Etter fire av seks Norgescuprunder greide Fredrik Haraldseth å vippe Erik Resell fra toppen av pallen. Det hadde han sett fram til lenge. Da han så værmeldinga for helga, begynte han å glede seg til slaps og neglesprett, og slik ble det.

Haraldseth fikk juling i EM sist søndag, men kom tilbake med superkompensasjon i Tønsberg.

Annonse

– Det var et par og tjue grader kjøligere enn i Frankrike, og kroppen fungerte overraskende bra, forteller Haraldseth, som nærmest ble slått ut av varmen under EM i Frankrike.

– Dette er ett av de kuleste rittene jeg har syklet. Det begynte å lave ned like før start og i løpet av rittet var det blitt vinter. Løypa, som var godt oppkjørt allerede, var blitt til gjørme dekket av snø, men det er jo gjørme og fælt vær som virkelig er kross, sier han.

Haraldseth tok teten fra start, og holdt kontroll på Erik Resell, som etter Haraldseths mening har blitt i overkant husvarm på toppen av pallen.

– Det var på tide at noen slo Erik kan man si, så det var veldig moro. Jeg kjørte jevnt, men var klar til å kline til hvis Erik skulle komme. Men så pungterte han på tredje runde, og da økte jeg mer derifra, sier han.

BYTTET SYKKEL 5 GANGER
Haraldseth byttet sykkel annenhver runde i løpet av rittets totalt 11 runder.

– Det var en stor fordel å kunne bytte sykkel i dag, for det er mye som setter seg fast i drivverket under slike forhold, sier Haraldseth og sender en takknemlig tanke til faren som vasket og klargjorde runde på runde.  

VAENG PÅ TREDJE
For Morten Vaeng, som sikret seg siste pallplass i seniorklassen, bød dagen på drømmeforhold. Jo kaldere, våtere og glattere, desto bedre trives superveteranen fra Drammen CK.

– Han er helt rå, og det er veldig inspirerende. Han blir bare bedre og bedre utover sesongen, og det er moro å se hva han får til med både full jobb og barn, sier Haraldseth om 43-åringen som ble kross-norgesmester i eliteklassen i 2014.

Topp 3 menn senior
1. Fredrik Haraldseth, Bærum  og Omegn CK, 59:10.3
2. Erik Resell, Lillehammer CK, 40:10.9
3. Morten Vaeng, Drammen CK, 41:33

EM-TAKTIKK HOLDT TIL SEIER
Elisabeth Sveum vant femte runde i Norgescupen i sykkelkross, med samme taktikk som parkerte henne i EM sist søndag.

– Jeg startet med å sette litt høy fart, men ikke så fort som forrige helg, og det gikk veldig greit. Ann Iren Bjørnarå prøvde å henge på meg fra start, men jeg tok 8 sekunder på henne første runde. Hun måtte nok åpne litt for høyt over syregrensa, og da blir det tungt utover i rittet, så på slutten tok jeg en hel del på henne, sier Sveum, som mener hun fløt på erfaringen fra EM sist helg.

– Jeg ble litt herdet forrige helg, og det er bra å få matching innimellom. Jeg merket at jeg hevet meg på det, sier Sveum.

Da jentene kjørte var det ennå ikke begynt å snø, selv om det var snøfnugg i lufta. Dermed var ikke løypa urimelig glatt, selv om det heller ikke var plankekjøring.

– Det ble jo mer oppkjørt etter hvert, og relativt glatt i svingene, men det var nok verre for gutta.

Nå gleder Sveum seg til Norgescupfinalen i morgen, selv om årets sammenlagtseier allerede tilhører Bjørnarå. Sveum vant de to første rittene i cupen, men måtte stå over de to neste på grunn av sjukdom. Da sikret Bjørnarå seg to seire, mens Sveum ikke tok poeng. Og selv om det ligger an til enda tøffere forhold i morgen, er Sveum klar.

– Jeg har lært å kle på meg, så jeg bare gleder meg. Det blir kult med snøritt og litt skikkelig grisete krossforhold, sier hun.

Topp 3 kvinner senior
1. Elisabeth Sveum, SK Rye, 38:52.8
2. Ann Iren Bjørnarå, Bærum  og Omegn CK, 40:10.9
3. Marit Sveen, SK Rye, 41:33

Saken fortsetter under

Sveum NC5 Tønsberg - Bengt Ove Sannes - 1400x933
OVERLEGEN: Elisabeth Sveum vant dameklassen med nesten halvannet minutts margin. Foto: Bengt Ove Sveum

OVERLEGEN: Elisabeth Sveum vant dameklassen med nesten halvannet minutts margin. Foto: Bengt Ove Sveum

JUNIORSEIER TIL HELDAHL OG OPSAHL
I juniorklassen var det under ett sekund som skilte Søren Wærenskjold fra Sebastian Dreyer Heldahl og seier i Tønsberg.

Det var akkurat så forsmedelig som resultatlista antyder.

– Vi lå omtrent likt til fjerde runder da Sebastian falt og jeg fikk 8-9 sekunder på ham. Det økte jeg til 17 sekunder, men så tok han meg igjen før siste runde, og helt mot slutten trynet jeg i en gjørmete sving. Da fikk han en ganske bra luke, som jeg akkurat klarte å hente da det var 150 meter til mål, forteller Wærenskjold, som hadde tatt seg helt ut for å tette luka, og dermed ikke hadde noe å svare med da Heldahl satte inn målspurten.

Martine Opsahl vant jenteklassen. 

I morgen går siste runde i Norgescupen, med Grote Prijs van Yr Sport i Langhus. Deretter gjenstår kun NM 13. november.

Topp 3 menn junior
1. Sebastian Dreyer Heldahl, Lillehammer CK, 41:47.4
2. Søren Wærenskjold, Lillehammer CK, 41:48.2
3. Knut Røhme, Romeriksåsen SK Rye, 43:38.1

Kvinner junior
1. Martine Opsahl, IF Frøy, 43:25.4

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Sebastian Dreyer Heldahl - NC5 Tønsberg 2016 - Foto NCF 1400x933
KNEPENT: Sebastian Dreyer Heldahl tok målspurten og vant juniorklassen med under ett sekunds margin til Norgescupleder Søren Wærenskjold. Foto: NCF

KNEPENT: Sebastian Dreyer Heldahl tok målspurten og vant juniorklassen med under ett sekunds margin til Norgescupleder Søren Wærenskjold. Foto: NCF