Etter gårsdagens etappeseier hadde ikke terrengspesialisten Vidar Mehl noen spesifikk strategi for siste etappe i Tour de Hallingdal 2016.

På starten av Touren var strategien å kjempe om den grønne spurttrøya. Deretter var planen å snuse på etappeseier, og etter at den var innfridd øynet Mehl igjen et håp om grønt. Men to etappeseiere i touren var over forventning.

Annonse

– Jeg hadde ingen plan annet enn å ta det som bød seg. Og 500 meter etter start gikk det er brudd, så det ble jeg med, sier Mehl.

Han var en av et dusin ryttere i bruddet, og tok ansvar i gruppa fra start.

– Det var vel bare fem-seks av oss som jobbet, så jeg kjørte aktivt så mye jeg kunne. Jeg var dønn stiv på toppen, men visste at om jeg var med dit kunne jeg kjempe om seieren, sier Mehl, og han hadde rett.

Bruddet støtet hyppig skrellet av seg folk på løpende bånd. Da feltet la up på andre runde med bakker var de sju.

Les om Mehls seier på gårsdagens etappe: MAKTOPPVISNING TIL STOREFJELL 

På toppen av grusbakkene var det bare Mehl, Torstein Stokkenes Åsane CK og Christian Barkald fra TVK som satt igjen, og gutta satte fart utover grusen. Grusbanking er hjemmebane for grusspesialisten fra Sepura Toyota racing with Birk, som visste at han måtte ha maks forsprang når løypa gikk ut på asfalten igjen og ned til mål.

Mehl vant spurtoppgjøret med Barkald. Stokkenes ble nummer tre, tre sekunder bak etter avtale med Mehl om at de ikke skulle spurte om etappeseier, ettersom Mehl hadde hjulpet Stokkenes med å snappe den gule trøya fra Audun Fløtten.

Slik gikk gårsdagens tempoetappe: ARETA TAR LEDERTRØYA   

Sugen på å kjøre i Tour de Hallingdals terreng: BLI MED PÅ NORGES FØRSTE LANDEVEISFESTIVAL 

Topp 3 menn senior etappe 5
1. Vidar Mehl, Gjøvik & Raufoss SK/ Sepura Toyota racing with Birk, 2:31:24
2. Christian Barkald, TVK, 2:31:24
3. Torstein Stokkenes, Åsane CK, 2:31:27

Fullstendige resultater alle klasser 

TRØYESKIFTER
Bruddet til Mehl kostet Audun Fløtten den gule trøya. Terrengsyklisten vant den 100.7km lange etappen med 1.921 høydemeter på 2:31:24, foran Barkald som fikk samme tid i mål. Audun Fløtten var inne 3:10 bak bruddet, og mistet dermed den gule trøya. Han tok imidlertid klatretrøya med god margin.

Les også: FLØTTEN FORTSETTER I GULT 

Den grønne trøya var det mer drama rundt. Før siste etappe var det tre som sto med ni poeng og napp i trøya. Dan Erik Hansen fra Varanger Sp.Kl/ KF Region Nord sikret seg flest poeng, og snappet trøya fra Petter Zahl Marken fra IK Hero.

Slik gikk det på åpningsetappen: FLØTTEN OG FALCK TOK FØRSTE STIKK 

Saken fortsetter under

Audun Fløtten - Petter Zahl Marken - stage 5 - Murdoch
TRØYESKIFTER: Verken Audun Fløtten (til venstre) eller Petter Zahl Marken greide å holde på trøyene sine på Tour de Hallingdals siste etappe. Foto: Kent Murdoch

TRØYESKIFTER: Verken Audun Fløtten (til venstre) eller Petter Zahl Marken greide å holde på trøyene sine på Tour de Hallingdals siste etappe. Foto: Kent Murdoch

HOTT HELE VEIEN
Evigunge Camilla Hott tuktet alle jentene i kvinner senior/elite. Hun skaffet seg trøya allerede første dag og holdt på den rosa ledertrøya gjennom hele touren. Mens seniorgutta sykler en annen løype enn junior og master menn i Tour de Hallingdal, kjører kvinner master og kvinner senior samme løype.

Det har vært tette spurtoppgjør blant damene på samtlige etapper utenom tempoen, men i dag var det ingen tvil. Hott vant med et minutts margin til Martine Fon på andreplass, uansett master eller senior/elite.

– Jeg greier ikke åpningsfarten til de andre jentene, det er jeg for gammel til. Skulle jeg fulgt dem fra start ville beina stått rett ut. Men da vi kom ut i den andre motbakken tok jeg dem igjen en etter en. Mot toppen av den lange grusbakken så jeg meg tilbake, og merket at ingen av dem hang på hjulet mitt. Der er det ikke så grusomt bratt, og jeg er relativt kjøresterk, så der tok jeg ganske mye på dem, forklaret Hott, som har kjørt Tour de Hallingdal i årevis.

Topp 3 kvinner etappe 5
1. Camilla Hott, Råholt CK, 2:10:26 
2. Kristin Falck, SK Rye, 2:11:26
3. Martine Fon, CK Victoria, 2:11:26

Sammenlagt Tour de Hallingdal 2016
Topp 3 kvinner senior
1. Kristin Falck, SK Rye
2. Martine Fon, CK Victoria
3. Thrude Natholmen, Sandefjord SK

Topp 3 menn elite
1. Torstein Stokkenes, Team Fixit.no
2. Audun Fløtten, Ringeriks-Kraft
3. Ola Jorde, IK Hero

Topp 3 menn junior
1. Runar Sekse, Sotra CK
2. Ole Martin Tjønneland, Førde CK
3. Eirik Kinserdal, Sotra CK

Sprintrøye
Dan Erik Hansen, Varanger Sp.Kl/ KF Region Nord

Klatretrøye
Audun Fløtten, Ringeriks-Kraft

Ungdomstrøye
Runar Sekse, Sotra CK

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.

Camilla Hott - pink jersey - Murdoch 1400x933
OVERLEGEN seier både på siste etappe og i Tour de Hallingdal sammenlagt. Foto: Kent Murdoch

OVERLEGEN seier både på siste etappe og i Tour de Hallingdal sammenlagt. Foto: Kent Murdoch