Jonas Vingegaard knakk Tadej Pogacar

Hindley vant første fjelletappe – Vingegaard knakk Pogacar

Jai Hindley (27) fra Australia tok seieren i årets første fjelletappe i Tour de France. Samtidig tok Jonas Vingegaard (26) rotta på Tadej Pogacar (24) i kampen om den gule trøyen.

Sist oppdatert 5. juli 2023 kl 17.38
ANGREP: Jonas Vingegaard fløy oppover Col du Marie Blanque og distanserte Tadej Pogacar. Foto: Cor Vos
ANGREP: Jonas Vingegaard fløy oppover Col du Marie Blanque og distanserte Tadej Pogacar. Foto: Cor Vos

(VG): For Vingegaard (Jumbo–Visma) slo knockout på Pogacar (UAE Team Emirates) i den siste bakken. Dermed tok dansken svært viktige sekunder i kampen om sammenlagtseieren.

Det er imidlertid Jai Hindley (Bora – Hansgrohe) som skal ikle seg den gule trøyen i morgen. Australieren vant årets første fjelletappe, 34 sekunder foran nevnte Vingegaard, og tar over trøyen fra Adam Yates (UAE Team Emirates).

– Jeg vil gjerne være i den gule trøyen, men kanskje er det bedre å ikke skulle forsvare den i morgen, sa Vingegaard etter etappen.

Dansken er nærmest i sammendraget, 47 sekunder bak, mens Tadej Pogacar er 53 sekunder bak der igjen. Sloveneren var nemlig sjanseløs da Vingegaard satte inn nådestøtet i den siste bakken på årets femte etappe.

– Det var en fantastisk prestasjon. Veldig mange eksperter har sagt at Pogacar, med Yates som medhjelper, er så sterk og kommer til å knuse Jumbo-Visma. I dag slo Vingegaard og Jumbo-Visma tilbake så det holdt, sier TV 2-ekspert Dag Otto Lauritzen.

KAMERATER: Torstein Træen og Jonas Abrahamsen har kjent hverandre lenge. Nå blomstrer begge to, men her, i Tour Colombia 2.1, tok karrierene to forskjellige retninger. Foto: @munerix / Uno-X Pro Cycling
Les også

Pogacar vant Tour de France sammenlagt i 2020 og 2021, mens Vingegaard vant i 2022. Også i år er det ventet å bli en kamp mellom duoen.

– Dette er dobbel jackpot for Jumbo-Visma, sier en samstemt Thor Hushovd.

Norske Vegard Stake Laengen er hjelperytteren til Pogacar. Han påpeker at det fortsatt er lenge igjen av rittet.

– Det er ikke helt bra. Jeg har ikke hørt helt hva som har skjedd, så vi får snakke om det i bussen etterpå, sier Stake Laengen til TV 2.

Nordmannen er overrasket over den store avstanden sammenlagt.

– Jeg hadde trodd at han skulle være med helt der oppe, sier han.

SEIER: Jai Hindley tok karrierens første etappeseier i Tour de France. Foto: Cor Vos
SEIER: Jai Hindley tok karrierens første etappeseier i Tour de France. Foto: Cor Vos

Så fort startsignalet gikk, begynte rytterne å angripe på årets første fjelletappe. Etter hvert var det 36 ryttere som klarte å få en luke, med Uno-X-rytter Torstein Træen i miksen.

27-åringen var involvert i en velt på den første etappen – og fikk konstatert et brudd i albuen i etterkant – men er tilsynelatende på bedringens vei.

– Det er gode signaler. Det er ingenting som tilsier at formen er blitt verre tross. Da gjelder det bare å få på plass den albuen hundre prosent. Det tror jeg den også er, kommenterte TV 2-ekspert Thor Hushovd.

Oppover Col de Soudet måtte imidlertid flere ryttere, blant andre Træen, slippe. Nordmannen la seg bakerst i hovedfeltet. Det gjensto da rundt 80 kilometer.

KLASSISK DUELL: Belgiske Lucien Van Impe i gult og nederlandske Joop Zoetemelk i blått i duell på vei opp Puy de Dôme. Etappen er kjørt 13 ganger – men ikke siden 1988. Impe vant i 75, Zoetemelk i 76 og 78. Foto: Photosport/Scanpix
Les også

Med 20 kilometer igjen virket det å stå mellom Jai Hindley og Felix Gall (AG2R Citroën Team). Da Hindley satte på turboen, måtte Gall slippe. Dermed ble det australsk seier.

Tobias Halland Johannessen ble beste nordmann på 77. plass.

Torsdag venter nok en etappe i Pyreneene, der rytterne skal ta seg fra Tarbes til Cauterets-Cambasque, i en strekning som er totalt 144,9 kilometer lang.

Landevei har avtale om stoffutveksling med VG. Under Tour de France vil du finne nyhetssaker fra VG på Landevei, samtidig som vi også lager våre egne saker. Vi har dekket Uno-X og oppkjøringen til Tour de France tett, og du kan lese intervju med Alexander Kristoff, Jonas Abrahamsen og Torstein Træen.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 5. juli 2023 kl 17.37
Sist oppdatert 5. juli 2023 kl 17.38
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen