/ Sykler

420 WATT I ÉN TIME

FREDAGSPRATEN: I morgen klokken 18.45 skal Reidar Borgersen sette norsk rekord på fem mil tempo. For å klare det må det 420 watt til i én time.

Sist oppdatert 22. august 2014 kl 10.08
JOVIALT WATTMONSTER: En av feltets hyggeligste går med planer om å tråkke 420 watt i en hel klokketime i morgen. Foto: Team Joker.
JOVIALT WATTMONSTER: En av feltets hyggeligste går med planer om å tråkke 420 watt i en hel klokketime i morgen. Foto: Team Joker.

Reidar Borgersen

Alder: 34
Klubb: Modum CK/ Team Joker
Aktuell: Norgesmester på tempo, forsøker i morgen å slå sin egen rekord på fem mil tempo.

… 

– Ja hallo? Neida, ingen fare, jeg sitter og spiser frokost, mumler Reidar Borgersen når vi ringer 08.15.

I bakgrunnen hører vi lyder fra noe vi antar er en kaffekopp og en erkenorsk toppidrettsbolle med gryn. Stemmen er klar og sinnet bevisst, Reidar har trolig vært oppe lenge.

Mens småbarnsforeldre i morgen vil puste lettet ut mens skrikerungene ser på barne-tv og spiser lørdagsgodt, vil Reidar ta et skikkelig magadrag. Mens TV2 vil messe om Gaza, IS og utbrodere hittil uoppdagede tragedier verden over vil Reidar Borgersen ta på seg fantomdrakt, hjelm med lang hale, skotrekk i med freidig latex-look og sette seg i fosterstilling på temposykkelen for å kjøre det han er kar om. 

Les også: Reidar Borgersen dagens mest offensive

I morgen skal han sette ny norsk rekord på fem mil tempo. Målet er å sykle de fem milene på under én time.

– Ja det stemmer det. Det er flere grunner til at jeg gjør det nå, det er blant annet veldig få tempoløp, så jeg vil gjerne kjøre litt mer. Da var det egentlig nå det passet, forklarer han.

Men å gjennomføre et slikt opplegg er ikke noe en gjør bare fordi det passer.

– Jeg må jo benytte sjansen når jeg er i form til å sette norske rekorder, i tillegg til å vise landslagsledelsen at jeg er i form til VM. Som norsk mester er det alltid aktuelt å dra til VM, men det må ikke bare være bra, det må være bra nok.

Blir det VM-deltagelse vil ikke Reidar være med bare for å være med.

– Topp 20 vil være bra, legger han til. Selvsikker, likevel ganske ydmyk. Reidar er kjent for sitt vennlige lynne, og enorme kjørestyrke.  

Men hva må egentlig til for å sette norsk rekord på fem mil tempo? Er det bare å logge distansen på Strava og kalle seg rekordholder?

– Det er litt styr, forteller Reidar.
 
– Jeg får hjelp av Tønsberg CK, Gino (Gino van Oudenhove, sportsdirektør i Team Joker) er jo der nede fra. De hjalp meg i fjor da jeg satte rekord på 30 km. Du trenger en klubb som vil arrangere og stå på litt, for det kreves et visst apparat.

Målsetningen er å sykle fem mil på under timen, med vending. Da trenger en hvert fall sånn noenlunde fri bane. Det blir biler både foran og bak supersyklisten.

– Regelen er at jeg må melde inn forsøket åtte dager før jeg skal sette det. Løypen må kontrollmåles, så må det være løypevakter, samt en lederbil foran og en lederbil bak. Det er krav om to dommere, en vil stå på start og ta tiden, og så blir det en i følgebilen.

I følgebilen sitter også Gino. Han er både sekundant og motivator. På taket av bilen vil det være ropert. Noen sportsdirektører skriker og bærer seg fælt, men Gino er mer bedagelig skal vi tro Reidar.

– Vi har avtalt litt på forhånd hva han skal si. Jeg liker ikke at det skrikes for mye, særlig ikke når en skal kjøre fem mil, da er det slitsomt med en som maser allerede etter én mil.

Ute på veien vil Reidar sitte helt alene. Med hodet så lavt som mulig, i en aerodynamisk sittestilling de aller fleste av oss bare kan drømme om, skal han bryte vinden så effektivt som overhodet mulig.

For å sykle under timen, må han i tillegg ha enorme wattverdier.

Enorme altså. ENORME.

– Jeg tror jeg kjørte 403 watt i snitt på NM, men der var det litt opp og ned og da går snittwatten litt ned, forklare Reidar.

I morgen klokken 18.45 og forhåpentligvis litt mindre enn en time skal det tråkkes enda hardere.

– Det er 415- 420 watt som er målet. Da blir det rekord. Ut fra treningen så føler jeg at det skal være realistisk. 

PS: Den nåværende rekorden, også satt av Reidar, er på 1.00.52.

KONSENTRERT: Reidar Borgersen før start, Tour des Fjords, 3. etappe 2013. Foto: Henrik Alpers

Publisert 22. august 2014 kl 10.08
Sist oppdatert 22. august 2014 kl 10.08
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen