Anna Kiesenhofer ble olympisk mester i Tokyo

Det ble en svært dramatisk fellesstart under kvinnenes ritt i OL i Tokyo, hvor østerrikske Anna Kiesenhofer tok gullet, mens de norske rytterne fikk en tung dag.

Sist oppdatert: 25. juli 2021 kl 10.29
Anna Kiesenhofer vant kvinnenes OL-fellesstart i Tokyo
OVERLEGENT: Anna Kiesenhofer vant kvinnenes OL-fellesstart i Tokyo etter fire mil alene i brudd. Foto: Cor Vos
Lesetid: 4 minutter

Annemiek van Vleuten stakk fra favorittgruppen inn på den siste kilometeren, og da hun krysset målstreken på Fuji Internatonal Speedway jublet hun for det hun trodde var OL-gull.

Gleden skulle imidlertid knapt bare vare i et minutt, for i det som ble et høydramatisk og spesielt ritt, var allerede den ukjente østerrikske rytteren Anna Keisenhofer allerede i mål, og sørget for en ordentlig skrell.

I rittet var det bare 67 ryttere til start og Kiesenhofer var en av få som bare er amatør. Etter ett år som proff i Lotto Soudal i 2017 la egentlig 30-åringen, men etter to år på sidelinjen har hun de siste årene satset på tempo, og er blitt nasjonal mester i disiplinen de siste tre årene.

I søndagens OL-fellesstart kom hun seg i brudd med tre andre ryttere fra starten av rittet, og med omtrent 40 kilometer til mål gikk hun alene og skulle vise en formidabel styrke.

Med solen stekende over seg og favorittene jagende bak, sto hun rittet ut og tok karrierens desidert største triumf, og ble olympisk mester.

Jublet for seier

Bruddet talte opprinnelig fem ryttere. I tillegg til Keisenhofer satt også Anna Plichta (Polen), Omer Saphira (Israel), Carla Oberholzer (Sør-Afrika) og Vera Looser (Namibia) der.

De skulle få en luke på elleve minutter på det meste på den 136 kilometer lange fellesstarten, og det ble helt avgjørende.

For i feltet nølte de store lagene. Ingen ville ta ordentlig ansvar siden de største lagene bare hadde fire ryttere hver på start, og da det gjensto 55 kilometer var det fremdeles åtte minutter opp.

annemiek van vleuten, ol i tokyo
TRODDE HUN HADDE VUNNET: Annemiek van Vleuten jublet. Foto: Cor Vos

Da angrep Annemiek van Vleuten og feltet fikk noe fart på seg, og tauet etter hvert inn igjen nederlenderen. Da Van Vleuten ble tauet inn igjen hadde Kiesenhofer gått alene, og hun hadde fremdeles over fem minutter tilbake.

Rittet fortsatte å utspille seg på merkelig vis, men favorittgruppen fikk etter hvert farten opp litt, og med fem kilometer til mål tok de igjen Plictha og Saphira.

Etter hvert angrep Van Vleuten på ny og holdt unna for resten av favorittene, med Elisa Longo Borghini (Italia) nærmest, og Van Vleuten jublet altså for det hun trodde var seier.

– Jeg visste ikke. Jeg tok fei. Jeg visste ikke, sa 38-åringen kort tid etter målgang.

Full forvirring

Det var tydelig at flere ryttere ikke hadde fått med seg at Keisenhofer fremdeles lå foran. Også Lizzie Deignan fortalte til BBC etter rittet at hun trodde Van Vleuten vant.

– Den beste vant i dag. Annemiek var tydelig den sterkeste i feltet, så all ære til henne, før hun fikk beskjed om at Keisenhofer vant.

Lagvenninnen til Van Vleuten, Anna van der Breggen, sa det samme.

– Da vi tok igjen Plichta og Shapira, trodde jeg vi kjempet om gull.

Det er altså ikke radiokommunikasjon underveis i OL-rittene, og rytterne må enten lese tidsavstander på tavler som motorsyklistene viser frem eller få informasjon fra bilen.

ol i tokyo, annemiek van vleuten, anna kiesenhofer, elisa longo borghini
PODIET: Gull til Anna Kiesenhofer, sølv til Annemiek van Vleuten og bronse til Elisa Longo Borghini. Foto: Cor Vos

Den tredje av fire nederlendere i rittet, Marianne Vos, fortalte etter rittet at hun var klar over at det fremdeles var en rytter foran.

– Det var fremdeles tre ryttere foran og vi hentet inn to av dem, så jeg visste at det fremdeles var en foran, fortalte hun til nederlandsk radio ifølge avisen AD.

Tung norsk dag

Som på herrenes fellesstart ble det også tungt i for de norske kvinnene i Tokyo.

Katrine Aalerud var i utgangspunktet vårt sterkeste kort, men da farten ble satt opp med rundt 60 kilometer ble både hun og lagvenninne Stine Borgli hektet av.

Aalerud kjempet seg tilbake etter hvert, da farten gikk noe ned i feltet, men ble igjen distansert i avslutningen.

Til slutt endte 26-åringen på en 37. plass, mens Borgli sto av rittet.

Publisert 25. juli 2021 kl 10.29
Sist oppdatert 25. juli 2021 kl 10.29
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen