Wattmåler sykkel - best i test

Bør jeg velge wattkrank eller wattpedaler?

En wattmåler er blitt et helt essensielt treningsverktøy for aktive landeveissyklister. Da vil du til en hver tid vite hvor hardt du faktisk sykler, og hjelper deg med å analysere og strukturere treningen din. Men bør du velge wattkrank eller wattpedaler?

Wattmåler til sykkel watt måler wattpedaler
WATTMÅLING: Med et objektiv og presist mål for hvor hardt du tråkker er det lettere å disponere kreftene i ritt å trene presist.

I løpet av de siste tiåret har wattmåler på sykkelen nærmest blitt allemannseie og et essensielt treningsverktøy, og ikke noe bare proffsyklistene bruker.

Tidligere måtte man gjerne betale et par titusen, men nå er det blitt langt rimeligere og tilgjengelige.

En wattmåler er et ekstremt presist og konkret verktøy, og helt unikt i kondisjonsidrett. Til sykkel har vi to typer: wattkrank og wattpedaler.

Vi har testet Favero Assioma Uno wattpedal, som har både ensidig og tosidig wattmåling til en rimelig pris.

Disse er praktiske fordi du kan bytte dem mellom de forskjellige syklene dine. Favero Assioma er i tillegg veldig rimelig sammenlignet med andre på markedet.

Våren 2022 ble endelig Speedplays etterlengtede Powerlink Zero-pedaler lansert.

Speedplay lover at de er de mest nøyaktige wattpedalene på markedet, med oppgitt nøyaktighet til +/- 1 prosent. Pedalene presteter bra, men vi mener ikke de holder mål om du skal sykle på grus.

Garmin Rally RS200 er et tredje alternativ når det kommer til wattpedaler. De kommer både med ensidig og tosidig wattmåling, og kan i tillegg konverteres til terrengpedaler.

De koster imidlertid 4 000 kroner mer enn Favero Assioma Duo. Er det verdt det?

Hva er en wattmåler?

I dag er watt noe «alle» syklister snakker om og bruker som referanse.

Wattmåleren forteller deg hvor mye watt du tråkker. Kort forklart forteller den deg hvor «hardt» du tråkker. Når du presser pedalene ned og rundt, produserer du energi som driver sykkelen fremover.

Målingene skjer i spesialdesignende kranker og pedaler.

Den energien du produserer, måles gjennom spenninger i enten kranken eller pedalen, som den multipliserer med vinkelhastigheten. Ut ifra det får du et tall som er watten (kraften) du produserer.

Via trådløse sendere i kranken eller pedalene, sendes disse dataene til computeren din, og du kan få opp tallene i sanntid og de lagres i økten din.

Scroll til bunnen av siden for å lese mer om hva en wattmåler er.

Hvorfor bruker vi wattmåling?

I motsetning til puls er watt konstant. Mens puls kan variere med dagsform, og ut ifra faktorer som søvn og dehydrering, er et watt-tall alltid det samme.

En belastning på 300 watt er 300 watt uansett vær eller vind, stor eller liten person. Så er det andre ytre faktorer som påvirker hvor fort du faktisk sykler, men watten måler nøyaktig hvor hardt du yter.

Og nettopp det er det som gjør det til et uvurderlig verktøy for syklister. Du får et helt konkret tall å forholde deg til, som sier noe om formen din.

Og med det tallet kan du enkelt strukturere og analysere treningen din. Du kan legge opp økter etter riktig belastning for å kunne ha fremgang, og underveis i øktene dine vil du kunne følge med på computeren om du har riktig belastning.

Scroll til bunnen av siden for å lese mer om hvorfor det er bra for syklister å trene med wattmåler.

Krank vs. pedal

Tidligere var wattmåling i navet i bakhjulet vanlig, men dette er nå blitt utdatert. Nå forholder vi oss til to metoder for måling: krank- og pedalbasert.

Kranken er den lengstlevende wattmåleren. Det er også den mest solide og trygge formen for måling, men koster gjerne litt mer enn pedaler.

Etter hvert er det også kommet krankarmer (pedelarm) med wattmåling. I motsetning til en wattkrank måler disse bare kraften din på én side, men har gjerne algoritmer som gir deg data for begge beina.

Ulempen er imidlertid at dette er noe unøyaktig, og dersom du ønsker å analysere hvor jevnt tråkket ditt er, bør du ha en tosidig wattmåler.

Wattpedaler kom på markedet for omkring ti år siden, og er den mest praktiske løsningen. Disse monteres enkelt på og av, og kan flyttes mellom syklene dine.

De er gjerne billigere enn wattkranker, og du kan også få ensidig eller tosidig wattmåling. Her gjelder de samme ulempene som med krank, men med ensidig er det en del billigere.

En annen ulempe er at du kan komme til å ødelegge pedalene dersom du velter, ettersom de ofte treffer bakken hardt under velt.

Test av Garmin Rally RS200 wattpedaler

Garmin Rally RS200 er wattpedaler med tosidig wattmåler. De kan enkelt flyttes mellom flere sykler og har lang batteritid. Men de koster 3 000 kroner mer enn konkurrenten. Bør man velge dem?

test av garmin rally rs200 watt måler pedaler
WATTPEDAL: Garmin Rally RS200 er en videreføring av Garmin Vector 3. Foto: Knut Andreas Lone
Garmin Rally RS200
  • Pris: 12 949 kroner veil.

  • Vekt: 319 gram (begge pedalene)

  • Påstått nøyaktighet: +/- 1 prosent

  • Batteritid: Opptil 120 timer

  • Pedalsystem: Shimano og Look

  • Q-faktor: 53 mm (55 mm med den medfølgende skiven på 2 mm)

  • Byggehøyde: 12,2 mm

  • Tilkobling: Bluetooth og ANT+

Testår: 2022

skala
7.5/10

Garmin var blant de aller første på markedet med sine wattpedaler Vector 3, for omtrent ti år siden. I Garmin Rally RS200 er mye videreført fra Vector, samtidig som det er kommet flere nye spesifikasjoner og muligheter

Mens man tidligere bare kunne bruke Look–klosser til pedalene, kan man nå også få dem for Shimano–klosser.

Lenge var Garmin de eneste som tilbød wattpedaler for Shimano, men siden har også Favero Assioma kommet med en Shimano–variant.

Veiledende pris på Rally RS200 er nesten 13 000 kroner, men de selges langt billigere flere steder.

Garmin Rally er også mulig å konvertere til terrengpedaler. Man kan kjøpe selve pedalkroppen, og skru av landeveisenheten og skru på terrengvarianten, slik at man enkelt kan veksle og gjøre wattmåling både på landeveien og i terrenget.

Et konverteringssett koster 3 349 kroner. Det kan selvsagt også være praktisk om du sykler mye gravel.

Mens RS200 er tosidig wattmåling, kan man også kjøpe ensidig (RS100) til nesten halve prisen, 6 999 kroner veiledende.

garmin rally rs200 test wattpedaler watt måler
FRA ESKE: Du kan mer eller mindre ta pedalene rett fra eska og på sykkelen. Muligens må du ha på spacere, men ellers er de klar til bruk. Foto: Knut Andreas Lone

Utseendemessig er de i all hovedsak lik som den gamle Vector–utgaven. De har et enkelt sort/metallgrått design og ser ut som ganske vanlige sykkelpedaler.

Garmin oppgir at pedalene har en nøyaktighet på +/- 1 prosent.

Installasjon

Den enkle installasjonen er en av de åpenbare fordelene med å gå for wattpedaler, og Garmin Rally RS200 er intet unntak.

Du kan mer eller mindre ta dem rett fra boksen og montere dem på. Du kan skru dem på kranken for hånd, før du strammer med en 15 mm skiftenøkkel. De skal strammes til 34 newtonmeter.

Det medfølger en enkel manual for hvordan du går frem. Når du har skrudd pedal helt fast, stikker den litt ut på innsiden av kranken. I manualen presiseres det at du må sørge for å ha minst to millimeter avstand mellom tuppen og kjedet ditt.

HER TRENGS SPACERE: På vår Sram AXS–gruppe kom vi for nært kjedet, og måtte ha på de medfølgende spacerne. Foto: Knut Andreas Lone
HER TRENGS SPACERE: På vår Sram AXS–gruppe kom vi for nært kjedet, og måtte ha på de medfølgende spacerne. Foto: Knut Andreas Lone

Det medfølger to spacere, 2 mm brede, som du kan legge på trådene før du skrur på pedalen, slik at du får det nødvendige mellomrommet.

På innsiden av kranken, på tuppen av pedalene, er det et varsellys, som gir indikasjon på status på pedalene. Et langt grønt lys indikerer at de to pedalene har funnet hverandre og er tilkoblet.

Deretter slår du på computeren din, finner programmenyen for enheter og velger koble til ny enhet. Vi testet en rekke ganger i løpet av testperioden, for å sjekke hvor godt det fungerte, og hadde aldri noen problemer med å finne og koble til pedalene.

En ting vi imidlertid hadde utfordringer var å få den venstre og høyre pedalen sammenkoblet. Etter en prat med Garmin forsøkte vi flere feilsøk, men lykkes ikke. Noen Google–søk viste at en rekke brukere hadde opplevd problemer med dette, og deres fasit, som også ble løsningen for oss, var å bare bytte batteriet i den høyre pedalen, så fungerte alt sømløst.

UTSKIFTBART BATTERI: Skru opp batterihuset og bytt engangsbatteriet på innsiden, når pedalene er tomme for batteri. Foto: Knut Andreas Lone
UTSKIFTBART BATTERI: Skru opp batterihuset og bytt engangsbatteriet på innsiden, når pedalene er tomme for batteri. Foto: Knut Andreas Lone

Batteriene er CR1/3N, og det er et lite hus til dem ytterst på pedalen, som du skrur opp med en 4 mm unbrakonøkkel.

I bruk

Når du har fått sammenkoblet pedalene og computeren, er du klar for tur. Deretter bør du kalibrere pedalene. Dette kan du gjøre før du starter turen, men ideelt sett bør du gjøre det 10–15 minutter ut i økten, og gjør gjerne noen lette spurter før den tid. Da får pedalene tid til å tilpasse seg temperaturen og blir ikke utsatt for svingninger underveis.

Når du kalibrerer er du imidlertid nødt til å stå i ro og ha pedalene stillestående.

Utover å få sammenkoblet venstre og høyre pedal før vi skiftet batteri, har vi opplevd så godt som ingen utfordringer med pedalene.

garmin rally rs200 test wattpedaler watt måler
LYSER VED TILKOBLING: Vi fikk ikke fanget det på bilde, men her innerst på pedalen vil det lyse grønt når de to pedalene er sammenkoblet. Eventuelt rødt om de ikke er det. Foto: Knut Andreas Lone

Tilkoblingen er stabil og vi har ikke opplevd å miste kontakten. Dataene er konstante og uten noen merkbare ujevnheter eller svingninger.

De var også enkle å bytte mellom flere sykler, tilsynelatende uten at dette gikk utover dataene pedalene leverte.

Gjennom Garmin Connect–appen var det også enkelt å sjekke om programvaren på pedalene var oppdatert.

Fra dataene kan du få masse nyttig informasjon. Hvor mye kraft du produserer selvsagt, det mest nøyaktige verktøyet når du skal trene intervaller.

I tillegg får du også informasjon om tråkket ditt. Balansen mellom høyre og venstre, altså produserer du mer kraft fra en side til en annen. Mange har bare en naturlig ujevnhet. 51/49 prosent fordeling er eksempelvis helt normalt. Undertegnedes fordeling er ganske konstant på 51/49.

garmin rally rs200 test wattpedaler watt måler
RIKELIG MED DATA: Balanse i tråkket, pedalsenterforskyvning og start og slutt på kraftfasen er noe av det du kan analysere med Garmin Rally RS200.

Dersom du har 45/55 prosent for eksempel, kan det være en indikasjon på at du bør gjøre noen endringer, og gjerne dra på en sykkeltilpasning (bike fit) for å se om du kan sitte og tråkke mer effektivt på sykkelen.

Disse dataene kan du også få på skjermen din i sanntid, slik at du eventuelt kan prøve å justere høyde eller vinkel på setet ditt underveis på turen din, for å se om det gir utslag.

I tillegg får du også det Garmin kaller for kraftfase, altså hvor kraften starter og slutter i tråkket ditt og hvor det er på sitt kraftigste, altså peak.

Trenger man alle disse datene? Tja, du klarer deg nok fint uten, men er du nerd eller ønsker å hente marginer, er det mulig å benytte disse fornuftig.

garmin rally rs200 test wattpedaler watt måler
SYKKELDYNAMIKK: Slik så undertegnedes sykkeldynamikk ut på en rolig tur på to og en halv time. Foto: Knut Andreas Lone

Landevei har ikke noen lab eller enorme muligheter for å sjekke nøyaktigheten på wattmålerne vi tester, men har gjort et par enkle forsøk.

I en 2,6 kilometer lang stigning, med rundt 4,5 prosent stigning i snitt, syklet vi to ganger med Garmin Rally RS200 og to ganger med Favero Assioma Uno.

Sistnevnte har da altså bare wattmåling på én side, men produsenten hevder likefullt at de har samme nøyaktighet som Rally RS200, altså +/- 1 prosent.

Forsøket ble gjort i et tidsrom på cirka 45 minutter, og med mål om å ligge cirka på 250 watt fra topp til bunn med begge pedalsettene.

Resultatene ser du under.

garmin rally rs200 test wattpedaler watt måler
garmin rally rs200 test wattpedaler watt måler

Med Garmin–paret holdt vi altså samme watt (252) på begge forsøkene og hadde samme tid, mens med Favero–paret var det to watt forskjell (253 vs. 255), men samme tid, som var ni sekunder saktere enn med Garmin.

Hva forteller det oss? Tja, vi kan ikke konkludere med noe bastant, men det kan være en indikasjon på at Favero Assioma er for snill med sin watt og oppnår for lett den samme watten som Garmin, og dermed sykler saktere, siden det i realiteten er mindre watt.

Eller så kan det være at vindforholdene endret seg, uten at dette var noe vi la merke til ute på veien. Så ta disse tallene med en klype salt.

Vi har også testet pedalene sammen med en krankbasert wattmåler, en Sram Red AXS, som altså produseres av Quarq.

Der ser vi en tydeligere forskjell. Sram (Quarq) er riktignok kjent for å gi noe høye verdier, uten at det nødvendigvis betyr at Garmin er mer presis.

Sram oppgir en feilmargin på +/- 1,5 prosent på sin wattmåler, mens Garmin har +/- 1 prosent.

Vi ser at de to måler samme kadens på dragene.

Vi gjorde også noen spurter, og også der lå Sram litt høyere i snitt og litt høyere på maks.

Etter en lengre testperiode er vi trygge på at Garmins oppgitte batteritid stemmer. Batteriene er også enkle å bytte, og kjøpes på Biltema, Clas Ohlson og lignende.

Alternative produkter

Det finnes flere andre wattpedaler på markedet. De ferskeste på markedet er Speedplay, som endelig lanserte sine Powerlink Zero i fjor.

De selges til samme pris som Rally RS200, har samme oppgitte nøyaktighet, men er noe lettere: 276 gram mot Rallys 319 gram.

Samtidig er du da altså nødt til å benytte deg av Speedplays pedal– og klossesystem, som mange har et elsk/hat–forhold til.

Favero Assioma, både Uno og Duo, er vesentlig billigere. De selges til samme cirka pris som man får ensidig Garmin–wattmåler, RS100, 7 009 kroner. De er også lettere, 305 gram, med samme oppgitte nøyaktighet.

Ja - tja - nei

Prisen er stiv, og sammenlignet med med Favero Assioma Duo har de et overveldende overtak når det kommer til pris. Vår erfaring med Favero Assioma er også at de er svært pålitelige.

Samtidig har også Favero Assioma kommet med en Shimano–variant, hvor du kan kjøpe en spindel for Shimano–kropp, som er kompatibel med diverse Shimano–pedaler.

Skal du gå for Garmin gjør du det fordi du er opptatt av lang batteritid. Rally RS200 har dobbelt så lang batteritid som Favero Assioma, men sistnevnte kan du imidlertid lade gjennom kabel og må ikke kjøpe nytt batteri.

Konklusjon

Garmin Rally RS200 er enkle å montere, solide og pålitelige i bruk. De leverer jevne og nøyaktige tall, som du med god samvittighet kan stole på og bruke riktig i treningsarbeidet.

Rally RS200 er veldig praktiske med tanke på at de enkelt kan byttes mellom sykler. Samtidig gir også konversjonssettet et ekstra pluss i margen, spesielt hvis du driver med gravel eller terreng.

Når det kommer til prisen er den ganske stiv. Pedalene er av høy kvalitet, men i forhold til Favero Assioma Duo taper den på pris.

Det er ikke mange forskjellene i forhold til konkurrenten. Derfor ser vi ikke veldig mange grunner til å betale 3 000 kroner mer for Garmin.

Men det er et solid produkt tross alt.

VURDERING
Pedalfunksjon
Wattmåling
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Pålitelig

Nøyaktig

God batteritid

God verdi i konversjonssettet om du driver med flere disipliner

Tilgjengelig både for Shimano og Look–klosser

Enkel installasjon

MINUS

Dyre

Stillestående kalibrering

Ikke oppladbar – éngangsbatterier

Test av Favero Assioma Uno wattpedaler

Favero Assioma Uno er blant de rimeligste wattmålerne på markedet. Wattpedaler kan du enkelt flytte mellom sykler, enten du både har landeveissykkel og temposykkel, eller utesykkel og rullesykkel. Du kan også bruke pedalene på grussykler og terrengsykler i lettere terreng. Her er vår dom etter flere måneders bruk.

Favero Assioma Uno
RIMELIGE OG PRESISE: Favero Assioma er en av de rimeligste watt-målerne på markedet. Pedalene er også blant de mest presise og enkle i bruk.
LV_anbefaler
Favero Assioma Uno
  • Pris: 4999 kroner

  • Vekt: 152 gram for venstre pedal/132 for høyre - 284 gram for paret. 

  • Pedalsystem: Look

  • wattbutikken.no/Bikeshop.no

  • Q-faktor: 54 mm

  • Byggehøyde: 10,5 mm

  • Batteritid: ca 50 timer sykling med fulladet batteri

skala
9/10

Favero Assioma Uno er på ingen måte de første wattpedalene på markedet. Både Polar og Garmin har hatt tilsvarene på markedet i flere år. De første utgavene av pedaler som målte kraft i tråkket var krevende å montere riktig og hadde deler på pedalene som var utsatte i et krasj. Nyere Garmin-pedaler har i det store og hele rettet opp i disse problemene. 

Favero-pedalene er et rimeligere alternativ til de mer velkjente Polar og Garmin-pedalene og watt-måler-pionerene SRM sine rådyre pedaler. I skrivende stund koster et par Assioma Uno en snau tusenlapp mindre enn tilsvarende pedaler fra Garmin. 

Assioma-pedalene bruker det Favero omtaler som «instantaneous angular velocity» for å måle effekten i tråkket. Denne funksjonen måler effekten gjennom hele tråkk-sirkelen og ikke som et gjennomsnitt av en hel omdreining. Favero opplyser at Assioma-pedalene kun har 1 prosent feilmargin, uansett hvordan du trår og uansett om du bruker runde eller ovale krankdrev.

Selvfølgelig ligger det en feilmargin i det at Uno-pedalene vi har testet her kun måler venstre beins effekt, men denne feilmarginen skyldes da ujevnheter i syklistens kropp og ikke unøyaktige målinger i pedalen. 

Venstrepedalen har også innebygget gyroskop slik at den teller tråkkfrekvensen din og måler presist uten at du trenger å feste en magnet på kjedestagene på sykkelen. Ønsker du å ha muligheten til å måle både høyre og venstre bein og eventuell ubalanse i tråkket må du oppgradere til Assioma Duo-pedalene.

Har du først kjøpt et sett med Assioma Uno vil en oppgradering til Duo koste deg det samme som Uno-settet kostet alene, 4999 kroner. Du bør altså bestemme deg om du ønsker doble målinger før du kjøper, da et Assioma Duo-sett koster 7999 kroner. 

Vi har brukt disse pedalene til å måle forskjeller mellom smale og brede dekk, og andre tester, i tillegg til wattbasert trening.  

Vår erfaring med to sett med Assioma Uno-pedaler tilsier at de to venstre-pedalene måler likt sammenlignet med hverandre, og også innenfor feilmarginen når målt opp mot både wattmåleren på en Tacx Neo-rulle og en Rotor 2-Inpower-krank. 

Favero hevder at Assioma-pedalene er upåvirkelige av temperatur og vær, noe som også vår erfaring bekrefter. Kalibrering av pedalene har gitt samme kalibreringsverdi på Garmin-computeren vi har paret dem med, både i kjølig vær og i varmt vær. Målingene har også vært konsistente i regn og innendørs kontra utendørs. 

I løpet av testperioden på et drøyt år har vi flyttet to sett med pedaler rundt på mange sykler. Vi har også brukt pedalene i terrenget ved et par anledninger. Her har vi utsatt dem for gjørme, slag og tidvis brutal risting. Ingenting har påvirket pedalene i negativ retning. 

FAVERO ASSIOMA
LOOK-SYSTEM: Favero Assioma bruker samme system som Look-pedaler. De røde klossene gir mest flyt i pedalen.

Ladetiden for pedalene er god, og den medfølgende laderen er enkel i bruk. Den festes til pedalen med magnet og du kan lade pedalen både på sykkelen og løst hvis du ønsker det. 

Favero Assioma har også vært den enkleste effektmåleren å pare med både Garmin-computer og Garmin-klokke på armen. Andre målere fra Stages, Quarq og Rotor har tidvis vært noe kranglete å få paret, spesielt med andre målere i nærheten. Assioma-pedalene har koblet seg på raskt og greit, og det har også vært enkelt å veksle mellom to pedaler, når vi har testet to sykler mot hverandre. 

Av effektmålere vi har brukt har Favero Assioma vært både mest pålitelig og lettest å ha med å gjøre, når det kommer til selve effektmålingen. 

Hva har vi så å utsette på pedalene?

Det vi opplever som mindre positivt med Favero Assioma har kun å gjøre med selve pedalfunksjonen å gjøre og ikke med målingen av effekt og watt. Look-systemet som Assioma-pedalene bruker oppleves som lite raffinert, sammenlignet med både Shimano, Time og Speedplay-pedaler. Selv om Assioma-pedalene er oppgitt til å kun bygge 10,5 mm i høyden føles de likevel høyere enn f.eks Speedplay Zero. Her ligger noe av den ekstra høyden i selve klossen og ikke i pedalen. 

Vi har testet pedalene med de røde klossene de kom levert med. Dette er typen cleats som skal gi mest sideveis bevegelse, såkalt flyt, 6 grader, mens man er klikket fast. 

Kommer du fra Speedplay-pedaler vil du oppleve de 6 gradene som ganske så restriktive. Kommer du fra vanlige Look-pedaler, eller Shimano vil du ikke merke noe forskjell. 

Undertegnede bruker Speedplay Zero i det daglige på veien. Etter lange turer med Favero Assioma-pedalene opplever jeg økt spenning i leggene enn jeg får etter tilsvarende turer med Speedplay. Dette vil heldigvis kun gjelde noen få syklister med kresen fotstilling og skjøre beinmuskler. 

Undertegnede tester opplever at det er krevende å få plassert skoklossen presist nok til at foten kan få bevege seg passelig på pedalen gjennom tråkket og gjennom en lang tur. Mange vil nok ikke oppleve dette som noe problem. 

Favero Assioma Uno er en av de rimeligste watt-måler-systemene på markedet. De er også blant de aller beste og mest brukervennlige. Har du flere sykler i stallen, eller leier sykkel på feriereiser eller tilsvarende, er pedalbasert måling mer praktisk enn målere som sitter i kranken. Er du godt fornøyd med Look som pedalsystem vil du også bli fornøyd med Favero Assioma Uno som effektmåler. 

VURDERING
Vurdering
PLUSS

Lette

Rimelige

Kan flyttes mellom sykler i en håndvending

Lades raskt

Lette å bruke på leiesykler

Måler watt presist og pålitelig

Lette å pare med computere

Godt beskyttet mot krasj

MINUS

Begrenset flyt i selve pedalen, selv med røde klosser

Måler kun venstrebeinet

Proprietær lader

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
POWERLINK: Wahoo Speedplay med wattmåling gir deg kjent Speedplay-funksjon og pålitelig wattmåling. Foto: Øyvind Aas
Wahoo Speedplay Powerlink Zero
  • Pris: 10 990 kroner

  • Vekt: 447 gram for pedaler inkludert skoklosser - 138 gram per pedal

  • Aksellengde: 54 mm - 2 mm tykke shims kan øke til 56 mm

  • Oppgitt nøyaktighet: +- 1%

  • Flyt: 0-15 grader uten fjærmotstand

  • Byggehøyde: 10 mm + 3 mm fra plate uten skoklossen

  • Batteritid: opp til 75 timer

  • Tilkobling: Bluetooth og ANT+

  • https://eu.wahoofitness.com/

skala
6/10

Speedplays bittesmå pedaler har hatt ihugga fans i mange år og er ulike andre pedaler på markedet. Mange har satt pris på den store flyten pedalene gir muligheten til, samt den tosidige innklikkingen. 

Selve foretaket Speedplay var lenge på konkurrens rand og kundeservicen var kjent for å være ganske middels. Nå har gigantfirmaet Wahoo kjøpt opp merkevaren, og de har nå lansert padelene på nytt, samt de etterlengtede wattpedalene: Speedplay Powerlink Zero.

Pedalene er nemlig noe de som sverger til Speedplay-pedaler har ventet på i mange år. Fordelen med pedalbasert wattmåling er flere, men først og fremst er det supert å ha muligheten til å flytte wattmåleren raskt mellom flere sykler.

Enten du veksler mellom å bruke landeveissykkel og temposykkel, eller du ønsker å flytte pedalene mellom egen rullesykkel og utesykkelen, eller landeveissykkel og gravelsykkel.

Kanskje deler du også på wattpedalene med en annen syklist? 

Enkel montering

De nye Wahoo Speedplay Powerlink-pedalene er i så måte veldig enkle å montere. Du skrur dem inn i krankarmen på helt vanlig vis ved å bruke en 8 mm unbrakonøkkel på innsiden.

Kravet til 15 mm pedalnøkkel som gjaldt på tidlige generasjoners Speedplay-pedaler er nå et tilbakelagt stadium. 

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
STANDARD: Du skrur enkelt Powerlink-pedalene fast i krankarmene med en 8 mm unbrakonøkkel

Du kan velge å bruke de 2 mm tjukke shimsene som følger med i esken, hvis du ønsker å øke aksellengde på pedalene noe. Lading av pedalene bør skje før første tur. Det kan du gjøre med pedalene montert på sykkelen, eller med dem liggende på kjøkkenbenken.

Laderen som følger med er splittet slik at du lader begge pedalene samtidig og med kun en stikkontakt. To plastklyper kobles til USB-c-endene av ladeledningen før disse klipses fast på pedalen. Wattmåler-klumpen på pedalene er utformet slik at laderen kun kan klipses fast på en måte - smart. 

Lading fra tomt til fullt batteri tar mindre enn to timer. Wahoo sier at batteriene skal vare mer enn 75 timer, noe som stemmer ok med våre beregninger. Vi syklet med pedalene på sykkelen i litt over to måneder før vi måtte lade. 

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
ENKEL LADING: Pedalene lades enkelt med en splittet USB-c-kabel og tilhørende plastklips. Foto: Øyvind Aas

Skoklossene er en litt annen historie. Disse er en god del mer fiklete å montere enn for eksempel Shimano og Look sine.

På de aller fleste sko må du først skru fast en adapterplate. Denne festes til skoene med tre skruer som en Shimano eller Look-kloss. Platen har fire gjengehull som du så må skru fast Speedplay-klossen i. 

Klikkmekanismen for Speedplay-pedaler sitter i klossen og ikke i pedalen. En åpen metallring fungerer som en fjær som klikker inn i pedalen. 

Utenpå selve klikkmekanismen må du så feste gummibeskytteren, som gjør at du kan gå på skoklossen uten å ødelegge den og uten å lage dype skraper i gulvet hjemme. 

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
AERO-KLOSSER: Klikkmekanismen til Speedplay-pedaler sitter i skoklossen. Kappen rundt mekanismen er god å gå på og ekstra aerodynamisk. Foto: Øyvind Aas

Skoklossen byr på flere justeringsmuligheter. Har skoene dine justerbare klossefester kan du først velge hvor du vil feste adapterplata og så velge hvor du vil feste klikkmekanismen utenpå denne.

Adapterplata kan flyttes i skoens lengderetning, mens klikkemekanismen kan flyttes sideveis før du strammer det hele til. 

Til slutt kan du justere mengden flyt du ønsker i pedalen før den klikker ut. To skruer lar deg justere flyten innover mot kranken og utover fra kranken. Vi har satt opp skoklossen slik at vi ikke har noe flyt innover, men maks utover. Vi sitter med hælen litt utover når vi sykler og Speedplay-pedalene tillater dette uten at vi trenger å montere klossene på skrå. 

Går du fra vanlige Speedplay eller Wahoo-pedaler uten wattmåling til Powerlink-pedalen bør du sørge for å heve setet 2-3 mm. Powerlink-pedalene er oppgitt å være 2,5 mm tjukkere enn standardpedalene. Den forskjellen merker du fort hvis du ikke justerer litt på setet. 

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
RUSTEN: Uten aero/walkable-kappen ser vi at metallklossen og fjæra er utsatt for rust og skitt. Foto: Øyvind Aas

Rask synkronisering

Etter montering på sykkelen går det raskt å synke pedalene både med Wahoo-appen på telefonen og med diverse sykkelcomputere fra Garmin og Hammerhead. Også mot Garmin-klokka på armen synker pedalene raskt. 

En ting som er litt utfordrende er at pedalene både kan dukke opp som Powerlink Zero eller som et sekssifret nummer. Du kan gi pedalene eget navn på Garmin-computeren din når du synker dem. 

Du kan velge om du vil koble pedalene til computeren din med Bluetooth eller Ant+. 

Før første bruk kan det være greit å kalibrere pedalene. Gjør gjerne dette både i Wahoo-appen og på computeren din. Pedalene skal deretter være selvkalibrerende, men for maks nøyaktighet kan det være greit å gjøre dette foran de turene der nøyaktig betyr mye for deg.

Kalibrering foregår som vanlig ved å plassere venstre pedal nederst ved klokka seks i pedalsirkelen og så trykke på kalibrer på computeren/mobilen.

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
LITT TJUKKERE: Du merker raskt at Powerlink-pedalene er litt tjukkere enn standard-Speedplay. Juster setet deretter. Foto: Øyvind Aas

Slik har vi testet

Testingen av pedalene har foregått på flere sykler. Vi har syklet både asfalt og grus og i både regn og sol. Vi har testet pedalene både med eldre gule Speedplay-klosser og med de medfølgende svarte klossene fra Wahoo. 

På noen av turene har vi syklet med to computere og en annen wattmåler i tillegg for å sammenligne selve målingene. Den andre wattmåleren vi har brukt har da vært en SRAM Force Quarq-spider. En krankmontert måler som også skal måle begge sider av tråkket. 

I praksis

Wattpedaler må løse to oppgaver. De må fungere som pedaler, og de må måle nøyaktig og konsistent. 

Som pedaler så fungerer Wahoo Speedplay Powerlink Zero omtrent som vanlige Speedplay Zero. At de er litt tjukkere og tyngre er det lett å akseptere. De ganske store klumpene innerst på akslingen kommer ikke i konflikt med skoene eller føttene. 

Vi opplever at pedalene er litt hardere å klikke inn i enn vanlige Speedplay Zero. For å sikre enkelt innklikk er det viktig å holde skoklossene rene og smurt med olje.

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
I PAKKA: Du får med skoklosser, adapterplate, ekstra byggeplate for beinlengdejustering, akslingsshims og både lange og korte skruer. Foto: Øyvind Aas

Metalldelene i klossene ruster en del etter kun noen få turer i regn. Det virker som om Powerlink-pedalene er enda mer sårbare for sand og møkk i klossene enn standard Speedplay Zero, kanskje er det den ekstra tykkelsen på pedalen som gjør det.

Som gravel-pedaler er derfor disse ikke å anbefale. Sandsprut mens du sykler og et par skritt langs grusveien er nok til at det både blir krevende å klikke inn og tilnærmet umulig å klikke ut av pedalene.

Vi opplevde å falle overende på siden på en grustur da vi ikke klarte å komme ut av pedalene når vi ønsket. Dette har ikke skjedd oss på over 20 år. Vanligvis liker vi pedaler som holder foten skikkelig godt fast så lenge de er forutsigbare i utklikket. Powerlink Sero kan fort bli uforutsigbare når klossen fyller seg med grus og sant. 

Selve wattmålingene føles nøyaktig og konsistent. Målt opp mot Quarq-måleren vi har testet dem mot ser vi at Wahoo-pedalene ligger noen prosent lavere over hele linja. Av erfaring vet vi at at Quarq er kjent for å være litt raus med målingene. At Wahoo-pedalene er innenfor den feilmarginen Wahoo oppgir har vi ingen grunn til å tvile på. 

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
SAMMENLIGNING: Testet mot Quarq-måler er Wahoo-pedalene litt gjerrigere på mengden watt de oppgir. Foto: Øyvind Aas

Med måling fra begge pedalene ser vi også tydelig om vi tråkker kraftigere med det ene beinet enn det andre. Pedalene er også raske til å respondere på endringer i kraft og virker immune mot både vann og temperaturendringer. 

Sammenlignet med Quarq-måleren ser vi at Wahoo-pedalene er flinkere til å ta opp vekslinger mellom venstre og høyre pedal. De virker også mer nøyaktige på balansen mellom venstre og høyre bein. 

Vi savnet et tydeligere varsel da pedalene gikk tomme for batteri fra en tur til en annen. En pop-up-beskjed på computeren hadde vært fint. 

Batterikapasiteten på ca 75 timer sykling må sies å være helt kurant. Det kan sikkert være greit å venne seg til å lade pedalene en gang i måneden for å unngå at pedalene går tomme midt på en tur.

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
TOTALVEKT: Wahoo-pedalene er lette, men inkludert skoklossene er forskjellen til andre pedaler mindre.

Hvem er Wahoo Speedplay Powerlink Zero for?

Ønsker du wattpedaler som du kan flytte mellom landeveis- og temposykkelen, samtidig som du gjerne vil ha Speedplay-pedalenes unike justerbarhet, flyt og aerodynamiske egenskaper vil Powerlink Zero dekke behovet for både forutsigbar pedalfunksjon og pålitelig wattmåling.

Ser du også for deg å bruke pedalene på grusturer og på gravelsykkelen vil vi ikke anbefale Speedplay Powerlink - til det er klossemekanismen for utsatt for sand og grus. 

Har du bare en sykkel du ønsker wattmåling på fungerer Wahoo Speedplay Powerlink Zero veldig bra til den som ønsker seg ekstra flyt i pedalene.  

Alternativer

Det finnes en lang rekke med wattmålere på markedet. Wahoo Speedplay Powerlink Zero konkurrerer likevel mest med andre pedalbaserte systemer. Både Garmin Rally og Assioma Favero er velprøvde systemer som har vært på markedet en stund. 

Garmins pedaler kan du få til tre forskjellige skoklosser - Shimano SDP-SL landevei, Look og Shimano SPD-terreng. 

Assioma Favero er først og fremst en Look-basert pedal, men det finnes SPD-SL-varianter på markedet.  Garmin Rally og Wahoo Powerlink Zero koster omtrent det samme, enten du går for tosidig eller ensidig måling. Assioma-pedalene er en god del rimeligere enn de begge. 

Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero
MÅLINGER: Quarq i grønt og Wahoo Speedplay Powerlink i rosa. De følger hverandre tett, men Wahoo-pedalene måler litt lavere hele veien.

Fordelen med Garmins pedaler er at de også kommer i en versjon som passer terreng- og gravelsko, og som tåler at du trasker rundt på grus og i gjørme. 

Garmin og Assioma-pedalene veier noe mer enn Wahoo Speedplay, men vektforskjellen utlignes i stor grad når vi tar med skoklossene i regnestykket. 

Konklusjon

Wahoo Speeplay Powerlink Zero er nøyaktige og pålitelige wattpedaler. De fungerer likt som vanlige Speedplay-pedaler og vil derfor appelere til de ihugga entusiastene.

Liker du det tosidige innklikket og den justerbare flyten vil du også like Powerlink-pedalene som wattmålere. For vår del er noe av hovedpoenget med wattmålende pedaler at vi kan flytte dem fra sykkel til sykkel.

I disse dager er det mest aktuelt å flytte slike mellom landeveissykkel og gravelsykkel, eller bruke dem på den sykkelen som brukes både på asfalt og grus. Til grussykling faller dessverre pedalene gjennom. 

Mekanismen i selve skoklossen tåler sand og grus i liten grad og det å bli sittende i fast i pedalene, når du egentlig ønsker å klikke ut er noe vi føler vi ble ferdige med for mange år siden. 

Ønsker du å måle watt med pedaler og føler vi at Garmins Rally-pedaler løser oppgavene enda bedre. De byr på flere målinger enn Wahoo lar oss hente ut av Speedplay Powerlink, i tillegg er SPD SL og terreng-SPD mer allsidige løsninger for selve pedal/sko-koblingen. 

Vil du på død og liv bruke Speedplay-pedaler, kan det hende at du heller bør velge krankmåler på sykkelen din. 

Sykler du aldri på grus, men gjerne vil flytte pedalene mellom landevei- og temposykkel gir pedalene den velkjente Speedplay-funksjonen med bedre kulelager enn før Wahoo tok over og konsistent wattmåling.

Speedplay-pedaler er bransjens mest aerodynamiske. Også de litt tjukkere Powerlink-pedalene gjemmer seg tettere innunder skoene og inne i de aeroprofilerte skoklossene til Wahoo enn andre pedaler. At pedalene lar deg klikke inn på begge sider gjør det enklere å komme igang ut av lyskryss - så fremt du ikke har tråkket i løs sand eller jord mens du ventet på grønt lys. 

VURDERING
Pedalfunksjon
Wattmåling
Valuta
Totalinntrykk
PLUSS

Fri og justerbar flyt opp til 15 grader

Tosidig og nøyaktig wattmåling

Enkle å lade

Tosidig innklikk

Automatisk kalibrering

Skoklosser gode å gå på

Kommer også i rimeligere versjon med kun venstremåling

MINUS

Skoklosser ruster fort

Skoklosser pakker seg lett med sand/jord/grus

Litt slark mellom kloss og pedal

Harde å klikke inn i - spesielt med skitne klosser

Krever stive sko for stabilt tråkk

Små skruer og ekstra adapterplate i skokloss

Tjukkere enn standard-Speedplay

Allerede abonnent?  Logg inn her

Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.

Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,

Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.

1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
Lavest månedspris
Betal smartere med Klarna.

Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.

Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå. 

Les mer om våre abonnement

Har du spørsmål?

Vi svarer raskt på mail.