gutta lover stort premiebord, fest, Arild Eriksen og metervis med merkebånd, omtrent akkurat det samme som du finner i Belgia. 

LAVTERSKEL
– Vi legger opp til noe rimelig, det vil si gratis, men ikke stort. Dette er et lavterskeltilbud for alle som vil bruke crossen sin til det den er laget for – en slags crosskarusell der dette er del to av to, forteller Thomas Larsen Røed.

Akkurat dette rittet er kun for sykkelkrossykler, mens det i de fleste andre rittene er dispensasjon for terreng-eller hybridsykler. Når det gjelder premiering er det dog litt løsere regelverk.

– Det blir gode premier, blant annet regner vi med at Landevei gir bort et årsabonnement. Ellers er det rikelig med kulturkorrekte ting, og vi spår hard kamp om plassene nedover på lista ettersom folk sikter seg inn på visse premier, forteller han.

Belgisk sykkelkross foregår gjerne i barskt vær, og foreløpig melder yr om lett regn. Røed har en drøm om snø, og tror han vet hvem som vinner rittet.

– Drømmen er et tynt, tynt snødekke slik at det er lett å se hvor traseen går, men vi tar også til takke med duskregn. Det viktigste er at det blir vær. Dette er ikke noe showritt, og det eneste som er planlagt er at ting ikke kommer til å gå som planlagt. Når det er sagt vet jeg hvem som kommer til å vinne, men folk irriterer seg jo grønne over spoilere, så jeg har ikke lyst til å røpe så mye. Vi skal sørge for at alle finner festen, og der skal alle føle seg som vinnere. Men det er klart det er prestisje i å stå for historiene som kommer til å bli gjenfortalt neste år, og jeg holder en knapp på HP Hval (som festvinner). Han har nok litt innestengt frustrasjon etter for mye EDB på Fri Flyt-kontoret. 

ØNSKER ARRANGEMENTENE VELKOMMEN
Bjørn Sætre er generalsekretær i Norges Cykleforbund, og har et større sett av regler for å holde kontroll på norsk sykkelsport. Han ønsker de uformelle rittene velkommen.

– Så lenge det bare er gode venner som ønsker å konkurrere seg i mellom, er det ingen grunn til at forbundet skal komme inn og ta regi. Det er jo nesten alltid en konkurranse når man møtes for å sykle uansett, smiler han.

Sætre forteller at forbundet har mye kompetanse, og han inviterer til samarbeid for å skape et høyere nivå på kross i Norge. 

– Det er klart vi ønsker en nivåheving i sykkelkross, med tanke på å få utøvere som konkurrerer internasjonalt. Grasrotarrangementene er en positiv ting, og vi inviterer de til å samarbeide om de etterhvert skulle bli store. Når det blir mer alvorlig ønsker ofte deltagerne et likt sett regler og forsikring, sier Sætre om noe av det forbundet kan bidra med. 

Så langt har ikke høsten overlatt stafettpinnen til Kong Vinter, så muligheten for flere sykkelkrossritt av uformell natur er definitivt til stede.  

Hva: Superprestige Voldsløkka, uformelt sykkelkrossritt
Når: Lørdag klokken 12, ryttermøte klokken 11
Hvor: Voldsløkka i Oslo 
For hvem: Deg med sykkelkrossykkel