Tour de France 2022: Dylan Groenewegen vant 3. etappe

Emosjonell Groenewegen slo tilbake: − Mentalt har det vært vanskelig

Dylan Groenewegen spurtet inn til etappeseier i hans første Tour de France siden 2019. Det ble emosjonelt for nederlenderen, som har hatt noen tøffe sesonger.

Sist oppdatert: 3. juli 2022 kl 18.01
TÅRENE RANT: Dylan Groenewegen var oppløst i tårer etter at bekreftelsen på etappeseieren kom. Foto: Cor Vos
TÅRENE RANT: Dylan Groenewegen var oppløst i tårer etter at bekreftelsen på etappeseieren kom. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

Det ble en svært jevnt spurt på oppløpet i Sønderborg, men med centimeters margin var det Dylan Groenewegen som stakk av med seieren - godt hjulpet av Amund Grøndahl Jansen.

BikeExchange-Jayco-rytteren stupte inn i den siste svingen på etappen, med 800 meter til mål, og den manøveren ble helt avgjørende for det australske laget.

Men nordmannens innsats kom Groenewegen i posisjon til å spurte om seieren, og nederlenderen leverte.

Men det var med knappest mulig margin, og selv om Groenewegen jublet, var det bare så vidt han var foran Wout van Aert, som ble henvist til sin tredje annenplass på rad i årets Tour de France.

Emosjonelt

På den tredje og siste etappen i Danmark, over 182 kilometer fra Vejle til Sønderborg, ble det en lang «marsj» mot massespurt for rytterne i Tour de France.

Med en mindre teknisk avslutning enn på den andre etappen, ble det og en langt mindre dramatisk avslutning på den tredje. Men med rundt 10 kilometer igjen til mål, ved en innsnevring i løypa, ble det full stans for en rekke ryttere etter litt bevegelse i feltet. Et par ryttere var en liten tur i asfalten, men det ble kjapt meldt at samtlige var på hjulene igjen.

Dermed var det duket for et realt spurtoppgjør på et 800 meter langt snorrett oppløp i Sønderborg.

Der var det nederlandske Dylan Groenewegen som viste seg sterkest og tok etappeseieren. Etter målgang fanget kameraene opp 29-åringen oppløst i tårer. Seieren på den tredje etappen var nederlenderens femte etappeseier i rittet, og kom i hans første opptreden etter den voldsomme krasjen med landsmannen Fabio Jakobsen i 2020.

JEVNT: Innslaget ble helt avgjørende for utfallet på den tredje etappen av Tour de France 2022. Der var det Dylan Groenewegen som trakk det lengste strået. Foto: Cor Vos
JEVNT: Innslaget ble helt avgjørende for utfallet på den tredje etappen av Tour de France 2022. Der var det Dylan Groenewegen som trakk det lengste strået. Foto: Cor Vos

– Det har vært en lang vei. Jeg vil si takk til laget mitt, til familien min og vennene mine. Som har fått meg tilbake til Touren i god form. Det er vakkert, sier nederlenderen i et intervju med arrangøren.

Nederlenderen ble utesteng i ni måneder etter velten i Polen Rundt, fikk en rekke trusler og måtte på et tidspunkt ha politibeskyttelse. Det har satt sine spor hos 29-åringen.

– Har det vært vanskelig å komme tilbake?

– Ikke fysisk, men mentalt har det vært vanskelig. Etter alt som hendte. Denne er for min kone og min sønn. Det betyr veldig mye.

Wout Van Aert tok annenplassen i det som var millimeterduell om både seieren og plassene bak. Jasper Philipsen ble nummer tre og Peter Sagan tok fjerdeplassen. Gårsdagens vinner, Fabio Jakobsen, ble nummer fem. Over målstreken gestikulerte den tredoble verdensmesteren Sagan voldsomt mot Van Aert etter den svært jevne duellen mot målstreken.

Stangt ut for Kristoff igjen

Også Kristoff meldte seg på i kampen om å etappeseier, men nordmannen nådde ikke helt opp i spurten og ble nummer elleve for andre dag på rad.

– Jeg blir sittende litt halvveis i vinden. Jeg hadde Groenewegen på innsiden og kom aldri helt ut av vinden. Jeg kunne kanskje sluppet meg en plass bak, men der er det samme problemet. Det ble sure ben når jeg ligger der de siste 800 meterne og får litt vind konstant. Da var det lite igjen til slutt, oppsummerer nordmannen til TV 2.

I tillegg til å se et oppgjør mellom feltets raskeste men, fikk det danske publikumet muligheten til å hylle en av sine helter før de vinker farvel til rytterne som nå setter kursen for Frankrike.

Dansken Magnus Cort hos EF Education sikret seg klatretrøyen på gårsdagens etappe, og var sulten på flere poeng søndag. 29-åringen rykket ifra så fort starten gikk, og det helt alene. For ingen ville slå følge med dansken på vei mot Sønderborg.

Dermed fikk Cort en særdeles enkel oppgave med å øke forspranget i klatrekonkurransen. Dansken holdt et jevnt tempo og var først over de tre fjerdekategorien på etappen. Dermed sikret han seg tre nye poeng, og 29-åringen står nå med totalt seks.

Med rett i underkant av 53 kilometer igjen på etappen, ble dansken hentet inn og lagene posisjonerte seg og sine spurtere for nok et hektisk oppgjør.

Underveis var det og én innlagt spurt om poeng på den grønne trøya. Danske Cort i solobrudd tok 20 poeng, før flere av feltets spurtere meldte seg på i kampen om de resterende poengene.

Mannen i den gule ledertrøya, og innehaver av den grønne poengtrøya, Wout Van Aert sikret seg 17 poeng foran Fabio Jakobsen som tok 15.

Nordmannen Sven Erik Bystrøm, som var i brudd på den andre etappen og ble hedret for innsatsen, tok fire poeng.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 3. juli 2022 kl 17.57
Sist oppdatert 3. juli 2022 kl 18.01
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen