JAGER JOTUNHEIMEN RUNDT

Aurora Borealis sykler for ny rekord på Jotunheimen Rundt.

Sist oppdatert 2. juli 2017 kl 07.00
REKORDJEGERE: Aurora Borealis er ute etter å slå den 13 år gamle løyperekorden i Jotunheimen Rundt med følgende tropp: (fra venstre) Rune Morten Johansen, Geir Lien, Martin Støvern, Anders Bernoft og Øystein Askjem. (Bjarte Vethe var ikke tilstede da bildet ble tatt). Foto Eirik Granly
REKORDJEGERE: Aurora Borealis er ute etter å slå den 13 år gamle løyperekorden i Jotunheimen Rundt med følgende tropp: (fra venstre) Rune Morten Johansen, Geir Lien, Martin Støvern, Anders Bernoft og Øystein Askjem. (Bjarte Vethe var ikke tilstede da bildet ble tatt). Foto Eirik Granly

Seksmannslaget vil vippe sin egen storlagskaptein Tronn Skjerstad fra rekorden.

Skjerstad syklet det 430 kilometer lange rittet, som bokstavlig talt går over bakkar og berg og ut mot havet, på 12 timer og 28 minutter tilbake i 2004.

– Rekorden har stått i over ti år, sier Anders Bernhoft, som er initiativtaker til Auroras lag i minilagkonkurransen i Jotunheimen Rundt.  

LES OGSÅ: Storslått blodslit 

Bernhoft er imponert over at ingen har greid å slå veteranen, til tross for at rittet har vært åpent for lag de siste tre årene. Nå skal han endre på det.

HAR FORUTSETNINGENE
Laget består av tre JR-veteraner: Rune Morten Johansen, Bjarte Vethe og Benhoft selv, samt tre som er ferske i JR-sammenheng: Martin Støvern, Øystein Askjem og Geir Lien.

– De fysiske forutsetningene for å lykkes med ny rekord er der. Geir har ikke syklet Jotunheimen Rundt, men han har syklet Offroad Finnmark flere ganger, og er kjent med det å sykle om natten og disponere kreftene lenge, sier Bernhoft.

LES OGSÅ: Fulltegnet på under to minutter

Saken fortsetter under

JR Sognefjellrittet - Foto Arrangøren 1400x924
MAGISK: Å sykle gjennom sommernatten er en opplevelse, spesielt om været er på lag. Foto: Arrangøren

MAGISK: Å sykle gjennom sommernatten er en opplevelse, spesielt om været er på lag. Foto: Arrangøren

Selv om laget på papiret er godt rustet for oppgaven, har Bernhoft respekt for både distansen og utfordringene.

– Det er et tøft ritt, det er et langt ritt, og det vil kreve mye av utstyr, næring og ikke minst bekledning. Det er et ritt der det skjer så mye underveis, at det er mye som skal klaffe. Det kan være ekstremt røft hvis været er dårlig. Været får vi ikke gjort noe med, men blir det skikkelig dårlig vær, så er det en utfordring å holde seg tørr og varm. Det handler om å være best mulig forberedt. Men alle de som er med på dette laget kan snuse på rekorden, sier han.

Les også: Test av racere med ekstra dekklaring 

LAGKJØRING GIR EKSTRA DIMENSJON
Distansen og løypeprofilen med sine 4600 høydemeter er en utfordring i seg selv. Været kan gjøre det og i tillegg skal det sykles om natta. Det er både magisk og krevende, og med et lag får disse utfordringene enda en dimensjon.

– Vår største styrke som lag, er at vi etter hvert kjenner hverandre veldig godt. Vi vet hva hver og en av oss tåler, og vi vet hvordan vi skal takle motbakkene for å ha med flest mulig lengst mulig. Det er vi avhengig av, og det har vi en plan på. Resten må vi ta underveis, når vi ser hva som skjer. Vi må ha med tre mann samlet til mål, og du vinner ikke nødvendigvis Jotunheimen Rundt med å kjøre fortest opp Filefjell, sier Bernhoft.

Saken fortsetter under

Eirik Granly - Anders Bernhoft og Monica Storhaug wedding - Thomas Nielsen JR 2014 - Photo Håvard Nesbø 750x
VETERAN: Anders Bernhoft giftet seg med Monica Storhaug etter at de begge hadde syklet Jotunheimen Rundt 2014. Foto: Håvard Nesbø

VETERAN: Anders Bernhoft giftet seg med Monica Storhaug etter at de begge hadde syklet Jotunheimen Rundt 2014. Foto: Håvard Nesbø

FRYKTER IKKE KONKURRENTENE, KUN KLOKKA
Konkurransen for mini-lag er i år fylt opp. Det betyr at det er totalt ni lag til start. Det tenker Aurora Borealis lite på.

– Vi vet at Rye Expressen stiller med et lag, og at de sikkert er revansjesugne etter nedturen i Trondheim-Oslo. Lillehammer CK har også et sterkt lag. Men vi frykter dem ikke. Det eneste som bekymrer oss er klokka, sier Bernhoft.

I fellesstarten stiller Jon Andreas Klokkehaug, som vant rittet i fjor og som også var en del av Trønderekspressens vinnerlag på Trondheim-Oslo, og som syklet NM landevei bare to dager etter Styrkeprøven. Men også Aurora Borealis er representert i fellesstarten, blant annet med Vegard Fallet. Han vant Jotunheimen Rundt i 2015 og er en av Auroras sterkeste klatrere.

– Det er mange gode ryttere i fellesstarten som fort kan sykle raskere enn oss også, sier han.

LES OGSÅ: Reddet Jotunheimen rundt 

Saken fortsetter under

Jon A Klokkehaug - Leif Andreas Skare 1400x788
UVEREN: Jon Andreas Klokkehaug syklet alene fra Lom til mål i Sogndal da han vant Jotunheimen Rundt i fjord. Foto: Leif Andreas Skare

SUVEREN: Jon Andreas Klokkehaug syklet alene fra Lom til mål i Sogndal da han vant Jotunheimen Rundt i fjord. Foto: Leif Andreas Skare 

LES OGSÅ: Kjørte alene fra Lom 

STORSLÅTT OPPLEVELSE
– Selv om vi har rekord som mål for turen, så gleder vi oss enormt til å komme til Lærdal. Hele rammen rundt rittet og opplevelsen av å sykle gjennom noe av Norges aller flotteste natur gjør dette stort. Dessuten er dette er en fin mulighet til å forlenge landeveissesongen sammen med flere av rytterne på det laget som trente mot Styrkeprøven Lillehammer-Oslo i år. Og ikke minst er det bra oppkjøring mot Styrkeprøven 2018. Da skal vi sette rekord på Trondheim-Oslo, sier Bernhoft.

Totalt er det over 600 deltakere i fellesstarten på Jotunheimen Rundt, som ble fulltegnet på under 24 timer da påmeldingen åpnet i høst. Bernhoft tror utfordringen og opplevelsen er de viktigste faktorene, roser samtidig rittet for å legge stor vekt på sikkerhet.

– Her får vi lov til å ha med følgebil, og det er viktig. Vi gleder oss til å ha folk rundt oss hele veien, og mener det er direkte livsfarlig å forby følgebiler, sier Bernhoft.

Videre er det også over 110 ryttere som sykler Sognefjellrittet på 137 kilometer med start i Lom. På Sognefjellrittet er det det fortsatt ledige plasser. 

LES OGSÅ: Siste nytt om landeveissykling

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Publisert 2. juli 2017 kl 07.00
Sist oppdatert 2. juli 2017 kl 07.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen