Norges beste U23-rytter i sykkelkross, Ola Jorde, var en del av landslaget som i helgen reiste til Belgia for å høste erfaringer.

LES OGSÅ: Dette er Jan Olav Beitmyrens favorittøkt

Annonse

– Det var helt sykt. Jeg forsto ikke hvor fort det gikk i front. Selv om jeg startet helt sist var det ikke snakk om mange ryttere i veien. Alt jeg kunne gjøre var å holde posisjonen min, forteller Ola over telefon fra Belgia.

LES OGSÅ: Sjekk ut denne langturen i Lofoten!
Hjemme i Norge har han vært jevnt i toppen, men i krossens hjemland ble han henvist til 38. plass på lørdag, mens han i verdenscuprittet i Namur ble sist av de 48 startende i U23-klassen. Selv om plasseringen ikke var uforventet, inneholdt helgen flere store overraskelser.

– Jeg var overrasket over nivået. Det var en viss spredning, men det er så mange som er gode, i tillegg til at det går helt vanvittig i front. Løypen på lørdag i Antwerpen var litt som på Voldsløkka, men i Namur var det knallhardt. Det er dobbelt så langt og bratt som det ser ut på tv.

BET SEG FAST: I Scheldecross rakk Ola å få med seg fem runder før han ble tatt ut. Foto: Glenn Hofkens

Norge har ingen offisielle publikumstall, men på Superpokal Voldsløkka var det flere hundre som var møtt opp for å bivåne sirkuset. I Belgia må en regne med 10000 tilskuere, noe som setter et enormt press på deltagerne.

– Da vi om til Antwerpen og så hele sirkuset som ble rigget til en times sykling var det ganske sykt. Vi fikk konstatert før herrer elite litt mer av greia. Det var helt vilt når alle kom med bobilene sine, og særlig Sven (Nys, verdens største krosstjerne). Da var det leven.

Også Jorde fikk smake på støyen fra publikum underveis. Tilskuerne er genuint opptatt av sporten, og har ikke mindre interesse av de som deltar som listefyll.

– Det som var morsomt, var at arrangøren hadde surret med navnet mitt, så jeg het Ola Ola på listen. Jeg hørde de ropte «Ola! Ola!» hele løypen. De var nysgjerrige på oss.

POSITIV TIL FORTSETTELSEN

Mens Fredrik Haraldseth og Tiril Mohr har reist hjem, feirer Ola og Haakon Lunder Aalrust jul i Belgia. Romjulen er høytid for sykkelkross, og med tanke på en mulig vm-deltagelse i slutten av januar, vil de to få så mye erfaring som mulig.

Det tar tid å bli vant til trøkket fra fansen og stresset fra omgivelsene. I tillegg kommer selvsagt farten til de beste.

– Det var et sjokk på lørdag med resultatet. Jeg fikk kjøre fem runder før jeg ble tatt ut og fire på søndag. Jeg er mest sjokkert, en gjør det dårlig resultatmessig. Men det er håp, en blir bedre og bedre. Jeg er glad jeg dro hit nå, det ser trolig bedre ut når alt er gjennomført. Målet er å få fullført et ritt i første omgang, fullfører du er du brått topp 30.

Ingen av de norske fikk oppnådd ambisjonene rent sportslig, men de ble definitivt lagt merke til. Jorde fikk seg også et par sekunder på storskjermen i Namur.

– I den bratte off chamber utforkjøringen kom jeg litt ut av sporet. Jeg kræsjet i en stolpe og tok salto over sykkelen, men det gikk bra. Det kom på storskjermen, så det var god stemning, melder han.

Neste løp Jorde og Aalrust skal kjøre er verdenscuprittet i Zolder. Denne løypen er også årets vm-løype.

TERRIER: Ola Jorde blir værende i Belgia til over jul. Det skal føre til bedre resultater i romjulsrittene. Foto: Lydia van de Meerssche