På søndag arrangeres årets norgesmesterskap i sykkelkross. Landevei har tatt en titt på feltet i forkant av mesterskapet.

Mesterskapet går i Arendal, og løypa er i stor grad den som har vært brukt til Hove-kross de siste årene.

Annonse

SLIK GIKK KROSS-NM I FJOR: NM-gull til Resell 

UVANLIG ÅPENT
Mens regjerende norgesmester Erik Nordsæter Resell hadde et klart favorittstempel i forkant av mesterskapet i fjor, er det denne gangen et helt knippe aktuelle kandidater som alle har levert sterke enkeltprestasjoner gjennom hele sesongen.

Resell åpnet riktignok årets Norgescup som han gjorde på de fleste av fjorårets ritt: På toppen av pallen. Allerede dagen etter ble han slått av Ole Hem. Deretter fikk landeveisproffen et par ukers ufrivillig trenings- og konkurranseavbrekk etter skader han pådro seg i sesongens siste landeveisritt, Paris-Tours. Nå har han trent godt den siste måneden, og føler seg så godt forberedt som mulig inn mot mesterskapet.

– Jeg tror og håper formen er ganske bra. Jeg har trent bra og mye i det siste nå, så nå slipper jeg opp litt fram mot helgen for å få overskudd, sier Resell, som har satt seg inn i både løypa og startlistene.

– Det ser ut som løypa er litt annerledes enn den som har vært brukt der i tidligere Norgescupritt. Men løypa var kul før så blir spennende å se nå.

Av konkurrentene er det fire ryttere han forventer å måtte kjempe hardt med.

– Tobias (Johannessen) blir nok veldig hard, (Håkon Lunder) Aalrust, Fredrik (Haraldseth) og Morten (Vaeng) kommer nok til å sykle veldig fort, sier Resell.

Saken fortsetter under

Fredrik Haraldseth - Erik Nordsæter Resell - NC2 Grenlandskross Pål Westgaard 1200x800
STERKT FELT: Erik Nordsæter Resell (midten) vet at mange, inkludert Fredrik Haraldseth (foran) er ute etter flaggtrøya. Foto: Pål Westgaard

STERKT FELT: Erik Nordsæter Resell (midten) vet at mange, inkludert Fredrik Haraldseth (foran) er ute etter flaggtrøya. Foto: Pål Westgaard

ROLIG VETERAN
Superveteran Morten Vaeng leder Norgescupen etter seks av åtte runder, og har seier i kross-NM som hovedmål for høstsesongen. Vaeng vant NM i kross i 2014.

– Jeg gleder meg skikkelig til NM. Jeg kan gå inn med senkede skuldre; jeg har ingen ting jeg må bevise. Jeg har vært syk med forkjølelse siden Norgescupen i Svelvik for to uker siden, så jeg håper det slipper snart. Men jeg er ikke nervøs for formen. Blir jeg frisk, så skal det gå fort, sier Vaeng.

Basert på tidligere Hove-kross-runder er dette terreng og elementer som passer 43-åringen godt.

– Det er mye svinger og teknisk. Kanskje litt lange strekk på gress til tider som ikke er mitt sterkeste kort. Men jeg har god følelse, sier han.

Vaeng anser også startfeltet i årets mesterskap som utfordrende og åpent.

– Det er jo mange som kan kjempe om trøya i år, og det ser ut til å bli det sterkeste NM feltet noen gang. Fredrik Haraldseth, Ole Hem, Erik Resell, Aalrust-brødrene og Tobias Johannessen blir alle skumle. Jeg håper jeg tar dem på erfaring. Men mesterskap er også der det dukker opp overraskelser, og fasiten får vi vente til søndag med, sier Vaeng.

Saken fortsetter under

Morten Vaeng - mud - Tryvannskross 2017 - Ola Morken 1400x933
GRISEFØRE: Jo mer gjørme, desto bedre trives Morten Vaeng. Her fra seieren i Tryvannskross i oktober. Foto:Ola Morken

GRISEFØRE: Jo mer gjørme, desto bedre trives Morten Vaeng. Her fra seieren i Tryvannskross i oktober. Foto: Ola Morken

SVÆRT SULTEN
Vaengs klubbkollega Fredrik Haraldseth har satset sterkt på kross-sesongen i år, men så langt har han hatt stang-ut på ritt selv om treningen og oppkjøringen viser at han er i form. Han har derfor jobbet systematisk inn mot NM med håp om å treffe på alle variablene.

– Jeg gleder meg skikkelig til NM nå. Jeg fikk lagt en veldig bra jobb forrige uke med mye hardøkter. Nå er det overskudd og kortere økter som gjelder frem mot helgen, sier Haraldseth.

Han er godt kjent i løypa og fra tidligere runder mener han dette er av de som passer ham best.

– Arendal er en av favorittløypene mine her til lands, så jeg er spent på å se hva de har fått til i år. Jeg ser av løypekartet at det er noen nye partier i år, og har hørt rykter om at det kan bli mer sand, så det passer meg helt ypperlig, sier Haraldseth.

Også Haraldseth ser kampen om gullet som helt åpen.

– Det har vært en veldig spennende sesong så langt i år, med mange forskjellige ryttere som hevder seg. Nivået er rekordhøyt nå, og jeg tror det blir en knallhard kamp mellom tre-fire ryttere hele veien inn til mål. Men etter de siste Norgescup-rittene ser det ut som Tobias (Johannessen) er mannen å slå.

Saken fortsetter under

Fredrik Haraldseth - Pål Westgaard - 1400x933
SULTEN: Fredrik Haraldseth har hatt mye stang ut denne sesongen og er derfor ekstra spent på årets NM. Foto: Pål Westgaard

SULTEN: Fredrik Haraldseth har hatt mye stang ut denne sesongen og er derfor ekstra spent på årets NM. Foto: Pål Westgaard

JUNIORKOMETEN
Tobias Johannessen, som har debuterer i seniorklassen med kross-sesongen 2017, har vist seg å være en sterk utfordrer til mesterskapstrøya. Rundbanespesialisten sesongdebuterte til sjuendeplass i Superpokal Voldsløkka første helga i oktober, vant Vingerkross, som var tredje runde i Norgescupen, helga etter, og tok så seieren på begge de to siste rittene i Norgescupen.

– Formen er bra om dagen, så nå blir det bare å fortsette å kose seg på kross-sykkelen de siste dagene. Det er alltid spennende når det står om NM-trøye, men jeg tenker ikke så mye på det. Dette blir bare moro, sier han.  

I motsetning til de fleste av konkurrentene har ikke Johannessen syklet Hove-kross før, men fra det han har sett mener han at løypa burde passe ham bra.

– Det ser ut som det blir en løype med mye gress og litt løping, og håper den er skikkelig hard. Det bør passe meg greit, og jeg ser frem til å teste løypa på lørdag, sier han.

Aalrust og Resell blir nok de tøffeste konkurrentene, men jeg vet at det er flere fra Johannessen familien som er i slaget, sier han, og henviser til tvillingbror Anders.

Saken fortsetter under

Tobias Johannessen CX5 - Pål Westgaard 1400x933
STERK: Tobias Johannessen har levert sterke resultater så langt i kross-sesongen. Foto: Pål Westgaard

STERK: Tobias Johannessen har levert sterke resultater så langt i kross-sesongen. Foto: Pål Westgaard

OUTSIDERNE
Av outsiderne må Ole Hem trekkes fram. Selv om han kun har syklet tre krossritt, har han utmerket seg med to seiere: Etter femteplass på første Norgescup vant han andre ritt i Norgescupen, og deretter Superpokal Voldsløkka uka etter, den 7. oktober. Siden da har det vært stille fra Hem.

– Det har jo gått bra på krossen i år, men samtidig er det jo en måned siden mitt forrige ritt nå, så jeg er spent på hvordan det ligger an. Jeg skal i hvert fall gi bånn gass, så får vi se hva det holder til. I år er det mange som kan kjempe om seieren, så det blir nok et vanvittig kult ritt, sier Hem.

Brødrene Kristoffer og Marius Ylven Westgaard tok seieren og tredjeplass i Bjerkekross sist helg, og har vist stigende form utover i sesongen. Anders Johannessen er også en kandidat på en dag der alt klaffer.

Saken fortsetter under

Ole Hem - Superpokal Voldsløkka 2017 - Foto Ola Morken 1400x933
UTFORDRER: Ole Hem vant Superpokal Voldsløkka i oktober. Foto: Ola Morken

UTFORDRER: Ole Hem vant Superpokal Voldsløkka i oktober. Foto: Ola Morken

JUNIOROPPGJØRET
Søren Wærenskjold fra Ringerike SK/Joker Icopal vist seg sterk i de rittene han har stilt opp i både i Norgescupen og utenfor. Etter seks av åtte ritt i Norgescupen leder han med rett over 400 poeng, og for den regjerende norgesmesteren henger NM-gullet høyt.

– Det betyr mye å vinne NM-trøya, og vise at jeg ikke er en dårligere syklist i år enn i fjor, sier han.

Wærenskjold har forberedt seg systematisk og føler at det meste ligger til rette for helgas mesterskap nå.

– Formen er bra, prøver å ha noen hardøkter i forkant, som ligner litt på kross. Det er en ganske lite teknisk løype, men er noen krevende partier. Det er mye gress og kan bli veldig gjørmete hvis det regner. Den skumleste er nok Ludvig, han har nærmet seg sakte men sikkert i løpet av sesongen, og kan bli farlig i toppform, sier han.

Slik er stillingen i Norgescupen etter seks av åtte ritt
Menn senior
1. Morten Vaeng, Drammen CK/Swix Hard Rocx, 2250 poeng
2. Fredrik Haraldseth, Bærum og Omegn CK/Swix Hard Rocx, 2160 poeng
3. Håkon Lunder Aalrust, Asker CK, 2119 poeng

Menn junior
1. Søren Wærenskjold, Ringerike SK, 2400 poeng
2. Ludvig Fischer Aalrust, SK Rye, 1980 poeng
3. Erik Andre Lier, Kristiansands CK, 1590 poeng

Søren Wærenskjold - NC 1 2017 - Pål Westgaard 1400x933
TITTELFORSVARER: For Søren Wærenskjold betyr NM-gullet mye. Foto: Pål Westgaard

TITTELFORSVARER: For Søren Wærenskjold betyr NM-gullet mye. Foto: Pål Westgaard