/ Sykler

En dag på samling

Runden over fjellovergangene Vaset og Golsfjellet er en av mange turer du kan sykle på Samling.

Sist oppdatert: 12. august 2017 kl 19.00
KLARE TIL AVREISE: Syklistene venter på at turene skal starte, Samling 2016. Foto: Magnus Roaldset Furset.
KLARE TIL AVREISE: Syklistene venter på at turene skal starte, Samling 2016. Foto: Magnus Roaldset Furset.
Lesetid: 3 minutter

Fagernes, september 2016: Et stort felt er samlet for å sykle runden bare kalt «Norges flotteste». Det starter flatt langs Volbufjorden, og vi er på vei mot klatringen til Vaset. En lang og bratt bakke som skal ta oss opp over tregrensen.

LES OGSÅ: Slik melder du deg på samling.

Det er bestemt på forhånd at det er fri fart i bakken. Noen av de ivrigste setter i et helsikes tempo, noen tar bakken i normalt langturtempo mens for andre handler det litt mer om å komme opp. Jeg har ikke helt dagen og danner en liten baktropp med et par andre.

LES OGSÅ: Disse syklene og hjulsettene kan du teste på Samling

Plutselig kommer Jo Nordskar gapende forbi. Han kjørte feil litt nedi bakken, men har ingen planer om ikke å komme først. Han forsvinner raskt.

NORGE ER BEST: Et bilde sier mer enn 1000 ord, særlig om det er fra veien mellom Vaset og Hemsedal. Foto: Magnus Roaldset Furset.

Sesongen er på hell og det er høstfarger i fjellet. Luften kjennes skarp og kald, men solen gjør at det er 20 grader, selv om vi nærmer oss tregrensen. Jordene er høstet for lengst, på asfalten ligger gult løv og snaufjellet har farger som de bare har på denne tiden av året.

Vi er på vei over Panoramavegen, en veistrekning fra fjellområdet Vaset utenfor Fagernes, som går over til Hemsedal. Klatringen opp er lang og hard, men selv om det er fri fart oppover venter alle på toppen.

De har til og med laget en portal, og tar bølgen for baktroppen når vi kommer opp!

LES OGSÅ: Dette er noen av turene du kan sykle på Samling 2017!

MATPAUSE: Bakeriet i Bagn stiller også i år med bakverk til deltagerne. Deles ut sånn ca rett etter at sulten har meldt seg.

Vi er et stort felt som fortsetter mot Hemsedal. Vi møter utforkjøringer, rullende terreng og gamle seterplasser i bratt terreng. Ned mot Gol får vi voldsom fart i utforkjøringen, en velkommen pause før vi skal opp til Golsfjellet. Der blir det igjen full sprekk, noen vil kjøre fort mens andre vil kjøre rolig. Det blir uansett samling på toppen, så det spiller egentlig liten rolle.

Oppe på Golsfjellet møter vi en gjeng som har syklet turen som heter «Stølsfestivalen». Jeg føler at vi har det bra, men denne gjengen er omtrent like høye på seg selv som Cancellara etter solobrudd i Flandern.

Hva i heite har de drevet med? De raser rundt oss som en gresshoppesverm, og styrter ned utforkjøringen til Leira mens de ler og prater høyt.

FRISKE FARGER: Fagernes og Valdres viser seg fra sin beste side, sent på sesongen.

De har visstnok spist «majel», en klassisk fjell-lapskaus i Valdres, og gjort noe så unorsk som å ta seg en øl til lunsj. Turen deres startet samtidig som vår, men den er fem mil kortere, så de har helt åpenbart bare sittet i solveggen og kost seg. Helt innafor det også.

Vi tar det helt kuli tilbake til Fagernes. Det er sjelden jeg nyter å være sist, men i dag har jeg bare kost meg på sykkelen.

Ved ankomst hotellet er det pølser og cola til alle deltagerne.

Samling er et lavterskelarrangement for landeveissyklister, eller Norges eneste landeveisfestival om du vil. Arrangementet strekker seg over fire dager, og alle turene har start og avslutning på Fagernes i Valdres.

Du kan lese mer om arrangementet her!

Publisert 12. august 2017 kl 19.00
Sist oppdatert 12. august 2017 kl 19.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen