Søren Wærenskjold Norgesmester på tempo 2024

Wærenskjold seirende ut av sekund-thriller i NM

Avstanden mellom gull og sølv ble bare mindre og mindre for hver mellomtid, og i mål var den på ett sekund. Søren Wærenskjold jubler over å gå seirende ut av dramatikken.

Sist oppdatert: 20. juni 2024 kl 13.12
TREKLØVER: F.v. Tobias Foss, Søren Wærenskjold og Andreas Leknessund har dominert norsk temposykling de siste årene. Foto: Knut Andreas Lone.
TREKLØVER: F.v. Tobias Foss, Søren Wærenskjold og Andreas Leknessund har dominert norsk temposykling de siste årene. Foto: Knut Andreas Lone.
Lesetid: 3 minutter

SALTSTRAUMEN: Selv om enkelte av proffsyklistene har meldt forfall til søndagens fellesstart, hadde Norges absolutt beste temposyklister tatt flyet til Bodø.

Om du synes tempo er kjedelig, dagens utøvere gjorde en hel del for å motbevise det. Sekundstriden i den 27,2 kilometer lange og harde tempoløypa kunne ikke vært jevnere.

Det skilte bare ett fattig sekund mellom Tobias Foss og Søren Wærenskjold da alle utøverne var kommet i mål.

– Jeg prøvde å fokusere på meg selv. Jeg visste jeg var underdog i den løypa her, så det var veldig bra disponering, forteller Wærenskjold etter målgang.

– Det er en løype som på papiret kan passe meg bra, men jeg er avhengig av å ha en veldig bra dag. Og det hadde jeg.

Løypa i Bodø er kjent for utøverne fra tidligere. Løypen går fra a til b, uten tekniske partier.

Men løypa langs Saltstraumen er svært kupert, og har en lengre bakke med stigningsprosent opp mot 10, midt i løypa.

I tillegg er den eksponert for vind. Verken vær eller trasé spiller til fordel Wærenskjold, men en god disponering gjorde at han kunne stille seg øverst på pallen.

Da rytterne var ute og testet løypa onsdag, var det svært mye vind, og det var det egentlig meldt torsdag også. Men vinden hadde løyet vesentlig og kom fra litt forskjellige retninger.

DRITTVÆR: Vind og regn preget dagens tempo. Foto: Knut Andreas Lone.
DRITTVÆR: Vind og regn preget dagens tempo. Foto: Knut Andreas Lone.
TILBAKE PÅ I NM-TRØYA: Katrine Aalerud kan igjen ikle seg symbolet på at hun er nasjonal mester på tempo. Foto: Knut Andreas Lone
Les også

– Jeg er jo en stor mann, så når vinden kommer fra front tar jeg mer vind enn de andre. For min del passer det egentlig best med raske forhold. Egentlig burde det vært varmere og mindre vind, men det hjalp veldig at det ikke var kastevind, sa Wærenskjold etter målgang.

Avstanden ned til Foss var hele veien marginal, og lå på mellom fem og tre sekunder. Like fullt turte han å roe tempoet på flatene for å ha nok å trå med i bakken.

– Jeg skjønte at det økte litt, og så tapte jeg litt. Men det var bevisst at jeg slapp meg ned på watten, så jeg hadde en god tid, så jeg skulle ha nok å trå med i de bakkene på slutten, for jeg visste de kom til å koste mye.

– Jeg følte meg litt for sliten i den siste bakken. Jeg var litt bekymret, men prøvde å holde meg positiv, og så klinket jeg til på slutten, sier Wærenskjold.

Det var akkurat nok for å sikre edelt metall for andre år på rad. Også fjor gikk Wærenskjold seirende ut av et sekunddrama, den gangen i duell med Iver Knotten.

Sistemann er tidligere norgesmester på tempo, Andreas Leknessund. Han ble norgesmester i 2019 og 2020, og syklet i dag inn til sin tredje bronsemedalje til sammen.

Wærenskjold skal til Tour de France, mens Leknessund må bli hjemme Foss syklet Giro d'Italia i mai og skal bruke tiden fremover til å forberede seg til OL.

LES OGSÅ
NM-GULL: Felix Ørn-Kristoff har mange likheter til storebror Alexander Kristoff, men å vinne tempo-NM er det kun Felix som har klart. Foto: Knut Andreas Lone
GULL: Kamilla Aasebø kunne juble for nok en gullmedalje på sin palmarès, men et helt nytt tilskudd denne gangen. Foto: Knut Andreas Lone

Liker tempoetappene i Tour de France

Uno-X har ennå ikke tatt stilling til hvem som blir dedikert spurter og hvem som blir dedikert opptrekker: Alexander Kristoff eller Søren Wærenskjold. Uansett blir hovedfokuset til mandalitten det som skal skje i spurtene.

Men årets løyper passer bedre enn fjorårets, og for andre år på rad skal Wærenskjold sykle i den norske mesterskapstrøya.

– Det blir gøy det. Det er jo en tempo som passer meg greit, så jeg håper at jeg kan gjøre det greit etterhvert. Den siste, hvis jeg kommer til den, den er veldig kupert.

Bedre enn i fjor? Altså løypenene for din del?

– Ja, den første tempoløypene er litt bedre enn den i fjor.

Denne saken er skrevet av
Knut Andreas Lone
Journalist
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 20. juni 2024 kl 09.45
Sist oppdatert 20. juni 2024 kl 13.12
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen