I Tour de Hallingdal og får amatørene og eliten tygge på de samme fjellene og sikle på de samme trøyene i fem friske etapper.
Med så mye bakker og berg som det er i kongeriket, skulle en tro terminlista renner over av høydemeter og klatring. Men slik er det ikke, og NCF etterlyser det.
Som en roper i skogen får en svar. Tour de Hallingdal har begge deler i rikelig monn over fire dager, og det har fått landslagsledelsen i NCF til å anbefale rittet til de aktive, og legger nasjonale rankingpoeng i potten for rytterne i klassene senior og junior kvinner og menn.
– Det blir mye klatring, sier rittleder Ole Christian Nymoen, som er stolt over å invitere eliten og aktive ryttere til den friskeste løypa i Tourens over ti år lange historie.
RELEVANT NOK
– Målet er at vi skal være det tøffeste etapperittet i Norge med høydemeter, klatring og bakker. Samtidig har vi også en flat etappe og en tempoetappe, sier Nymoen, som mener touren har noe for alle og skiller godt.
Tour de Hallingdal traff dermed innertier hos sykkelforbundet med både løypa og konseptet. Frobundet har nemlig lett høyt og lavt i kongeriket etter ritt med både lengde og nok klatring. Skal norske eliteryttere få brynet seg så det monner på hva de vil møte utenlands, må det mer høydemeter til enn det norske aktive ritt har å by på. Det får de i Tour de Hallingdal.
– Vi tok kontakt med Tour de Hallingdal fordi vi synes det er bra de har kommet på banen med et skikkelig kvalitetsritt med nok høydemeter. Dette er et ritt vi vil anbefale for de aktive. Det er bra nivå på rittet, både med tanke på løypa og den sportslige gjennomføringen. Vi trenger flere slike ritt i Norge, ritt som er sammenliknbart med det rytterne møter ute på kontinentet, sier Per Erik Mæhlum, som er arrangementsansvarlig i NCF.
Forbundet har hatt en dialog med Tour de Hallingdal gjennom hele høsten, og lagt noen føringer på distanser og organisering, slik at det blir forsvarlig organisering av feltene for både eliten, mastercuprytterne og turrittdeltakerne.
– Det er viktig at de aktive deltar, og vi ønsker å slå opp betydningen av at vi har slike ritt her i landet, og oppfordrer eliterytterne og landslagsrytterne til å støtte opp om dette rittet. Vi anbefaler også UCI-lagene å kjøre dette rittet, sier Mæhlum.
Saken fortsetter under
Feltet under første etappe på Tour de Hallingdal 2015. Foto: Børge Jensen
TØFT NOK
For å gi elitegutta nok å tygge på, blir det lagt inn en ekstra runde for dem på cirka en time før starten i elite kvinner, junior og master. Disse klassene starter like etter at elitegutta har passert etter sin bonusrunde. Det betyr at hver etappe for eliten blir 12-13 mil og minst 2500 høydemeter, og et ritt som likner UCI kategori 2.1.
Dessuten gjør elitestarten av de aktive ikke kjører med master, elite kvinner, elite junior eller turryttere i sitt ritt.
– NCF har fått tilbakemeldinger fra eliten om at de ikke ønsker andre klasser inn i sitt felt, slik at de unngår at ivrige O2-snappere prøver å henge på, sier Nymoen, og forklarer at arrangøren derfor kjører to startfelt.
Les også: TOUR OG TRØYER PÅ NORSK
BRATT NOK
– Tre av fem etapper er klatring, og jeg tør påstå at utsikten på etappene også er noe for seg selv. Målgangen på fjerde etappe, den beryktede Solseteretappen, er definitivt spektakulær, og servering på Storefjell hotell etterpå er tilsvarende populært, sier Nymoen.
I fjor hevet de Solseteretappen enda et hakk, bokstavlig talt. Den var bratt fra før, og nå ble den både lenger og brattere, med innslag av grus. Der den før endte på Solseter, kjøres det nå 9 kilometer videre. De første seks er relativt lette, men så kommer nesten tre kilometer brattere terreng på grus, der den siste kilometeren har rundt 12 prosent stigning. Nymoen trøster med at målgang er direkte i/utenfor resepsjonen på Storefjell Hotell.
Siste etappen har fått en ny vri i år, og tilnavnet Høyfjellsetappen. Den går fra Gol over Golsfjellet og derifra opp Tisleidalen, der løypa kommer inn på 27km fin grusvei i retning Fagernes. – Dette er vårt svar på Flandern Rundt. Løypa går gjennom kremen av Hemsedalsfjella forbi Skogshorn og helt til Lykkja på nydelig grusvei, sier Nymoen, og minner om at det er lov å nyte utsikten underveis.
Les også: ELLINGSEN FØRST OPP STOREFJELL
Saken fortsetter under
Line Foss på vei opp mot Storefjell. Foto: Børge Jensen
LEVE UT DRØMMENE
Nymoen lover at turrytterne og masterklassene skal føle seg like velkomne og ivaretatt som alltid, selv om rittet har fått nasjonal ranking og framsnakkes overfor eliten av landslagsledelsen.
– Vi må ikke glemme hvem vi er og bakgrunnen for dette rittet. Vi skal fortsatt være rittet der eliten møter master og amatører, sier han.
Tour de Hallingdal startet som lokalt påfunn for å gi et knippe kompiser og folk flest en mulighet til å kjøre et ritt etter mal fra Tour de France, der en konkurrerer om både etappeseier og sammenlagtseier, samt trøyer i flere kategorier.
– I Tour de Hallingdal kan mosjonister og mastersyklister konkurrere direkte med eliterytterne, og det er noe mange finner motiverende og spennende, sier Nymoen, som tror slike muligheter betyr mye for sykkelinteressen blant aktive mosjonister.
Saken fortsetter under
Kristin Falck vant dameklassen i Tour de Hallingdal 2015. Foto: Børge Jensen
Les også: KONTRASTENES TOUR
Tour de Hallingdal sammenlagt 2015
Menn senior
1. Ola Jorde, 9:29:00
2. Oddbjørn Klomsten Andersen, 9:29:06
3. Jonas Ellingsen, 9:29:27
Kvinner Senior
1, Kristin Falck, 10:31:31
2. Line Foss, 10:32:32
Master menn topp 3
1. Magnus Rognstad Neby (M30-34), 7:19:17
2. Eirik Olsen (M40-44), 7:34:05
3. Gjermund Sørstad (M35-39), 7:38:57
Master kvinner topp 3
1. Trine Hansen (K45-49), 8:14:20
2. Monica Godtfredsen (K40-44), 9:01:49
3. Christin Becker (K50-54) 9:26:35
Saken fortsetter under
Ola Jorde (til høyre) vant Tour de Hallingdal 2015, her med hjelperytter Sindre Haugsvær. Foto: Henrik Alpers
LETT LOGISTIKK
Fra 2007 har rittet hatt sitt nåværende format, med små justeringer hvert år slik at opplevelsen skal bli like spennende hver gang, enten en er debutant eller veteran i arrangementet.
Alle starter og alle målganger med unntak av fjerdeetappen er innenfor noen minutters sykling fra rittets bare på Pers Hotell i Gol. Det gjør at logistikken går som en lek. Men etappene strekker seg i flere retninger, mot Nesbyen, Ål, Hemsedal og Golsfjellet, slik at rittet får vist fram det meste av regionens terreng. Totalt skal det klatres 4600 høydemeter før siste poeng er fordelt. For eliten er det enda noen meter til
De siste åra har det vært rundt 120 deltakere på rittet, men Nymoen tar høyde for enda flere i år med ny status for eliten i Tour de Hallingdal.
– Poenget med Tour de Hallingdal er å skape noe som blir helt unikt, noe som folk bare MÅ være med på, sier han.
– Jeg er sikker på at det er minst 150 ryttere i Norge som vil sykle etapperitt på de veiene som vi skal bruke til årets ritt, sier Nymoen, og legger til at grunnet sikkerhet og kvalitet er rittet begrenset til 150 deltakere per start.
TOUR DE HALLINGDAL
Hvem: Elite/aktiv senior og junior, NCF Mastercup, turritt
Hva: Etapperitt bestående av 5 etapper inkludert en tempoetappe, fordelt på 4 dager
Dato: 7.-10. juli 2016
Status: NCF nasjonal ranking, NCF Mastercup, turritt
Distanse: Totalt 496.25 km og 6632 høydemeter for menn senior, 359.5 km og 4566 høydemeter for kvinner senior, junior kvinner og menn, og tur/master
Profil: Totalt 6632/4566 høydemeter
Konsept: Komplett etapperitt etter mal fra Tour de France, med trøyekonkurranser og kategoriserte stigninger
Trøyekamp: Gul sammenlagtvinner, hvit ungdomstrøye, rosa dametrøye, prikkete klatretrøye og grønn poengtrøye
Arrangør: Gol IL
Hjemmeside: http://www.tourdehallingdal.no