Mens Elisabeth Sveum dominerte Norgescupen i sykkelkross inn mot norgesmesterskapet i 2016, har hun i år møtt langt sterkere motstand. Dermed er det også mer åpent, når norgesmesterskapet skal sykles i Arendal førstkommende søndag.

En som har vært et nemesis for Gjøvik-jenta er Rye-syklisten Marit Sveen.

Annonse

I øyeblikket leder hun norgescupen, og hun har brukt tida inn mot mesterskapet til å forberede seg spesifikt på løypa i Arendal.

– Den siste uken har jeg tatt det litt rolig etter at jeg ikke var helt i slaget forrige Norgescup-helg, men siste dagene frem mot NM har jeg hatt noen gode økter på sykkel, med både langturer og en FTP-test, samt noen lette korte økter. Så jeg håper å kunne gi de andre en god fight om den NM-trøya, sier Sveen.

Hun håper at løypeendringene som er gjort siden fjorårets Hovekross skal slå ut til hennes fordel.

– Slik jeg husker løypa fra tidligere er den ganske seig og krever endel watt, men på kartet som ligger ute ser det ut som en ganske annerledes løype i år. Det ser ut til å være mer svinger og elementer, og forhåpentligvis litt færre lange, flate strekker, noe som kan komme til min fordel, sier Sveen.

Saken fortsetter under

Elisabeth Sveum - Mjøskross 2017 - Ola Morken 1400x933
JAGES: Marit Sveen jakter på Elisabeth Sveum under Mjøskross. Sveen vant, med norgesmesteren på andreplass. Foto: Ola Morken

JAGES: Marit Sveen jakter på Elisabeth Sveum under Mjøskross. Sveen vant, med norgesmesteren på andreplass. Foto: Ola Morken

TRØYA HENGER HØYT
Den regjerende norgesmesteren, som har hatt mesterskapstrøya i to år på rad, har vist god form og kjørt taktisk klokt i de rittene hun har syklet. Inn mot helgas NM har Sveum forberedt seg systematisk for å forsvare trøya.

– Denne uka er det blitt kvalitetstrening med lite mengde, det vil si et par intervalløkter og ellers korte økter på opptil halvannen time. Det er overskudd som gjelder nå, så får jeg trene mer utover høsten når NM er ferdig, sier Sveum, som følte seg sliten i starten av uka.

Noen roligere dager har gitt resultater. De siste dagene har hun trent som normalt, og hun er spent på både løypa og startfeltet.

– Løypa er rask og har mange flate partier, selv om jeg også har fått med meg at de har lagt inn noe nytt for i år, så det blir spennende. Det blir nok tettere dueller da løypa har få høydemeter. Jeg gleder meg, sier Sveum.

Hun anser Norgescupleder Marit Sveen som en av de sterkeste konkurrentene. Klubbvenninna fra SK Rye har vunnet flere av rittene i Norgescupen denne sesongen, inkludert Mjøskross der hun slo Sveum på Sveums hjemmebane.

– De største konkurrentene er Marit Sveen, Ingrid Moe og Martine Opsahl, om Martine finner tilbake til den gode høstformen hun hadde i starten av kross-sesongen. Men jeg regner også med at det dukker opp er par outsidere fra landeveien, sier Sveum.

SLIK GIKK KROSS-NM 2016: Forsvarte NM-trøya 

Saken fortsetter under

Ingrid Moe CX6 2017 Svelvik - Foto Per-Eivind Syvertsen
UTFORDRER: Ingrid Moe fra Bergen CK er en av flere sterke pallkandidater i kross-NM på søndag. Foto: Per-Eivind Syvertsen

UTFORDRER: Ingrid Moe fra Bergen CK er en av flere sterke pallkandidater i kross-NM på søndag. Foto: Per-Eivind Syvertsen

UTFORDRERNE
Ved siden av Sveen, stiller også Ingrid Moe. Landeveisrytteren, som nylig skrev kontrakt med det norske profflaget Hitec Products, har både vært på pallen og vunnet Norgescupritt i sin debutsesong på kross og ligger som nummer tre i Norgescupen sammenlagt.

LES OGSÅ: – Jeg sjekker sjelden resultatlistene  

Martine Opsahl, seniordebutanten som dominerte de første krossrittene denne sesongen, er påmeldt stiller ikke til start.

– Jeg har begynt oppkjøringen mot neste sesong, og hatt en liten pause, så jeg velger derfor å ikke stille i NM, sier rundbanespesialisten.

Tiril Hole Mohr fra Stavanger SK er også påmeldt. Hun har så langt ikke vært med i årets Norgescup, men må likevel regnes som en sterk utfordrer. Krossveteranen tok sølv i kross-NM 2014, har syklet flere internasjonale krossritt inkludert verdenscup, og deltok i kross-VM i 2016.

LES OGSÅ: Ilddåp med mersmak   

Saken fortsetter under

Tiril Mohr VM kross 2016 Foto Tom Prenen 1400x924
UTFORDRER II: Tiril Hole Mohr er en av flere som kan vippe norgesmesteren av tronen i helga. Her fra kross-VM 2016. Foto: Tom Prenen

UTFORDRER II: Tiril Hole Mohr er en av flere som kan vippe norgesmesteren av tronen i helga. Her fra kross-VM 2016. Foto: Tom Prenen

JUNIORDUELLEN
I juniorklassen leder Mari Hole Mohr Norgescupen overlegent etter seier i seks av åtte ritt, og stiller med det som soleklar favoritt.

Men Berit Nordsæter Resell, som slo Mohr i det første rittet i Norgescupen, er klar for helgas mesterskap. Ettersom Resell har slitt med sjukdom deler av høsten og derfor er ute av kampen om Norgescupseieren, blir NM ekstra viktig.

– Det er alltid stas å sykle NM. Dette er det krossrittet som betyr mest for meg, selv om jeg bare sykler kross for treningens skyld, sier rundbanespesialisten, som debuterte i kross denne sesongen.

– Jeg håper å kunne gi Mari kamp helt til mål. Hun har vært veldig sterk denne sesongen så jeg er forberedt på at det blir hardt, men jeg har slått henne en gang så da vet jeg at jeg kan, sier Resell.

Hun er lillesøster til regjerende norgesmester i menn senior, Erik Nordsæter Resell. Også blant herrene er det uvanlig åpent om NM-pallen i år.

LES OGSÅ: Hvem tar gullet i kross-NM 

Stillingen i Norgescupen (etter seks av åtte ritt)
Kvinner senior
1. Marit Sveen, SK Rye, 2040 poeng
2. Martine Opsahl, IF Frøy, 1980poeng
3. Ingrid Moe, Bergen CK, 1860 poeng

Kvinner junior
1. Mari Hole Mohr, Stavanger SK, 3480 poeng
2. Berit Nordsæter Resell, TVK, 1980 poeng
3. Natalie Irene Midtsveen, Ringerike SK, 1380 poeng

Fullstendige lister alle klasser 

Norgesmesterskapet i kross arrangeres søndag 12 november i Arendal. Etter NM avsluttes kross-sesongen med to Norgescuprunder i Bergen siste helga i november. 

Berit Nordsæter Resell - CX6 Svelvik - Per-Eivind Syvertsen 1400x933
NM-KLAR: Berit Nordsæter Resell har spisset formen inn mot kross-NM på søndag og håper å gi Norgescuplederen kamp om mesterskapstrøya. Foto: Per-Eivind Syvertsen

NM-KLAR: Berit Nordsæter Resell har spisset formen inn mot kross-NM på søndag og håper å gi Norgescuplederen kamp om mesterskapstrøya. Foto: Per-Eivind Syvertsen