Wattmåler sykkel - best i test

Test av wattmålere

En wattmåler er blitt et helt essensielt treningsverktøy for aktive landeveissyklister. Med en wattmåler på sykkelen vil du til enhver tid vite hvor hardt du faktisk sykler, og hjelper deg med å analysere og strukturere treningen din.

Wattmåler til sykkel
WATTMÅLING: Med et objektiv og presist mål for hvor hardt du tråkker er det lettere å disponere kreftene i ritt å trene presist.

I løpet av de siste tiåret har wattmåler på sykkelen nærmest blitt allemannseie, og ikke noe bare proffsyklistene bruker, og et essensielt treningsverktøy.

Tidligere måtte man gjerne betale et par titusen for en wattmåler, men nå er det blitt langt rimelige og tilgjengelige.

En wattmåler er et ekstremt presist og konkret verktøy, og helt unikt i kondisjonsidrett.

Eksempelvis kan du med Favero Assioma Uno wattpedal vite nøyaktig hvor hardt du trener og presterer.

Hvordan fungerer wattmåling?

I dag er watt noe «alle» syklister snakker om og bruker som referanse.

En wattmåler forteller deg hvor mye watt du tråkker. Kort forklart forteller den deg hvor «hardt» du tråkker. Når du presser pedalene ned og rundt, produserer du energi som driver sykkelen fremover.

Målingene skjer i spesialdesignende kranker og pedaler, som da kalles for wattmålere.

Den energien du produserer, måler wattmåleren gjennom spenninger i enten kranken eller pedalen, som den multipliserer med vinkelhastigheten. Ut ifra det får du et tall som er watten (kraften) du produserer.

Via trådløse sendere i kranken eller pedalene, sendes disse dataene til computeren din, og du kan få opp tallene i sanntid og de lagres i økten din.

Du kan lese mer om hva en wattmåler er ved å klikke her.

Hvorfor bruker vi wattmåling?

I motsetning til puls er watt konstant. Mens puls kan variere med dagsform, og ut ifra faktorer som søvn og dehydrering, er et watt-tall alltid det samme.

En belastning på 300 watt er 300 watt uansett vær eller vind, stor eller liten person. Så er det andre ytre faktorer som påvirker hvor fort du faktisk sykler, men watten måler nøyaktig hvor hardt du yter.

Og nettopp det er det som gjør det til et uvurderlig verktøy for syklister. Du får et helt konkret tall å forholde deg til, som sier noe om formen din.

Og med det tallet kan du enkelt strukturere og analysere treningen din. Du kan legge opp økter etter riktig belastning for å kunne ha fremgang, og underveis i øktene dine vil du kunne følge med på computeren om du har riktig belastning.

I denne artikkelen kan du lese mer om hvorfor det er så bra for syklister å trene med wattmåler.

Krank vs. pedal

Tidligere var wattmåling i navet i bakhjulet vanlig, men dette er nå blitt utdatert. Nå forholder vi oss til to metoder for måling: krank- og pedalbasert.

Kranken er den lengstlevende wattmåleren. Det er også den mest solide og trygge formen for måling, men koster gjerne litt mer enn pedaler.

Etter hvert er det også kommet krankarmer (pedelarm) med wattmåling. I motsetning til en wattkrank måler disse bare kraften din på én side, men har gjerne algoritmer som gir deg data for begge beina.

Ulempen er imidlertid at dette er noe unøyaktig, og dersom du ønsker å analysere hvor jevnt tråkket ditt er, bør du ha en tosidig wattmåler.

Wattpedaler kom på markedet for omkring ti år siden, og er den mest praktiske løsningen. Disse monteres enkelt på og av, og kan flyttes mellom syklene dine.

De er gjerne billigere enn wattkranker, og du kan også få ensidig eller tosidig wattmåling. Her gjelder de samme ulempene som med krank, men med ensidig er det en del billigere.

En annen ulempe er at du kan komme til å ødelegge pedalene dersom du velter, ettersom de ofte treffer bakken hardt under velt.

Test av Favero Assioma Uno wattpedaler

Favero Assioma-pedaler er blant de rimeligste watt-målerne på markedet. Watt-pedaler kan du enkelt flytte watt-måleren mellom sykler, enten du både har temposykkel og fellestartracer, eller utesykkel og rullesykkel. Du kan også bruke pedalene på grussykler og terrengsykler i lettere terreng. Her er vår dom etter flere måneders bruk.

Favero Assioma Uno
RIMELIGE OG PRESISE: Favero Assioma er en av de rimeligste watt-målerne på markedet. Pedalene er også blant de mest presise og enkle i bruk.
LV_anbefaler
Favero Assioma Uno
  • Pris: 4999 kroner

  • Vekt: 152 gram for venstre pedal/132 for høyre - 284 gram for paret. 

  • Pedalsystem: Look

  • wattbutikken.no/Bikeshop.no

  • Q-faktor: 54 mm

  • Byggehøyde: 10,5 mm

  • Batteritid: ca 50 timer sykling med fulladet batteri

skala
9/10

Favero Assioma er på ingen måte de første watt-pedalene på markedet. Både Polar og Garmin har hatt tilsvarene på markedet i flere år. De første utgavene av pedaler som målte kraft i tråkket var krevende å montere riktig og hadde deler på pedalene som var utsatte i et krasj. Nyere Garmin-pedaler har i det store og hele rettet opp i disse problemene. 

Favero Assioma er et rimeligere alternativ til de mer velkjente Polar og Garmin-pedalene og watt-måler-pionerene SRM sine rådyre pedaler.  I skrivende stund koster et par Assioma Uno en snau tusenlapp mindre enn tilsvarende pedaler fra Garmin. 

Assioma-pedalene bruker det Favero omtaler som «instantaneous angular velocity» for å måle effekten i tråkket. Denne funksjonen måler effekten gjennom hele tråkk-sirkelen og ikke som et gjennomsnitt av en hel omdreining. Favero opplyser at Assioma-pedalene kun har 1 prosent feilmargin, uansett hvordan du trår og uansett om du bruker runde eller ovale krankdrev.

Selvfølgelig ligger det en feilmargin i det at Uno-pedalene vi har testet her kun måler venstre beins effekt, men denne feilmarginen skyldes da ujevnheter i syklistens kropp og ikke unøyaktige målinger i pedalen. 

Venstrepedalen har også innebygget gyroskop slik at den teller tråkkfrekvensen din og måler presist uten at du trenger å feste en magnet på kjedestagene på sykkelen. Ønsker du å ha muligheten til å måle både høyre og venstre bein og eventuell ubalanse i tråkket må du oppgradere til Assioma Duo-pedalene.

Har du først kjøpt et sett med Assioma Uno vil en oppgradering til Duo koste deg det samme som Uno-settet kostet alene, 4999 kroner. Du bør altså bestemme deg om du ønsker doble målinger før du kjøper, da et Assioma Duo-sett koster 7999 kroner. 

Vi har brukt disse pedalene til å måle forskjeller mellom smale og brede dekk, og andre tester, i tillegg til wattbasert trening.  

Vår erfaring med to sett med Assioma Uno-pedaler tilsier at de to venstre-pedalene måler likt sammenlignet med hverandre, og også innenfor feilmarginen når målt opp mot både wattmåleren på en Tacx Neo-rulle og en Rotor 2-Inpower-krank. 

Favero hevder at Assioma-pedalene er upåvirkelige av temperatur og vær, noe som også vår erfaring bekrefter. Kalibrering av pedalene har gitt samme kalibreringsverdi på Garmin-computeren vi har paret dem med, både i kjølig vær og i varmt vær. Målingene har også vært konsistente i regn og innendørs kontra utendørs. 

I løpet av testperioden på et drøyt år har vi flyttet to sett med pedaler rundt på mange sykler. Vi har også brukt pedalene i terrenget ved et par anledninger. Her har vi utsatt dem for gjørme, slag og tidvis brutal risting. Ingenting har påvirket pedalene i negativ retning. 

FAVERO ASSIOMA
LOOK-SYSTEM: Favero Assioma bruker samme system som Look-pedaler. De røde klossene gir mest flyt i pedalen.

Ladetiden for pedalene er god, og den medfølgende laderen er enkel i bruk. Den festes til pedalen med magnet og du kan lade pedalen både på sykkelen og løst hvis du ønsker det. 

Favero Assioma har også vært den enkleste effektmåleren å pare med både Garmin-computer og Garmin-klokke på armen. Andre målere fra Stages, Quarq og Rotor har tidvis vært noe kranglete å få paret, spesielt med andre målere i nærheten. Assioma-pedalene har koblet seg på raskt og greit, og det har også vært enkelt å veksle mellom to pedaler, når vi har testet to sykler mot hverandre. 

Av effektmålere vi har brukt har Favero Assioma vært både mest pålitelig og lettest å ha med å gjøre, når det kommer til selve effektmålingen. 

Hva har vi så å utsette på pedalene?

Det vi opplever som mindre positivt med Favero Assioma har kun å gjøre med selve pedalfunksjonen å gjøre og ikke med målingen av effekt og watt. Look-systemet som Assioma-pedalene bruker oppleves som lite raffinert, sammenlignet med både Shimano, Time og Speedplay-pedaler. Selv om Assioma-pedalene er oppgitt til å kun bygge 10,5 mm i høyden føles de likevel høyere enn f.eks Speedplay Zero. Her ligger noe av den ekstra høyden i selve klossen og ikke i pedalen. 

Vi har testet pedalene med de røde klossene de kom levert med. Dette er typen cleats som skal gi mest sideveis bevegelse, såkalt flyt, 6 grader, mens man er klikket fast. 

Kommer du fra Speedplay-pedaler vil du oppleve de 6 gradene som ganske så restriktive. Kommer du fra vanlige Look-pedaler, eller Shimano vil du ikke merke noe forskjell. 

Undertegnede bruker Speedplay Zero i det daglige på veien. Etter lange turer med Favero Assioma-pedalene opplever jeg økt spenning i leggene enn jeg får etter tilsvarende turer med Speedplay. Dette vil heldigvis kun gjelde noen få syklister med kresen fotstilling og skjøre beinmuskler. 

Undertegnede tester opplever at det er krevende å få plassert skoklossen presist nok til at foten kan få bevege seg passelig på pedalen gjennom tråkket og gjennom en lang tur. Mange vil nok ikke oppleve dette som noe problem. 

Favero Assioma Uno er en av de rimeligste watt-måler-systemene på markedet. De er også blant de aller beste og mest brukervennlige. Har du flere sykler i stallen, eller leier sykkel på feriereiser eller tilsvarende, er pedalbasert måling mer praktisk enn målere som sitter i kranken. Er du godt fornøyd med Look som pedalsystem vil du også bli fornøyd med Favero Assioma Uno som effektmåler. 

VURDERING
Vurdering
PLUSS

Lette

Rimelige

Kan flyttes mellom sykler i en håndvending

Lades raskt

Lette å bruke på leiesykler

Måler watt presist og pålitelig

Lette å pare med computere

Godt beskyttet mot krasj

MINUS

Begrenset flyt i selve pedalen, selv med røde klosser

Måler kun venstrebeinet

Proprietær lader

Allerede abonnent? Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Velg mellom rent digitalt abonnement eller abonnement som også inkluderer Norges beste sportsmagasin, Fri Flyt.

Bestill abonnement på landevei.no og få tilgang til artikkelen.