Mathieu van der Poel sendte et solid skremmeskudd til resten av verdenseliten i sykkelkross i sesongens siste verdenscupritt. I Hoogerheide i Nederland tok han kommandoen allerede etter en halv runde, og derfra og inn bare økte og økte forspranget.

Løypen i Hoogerheide arrangeres for øvrig av faren til Mathieu van der Poel, Adri van der Poel. Løypa er en av de minst tekniske av alle rittene proffene kjører i løpet av sesongen, og en løype der rytterne nyter store fordeler av å være i en gruppe.

Unge van der Poel utnyttet dette, da ingen i forfølgergruppa var spesielt villige til å ta initiativ for å kjøre inn lederen.

Belgiske Tom Meussen var regnet som en av favorittene til neste ukes verdensmesterskap, men et kontroversielt legebesøk for ozonbehandling av blod i 2013 kom for en dag denne uken. Han ble først utestengt av det belgiske forbundet, men fikk lov å starte etter å ha anket saken inn for belgisk voldgiftsrett.

Vel frustrert etter en røff uke tok han starten med voldsom kraft, men etter en halvkjørt runde var han helt ute av rittet.

Og derfra og inn handlet alt om Mathieu van der Poel. I mål var han hele 1.04 foran nummer to, Wout van Aert, og 1,21 foran tredjemann, Gianni Vermeersch.

SPENNENDE DUELL

Sykkelkrossikonet Sven Nys begynte sesongen bra, men allerede snakkes det om «sesongen der Nys måtte gi tapt for alderen».

De to ungguttene Mathieu van der Poel (20) og Wout van Aert (21) har midlertid sørget for to nye ikoner til sporten. De har ikke bare duellert et utall ganger med hverandre, men også satt de rutinerte proffene på plass gjennom hele sesongen.

Begge to har frem til denne helgen kjørt i U23-klassen, men deres resultater har vært så sterke at begge to søkte om dispensasjon for å stille i seniorklassen i VM.

Det er ikke bare resultatene som har vist seg å holde mål, van der Poel lovet å vise seg frem i familierittet, og la for sikkerhets skyld til:

– Det ville ikke vært et ekte VM hvis jeg og van Aert ikke hadde stilt til start.
VM arrangeres neste helg i Tabor, Tsjekkia.

PS: Verdenscupleder Kevin Pauwels kom på 4. plass, og sikret med det sammenlagtseieren i verdenscupen. Han kom i mål sammen med lagkamerat Gianni Vermeersch, og sjenket den siste podieplassen til sin umeritterte lagkamerat.

I DET LANGE LØP: Kevin Pauwels sikret i dag sammenlagtseieren i verdenscupen. Foto: Cor Vos.

RESULTATER:

1

Mathieu Van Der Poel (Ned) BKCP-Powerplus

1:08:38

 

2

Wout Van Aert (Bel) Vastgoedservice - Golden Palace Continental Team

0:01:04

 

3

Gianni Vermeersch (Bel) Sunweb - Napoleon Games Cycling Team

0:01:21

 

4

Kevin Pauwels (Bel) Sunweb - Napoleon Games Cycling Team

0:01:22

 

5

Lars Van Der Haar (Ned) Team Giant - Alpecin

0:01:37

 

6

Sven Nys (Bel) Crelan-AA Drink

0:01:56

 

7

Francis Mourey (Fra) FDJ

0:02:18

 

8

Tim Merlier (Bel) Sunweb - Napoleon Games Cycling Team

0:02:52

 

9

Jens Adams (Bel) Vastgoedservice - Golden Palace Continental Team

0:02:57

 

10

Fabien Canal (Fra) Armee De Terre E-Sportsante

0:03:04