Se stort bildegalleri nederst i saken

– Det var gøy og hardt og spektakulært, og jeg har virkelig opplevd norsk natur i dag. Det var sjukt mye motvind over fjellet, sier Øivind Lukkedal i Team Coop etter målgang på Storefjell.

Annonse

Da hadde han syklet i brudd i godt over halve rittet, som bokstavlig talt gikk Hallingdal rundt. Fra start i Gol syklet rytterne fire milene motbakke opp til Fanitullvegen, videre over Reine på 1200 meter over havet. Derifra fikk de 27 kilometer sammenhengende grusvei, før de slapp seg ned gjennom alpinbakken i Hemsedal tilbake til Gol og deretter opp ytterligere 800 høydemeter til målgang på Storefjell 115 kilometer senere. For Lukkedal gikk alt etter planen.

– Vi fikk Ole (Austevold) tidlig i brudd, og etter det kom jeg meg opp og fikk med tre stykker. Jonas Orset støtet, og da kom vi opp til bruddet tidlig på grusen. Bruddet samarbeidet dårlig, men til slutt lå vi 1:30 foran inn i den siste bakken. Da ofret Ole alt. Han kjørte i seks kilometer oppover til han så stjerner og måner, forteller Lukkedal, som tok over derifra.

– Etter at Ole falt av, ble det et lureløp mellom meg og Jonas Abrahamsen, og jeg måtte bruke en del krefter, men jeg kjente at jeg hadde spurten inne og at jeg skulle ta de siste meterne, sier han etter seieren på den brutale klatreetappen.  

Topp 3 menn senior
1. Øivind Lukkedal, Varanger SpKl/Team Coop, 3:17:41.9
2. Jonas Abrahamsen, Grenland SK/ Uno-X Hydrogen Development Team, 3:17:41.9
3. Audun Brekke Fløtten, Ringerike SK/ Uno-X Hydrogen Development Team, 3:18:37.7

Med andreplassen på fjerde etappe mister Fløtten sammenlagtledelsen til Abrahamsen. Mellom de to teamkollegaene skiller det 17.2 sekunder. I morgen gjenstår finalen på 120km, med start og mål ved Pers Hotel i Gol.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel: