Konflikten ender trolig i retten: Beskylder Styrkeprøven for underslag
Trodde du konflikten mellom Sogn CK og Styrkeprøven var ute av verden? Nå er mekling mellom partene avlyst og det kan se ut som det går mot rettsak mellom partene.
MOT RETTSAK: Sogn CK er klar for å arrangere Jotunheimen rundt igjen i 2025. Før den tid venter trolig en rettsak mot Styrkeprøven. Foto: Håvard Nesbø
Lesetid: 10 minutter
1. desember åpner påmeldingen til neste års Jotunheimen rundt, og den lille vestlandsklubben håper på utsolgt ritt. Samtidig utspiller fremdeles konflikten mellom Sogn CK og Styrkeprøven AS seg i kulissene.
Sogn CK har stevnet Styrkeprøven for 1,078 millioner, mens Styrkeprøven har et motkrav på 2,7 millioner mot Sogn. Konflikten preger klubben og personene som har stått i konflikten. De er mektig lei saken, og mener Styrkeprøven over flere år har misligholdt avtalen deres og har underslått lisenspenger.
– For oss er saken tydelig. Vi hadde rett til å heve avtalen og dette er bekreftet gjennom den midlertidige forføyningen. Vi hadde et håp om at Styrkeprøven AS skulle erkjenne at de har gjort feil, sier nestleder i Sogn CK, Solveig Nordengen Hatlevoll.
Styrkeprøven ønsker ikke svare på spesifikke spørsmål rundt informasjonen som kommer videre i denne saken. Nestleder i Styrkeprøven, Per Christian Dæhlin, skriver følgende i en mail til Landevei:
– Vi ønsker verken å prosedere den saken som Sogn CK har anlagt mot Styrkeprøven i media eller å bidra til nok en runde med drittslenging i Landevei. Det har vært nok av artikler hvor fokus har vært på å snakke hverandre ned. Styrkeprøven og Jotunheimen Rundt er to flotte ritt som i fremtiden skal eksistere sammen i markedet for turritt. Vi hadde en tid et utmerket samarbeid. Og vi håper vi kan få det igjen.
Krav og motkrav
I en midlertidig forføyning fra Ringerike, Asker og Bærum tingrett den 22. mars, fant retten det sannsynliggjort at Sogn CK sin heving av avtalen var rettmessig grunnet vesentlig mislighold, og Styrkeprøven ble rettslig pålagt å trekke sine søknader, fjerne påmeldingen til Jotunheimen rundt og Sognefjellrittet på EQ Timing og kontakte og meddele alle deltakere om at rittene vil bli arrangert av Sogn CK.
Sogn tok den 31. mai ut stevning mot Styrkeprøven og la frem et krav på 1 078 400 kroner, et krav basert på «startkontigenter mm.» til årets ritt, som Styrkeprøven ikke har overført etter samarbeidsavtalen ble avsluttet. Dette kravet har ikke Styrkeprøven bestridt, men pengene er heller ikke overført.
Den 1. juli kom Styrkeprøven med et motkrav på 2 710 272 kroner, et erstatningskrav basert på Sogn sin heving av arrangementsavtalen, samt fremtidig tapt inntekt for 5 år.
I et prosesskriv til Ringerike, Asker og Bærum tingrett som Landevei har fått tilgang på, har Sogn CK lagt frem en tidslinje og dokumentasjon for det de mener er et «vesentlig mislighold av arrangementsavtalen».
Det er Knut Glad som er Sogn CKs advokat i saken. Glad er partner i advokatfirmaet Føyen AS, samt tidligere styremedlem i Norges Cykleforbund.
Norges Cykleforbund (NCF) er også partshjelper for Sogn CK i saken.
Mener Styrkeprøven har gjort underslag
I forbindelse med ritt må de som ikke har helårslisens i Norges Cykleforbund betale en engangslisens. For ritt hvor startkontigenten er over 500 kroner (som den er i Jotunheimen rundt), er prisen for en engangslisens 220 kroner. Av disse beholder arrangør 25 kroner, resterende kroner 195 sendes til NCF.
I NCFs regelverk for kontigenter og avgifter, står det at forbundets andel fra tur- og engangslisenser skal være «NCF i hende senest 4 uker etter rittet, uavhengig av om den påmeldte har startet eller ikke.»
Basert på Styrkeprøvens eget regnskap, med en egen spesifisering av inntekter og kostnader for Jotunheimen rundt, og gjennom en begjæring om bevistilgang fra Sogn CK mot EQ Timing (påmeldingssystemet som brukes), har Sogn CK fått en oversikt over antall påmeldte i rittene og antall lisenser solgt i EQ Timing.
Tallene fra Styrkeprøven og EQ Timing viser at avvik på 106 solgte engangslisenser i 2023.
Ifølge EQ Timing var det solgt og mottatt betaling for 379 engangslisenser, mens Styrkeprøven har rapportert inn 273 engangslisenser til Norges Cykleforbund.
Også i 2022 skal det ha vært et avvik på 117 lisenser.
Sogn CK mener derfor at Styrkeprøven har underslått 38 970 kroner i lisensvederlag fra Norges Cykleforbund.
«Dette er et tall som er så stort at Sogn og NCF vil anføre at det ikke er snakk om en hendelig feil, men et bevisst underslag av lisensmidler. Dette utgjør åpenbart et vesentlig mislighold av Styrkeprøvens forpliktelser, både overfor NCF og overfor Sogn» skriver Glad i prosesskrivet.
Landevei har spurt Styrkeprøven om å kommentere dette. De ønsker ikke å svare på våre konkrete spørsmål.
Slik Landevei også omtalte i vår, hadde det før konflikten i vår allerede vært friksjon i flere år i samarbeidet mellom Sogn og Styrkeprøven.
I billag til prosesskrivet dokumenteres misnøyen fra Sogn CKs side av epostkorrespondanse og evalueringsnotater.
– Ting har sett veldig, veldig fint ut på papiret. De er fantastiske til å late som at alt er veldig bra. De har hatt svært dårlig kommunikasjon med oss, og vi har mer eller mindre reddet vårt eget ritt år etter år, på grunn av mangelfull oppfølging, mener rittleder for Jotunheimen rundt, Håkon Nesse.
Nesse hevder at klubben på rittdag har måtte skaffe vakter/personell og at det ikke har vært sendt inn vaktlister, og at Styrkeprøven heller ikke har villet utbetale kostnader til dugnadshjelp som har måtte utføre større oppgaver enn tenkt.
– De følger ikke lovverket på noen som helst måte, mener Nesse.
Styrkeprøven er bedt om å kommentere Nesses uttalelser, men ønsker ikke å gjøre det.
Avtalen om arrangementssamarbeid mellom de to partene ble inngått 6. mars 2019 og hadde en lengde på fem år, men Styrkeprøven hadde en opsjon på ytterligere fem år. Den 14. september i høst meddelte Styrkeprøven Sogn CK at de tiltrådte den opsjonen, viser epostkorrespondanse Landevei har fått tilgang på.
Sogn CK svarte at de ikke ønsket å forlenge avtalen med mindre man fikk en avtale om ansvarsfordeling, noe som ble avslått av styreleder i Styrkeprøven AS, Terje Myklebust, som mente avtalen var god nok slik den var.
Mekling avlyst
Onsdag denne uka, 20. november, skulle egentlig partene møttes til mekling, men bare dager i forveien ble meklingen avlyst. Dermed kan det se ut som det går mot rettsak i mars.
I Sogn sine forutsatte vilkår for mekling, skrev Sogn CKs advokat Knut Glad at de ikke kunne se noe «grunnlag for rettsmekling i saken med mindre Styrkeprøven oppgir sitt motkrav i saken og fullt ut aksepterer Sogn sitt krav. Meklingen i denne saken må i så fall gå på hvor stor andel Styrkeprøven må bære av Sogn sine sakskostnader.»
I et prosesskriv til Ringerike, Asker og Bærum tingrett datert 13. November, skriver Styrkeprøvens advokat Jan Bender i Advokatfirmaet Nova at «dette er åpenbart ikke vilkår som kan aksepteres av Styrkeprøven.»
«Sogn fremtvinger i realiteten en avlysning av rettsmeklingen med disse vilkårene, og denne siden meddeler for ordens skyld at rettsmeklingen dermed anses avlyst fra Sogn sin side» skriver Bender avslutningsvis.
I en mail til Landevei, skriver nestleder i Styrkeprøven, Per Christian Dæhlin, at «Sogn har trukket seg fra den meglingen som skulle ha vært 20. november.»
Dæhlin skriver videre at de ønsker gjerne å snakke med Sogn for å få på plass en minnelig løsning, men «det siste året har det sittet en advokat i veien».
Det får Nordengen Hatlevoll i Sogn CK til å reagere sterkt.
– Jeg vil bare gjøre det helt tydelig at Sogn CK ikke har trukket seg fra mekling. Vi meldte til på oppfordring fra retten om vårt ståsted og i hvilket handlingsrom vi ønsket å mekle. Styrkeprøven AS svarer via sin advokat at de ikke vil mekle på det grunnlaget og de dermed anså mekling som avlyst. At de nå går ut og hevder at det er vi som har avlyst er vrangforestilling og feilinformasjon.
Landevei har sett dokumentasjon og korrenspondanse mellom partene hvor Sogn CK gjentatte ganger har oppfordret til at partene løser saken seg i mellom.
Sogn CK har nå bedt Styrkeprøven om å komme med et konkret forliksforslag, dersom de ønsker en avslutning på saken.
Styrkeprøven AS mener idrettens lovverk ikke gjelder dem, og vil heller følge et egenutviklet regelverk. Jurister, forsikringsmegler og Forbundet avviser Styrkeprøvens lovtolkning som er grunnlag for konflikten.
Enkelt forklart: Gjensidige og juridisk avdeling i idrettsforbundet er klare på at Styrkeprøven er forsikret om de følger NCF. Hvorfor er Styrkeprøven fortsatt uenige.
Varsler erstatningsansvar for eierklubbene
Sogn CK skriver i et prosesskriv til Ringerike, Asker og Bærum tingrett at motkravet til Styrkeprøven på 2,7 millioner «åpenbart ikke kan føre frem» og at de er usikre på om Styrkeprøven vil ha egenkapital nok til å betale «et eventuelt erstatningskrav til Sogn», samt sakskostnader, som nå er påløpt til mer enn 600 000 kroner.
Derfor varsler de i prosesskrivet at de på grunnlag av § 17-1 i aksjeloven vil rette et erstatningsansvar for styremedlemmer i Styrkeprøven og eierklubbene av Styrkeprøven.
Under en ekstraordinær generalforsamling mellom eierklubbene av Styrkeprøven den 22. april i vår, stemte fire av de åtte eierklubbene – Bærum Og Omegn CK, Follo SK, IK Hero og SK Rye – mot forslaget til IF Frøy om å løse konflikten mellom Styrkeprøven og Sogn.
Denne grupperingen hadde 57,44 prosent av stemmene, noe som gjorde at forslag falt.
Det er disse fire klubbene som Sogn CK eventuelt vil gjøre erstatningsansvarlig.
De fire andre klubbene – IF Frøy, Holmenkollen CK, Hasle-Løren og Asker CK – stemte på den ekstraordinære generalforsamlingen for å løse konflikten og overføre pengene fra startkontingeter mm. til Sogn, men var altså i mindretall.
– Vi gir dem frister, de svarer ikke
Konflikten mellom partene startet da det ble kjent at Styrkeprøven AS ønsket å arrangere både Trondheim-Oslo og Jotunheimen rundt utenfor idretten, som et aksjeselskap.
– Det verste for oss var at de ikke informerte oss om hva de ville gjøre med vårt ritt. Det kom frem ved en tilfeldighet da vi leste landevei.no i slutten av januar, to måneder etter påmeldingen åpnet, sier Solveig Nordengen Hatlevoll.
Etter den midlertidige forføyningen i mars, håpet Sogn CK at Styrkeprøven frivillig skulle betale tilbake pengene som var innbetalt i påmeldingsavgift, men det skjedde aldri.
– Vi gir dem frister, de svarer ikke. Vi må bruke mye krefter på å innhente informasjonen. Selv når vi hadde midlertidig forføyning, så gjorde de jo ikke det retten bestemte at de skulle gjøre. Vi måtte true med namsmannen for at de skulle gi fra seg informasjonen.
Styrkeprøven har ikke ville kommentere uttalelsene til Nordengen Hatlevoll.
Garanterer ritt i fremtiden
Selv om konflikten koster for apparatet bak rittet, lover de at den ikke vil ha noen effekt på rittets fremtid. 1. desember åpner påmeldingen til 2025-utgaven og rittleder Håkon Nesse garanterer at det blir ritt både i 2025 og i fremtiden.
– Uansett hvordan det her går, så blir det ritt. Og det er helt trygt å melde seg på. Vi er mer motivert enn noen gang til å skape den største opplevelsen noen gang.
– Vi skal levere Norges beste turritt-opplevelse i 2025. Vi har noe som er helt unikt. Det er andre gode arrangører med andre typer ritt rundt i Norge, men det er ingen som kan gjøre det på samme måte som det vi gjør.
Siden 2013 har de over 600 plassene blitt utsolgt på kort tid, ned mot minutter.
– De som får plass er kjempeheldige og skal få en opplevelse de sitter igjen med for resten av livet. Og det er motivasjonen vår for å jobbe døgnet rundt for å få til det her, og for å ta vare på de samarbeidspartnere vi har. For det er samarbeidet rundt dette rittet og den unike traseen som gjør det unikt, sier Nesse.
Knut var selv aktiv Norgescup-syklist på landeveien i sine yngre dager. De siste ti årene har han dekket norsk og internasjonal sykkelsport tett, sykler fremdeles mye og gjør også tester av sykler og utstyr. Har du en sak Knut kan være interessert i? Send gjerne en e-post:
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.