Seierssjansen røyk for Edvald Boasson-Hagen i Tour de France

Edvald Boasson-Hagen fikk en gyllen seierssjanse på den 12. etappen i Tour de France, men nordmannen var ikke sterk nok. I stedet ble det Nils Politts store dag.

Sist oppdatert: 8. juli 2021 kl 17.16
LYKKES IKKE: Edvald Boasson-Hagen (i midten) satt i bruddet som holdt unna, men lykkes ikke med å ta seieren. Foto: Cor Vos
LYKKES IKKE: Edvald Boasson-Hagen (i midten) satt i bruddet som holdt unna, men lykkes ikke med å ta seieren. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

Edvald Boasson-Hagen satt i en drømmeposisjon på den 12. etappen av Tour de France, hvor han havnet i et brudd som fikk gå hele veien.

Det ble tidlig klart at bruddet kom til å få gå inn, da feltet satte seg opp og tok det helt rolig. Dermed var det bare for nordmannen å gjøre det han kunne for å forsøke å ta etappeseieren.

Dessverre skulle det ikke lykkes helt for 34-åringen, som ikke var med på notene da fire mann rev seg løs fra den 13 mann store gruppen.

I forfølgergruppen strevet etter hvert Total Energies-rytteren med å holde følge, men bet seg med.

Til slutt kom han inn på oppløpet sammen med gruppen som kjempet om femteplass, og gikk på en langspurt. Den klarte han ikke å holde ut og ble til slutt sist i gruppen, og endte på 12. plass på etappen.

– Jeg var på grensen mange ganger, men godt fornøyd med at jeg var i bruddet. Så ble det den plasseringen det ble, men jeg hadde ikke beina til å kjempe om seieren dessverre. Jeg var i alle fall med, det var noe, forteller Boasson-Hagen til TV 2 etter etappen – og la senere til:

– Jeg merket før jeg var i bruddet at det var en tøff dag, men man vet aldri hvordan motstanderne er. Jeg kjempet med det jeg hadde. Jeg hadde ikke noe mer å gi. I den siste bakken var jeg helt over grensen, men jeg klarte å bite meg med. Det er bra å få til det, men jeg var langt unna seieren, sier Boasson-Hagen, som ble nummer tolv, til TV 2.

Gikk solo

Med litt under 40 kilometer til mål gikk Nils Politt (Bora-hansgrohe), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Imanol Erviti (Movistar) og Harry Sweeny (Lotto-Soudal) av gårde fra det opprinnelige bruddet.

Kvartetten fikk raskt etablert et godt samarbeid, mens de bak nølte. Da vokste forspranget raskt til 30 sekunder, og det skulle forfølgerne aldri klare å hente.

I en mindre stigning rundt 15 kilometer før mål sprakk Küng og ble hektet av.

tour de france, nils politt(1)
VANT: Nils Politt viste seg som den sterkeste fra bruddet på den 12. etappen. Foto: Cor Vos

De tre andre fulgte hverandre over stigningen, før Politt klinte til og rykket til tyskeren var Sweeny og Erviti sjanseløse til å følge.

Bora-hansgrohe-rytteren dro ifra og hadde også vist seg som den mest toneangivende rytteren i avslutningen. Det var han som startet angrepene med 50 kilometer til mål, da han gikk til voldsomt.

27-åringen, som ble nummer to i Paris-Roubaix i 2018, hadde bare én proffseier fra før. Den kom i Deutchsland Tour i 2018.

Politt sykler Tour de France for femte året på rad, og i årets utgave skulle han altså lykkes med å ta sin første etappeseier da han kom først til Nîmes.

Bakfra spurtet rutinerte Erviti til annenplass foran førsteårsproff Sweeny.

Hektisk start

Dagens etappe var utsatt i ti minutter grunnet kraftig vind i startbyen Saint-Paul-Trois-Châteaux og rytterne forberedte seg på en frenetisk start på etappen.

Og slik ble det også. Allerede på den nøytrale starten var det anspent i feltet, og rytterne kjempet om posisjonen. Umiddelbart da starten gikk, strakte feltet seg på én strek.

I løpet av den første kilometeren var det en rekke splitter, og det delte seg i tre store grupper.

I front ble det også en hektisk kamp for å komme seg løs i brudd, samtidig som sammenlagtlagene forsvarte sine posisjoner.

Julian Alaphilippe var blant dem som kjørte aktivt, og etter hvert også Boasson-Hagen. Etter rundt 20 kilometer av etappen lykkes de med å rive seg løs, og da vindforholdene roet seg, tok også hovedfeltet det helt piano.

Bruddet talte til slutt 13 mann, og der satt Boasson-Hagen, Alaphilippe, Sergio Henao (Qhubeka-NextHash), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Nils Politt (Bora-hansgrohe), Imanol Erviti (Movistar), Connor Swift (Arkéa-Samsic), Stefan Bissegger (EF Education-Nippo), Brent Van Moer, Harry Sweeny (Lotto-Soudal), Luka Mezgec (BikeExchange), Edward Theuns (Trek-Segafredo) og André Greipel (Israel Start-Up Nation).

Ledelsen til gruppen økte hele veien, og feltet kom til slutt i mål 16 minutter etter etappevinneren. I feltet spurtet Mark Cavendish (Deceuninck – Quick-Step) først over streken og økte ledelsen sin i poengkonkurransen.

Publisert 8. juli 2021 kl 17.16
Sist oppdatert 8. juli 2021 kl 17.16
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen