/ Sykler

Tar vare på jentene

Bergen CK har dyrket fram et jentemiljø tuftet på positive opplevelser og fellesskap.

Sist oppdatert 1. august 2017 kl 16.34
SUKSESS: Bergen CK har fått fram et stort jentemiljø ved å ta vare på de jentene som kommer. Foto: Privat
SUKSESS: Bergen CK har fått fram et stort jentemiljø ved å ta vare på de jentene som kommer. Foto: Privat

Dette er fjerde artikkel i en serie om norske klubber med kvinnelag som hevder seg i toppen i Norgescupen. 
Grimstad SK: – Må spille på de rytterne vi har 
CK Victoria: Stordriftsfordeler  
BOC Elite: Gjør hverandre gode

Juniortalentet Emelie Røe Utvik (18) er en av rytterne som har blomstret i klubben, og hun er en av to jenter fra Bergen CK i årets landslagstropp til EM. Det blir første mesterskapsoppdrag for Utvik, som vant Tour de Hallingdal i starten av juli.

LES OGSÅ: 30 ryttere tatt ut til EM 

Europamesterskapet går i Danmark, og juniorjentenes tempo er første konkurranse i mesterskapet. Utvik er tatt ut til både tempo og fellesstart. Hun er spent og tent, men ikke nervøs.

– Det blir kjempegøy. Jeg gleder meg veldig og er ikke mer nervøs enn jeg må være, sier hun.

I tillegg til Utvik, er Ingrid Moe fra Bergen CK tatt ut til EM i seniorklassen. I utgangspunktet skulle Vita Heine, også hun fra Bergen CK, syklet EM, men Heine er skadet etter en velt og dermed kom Moe inn som reserve for klubbvenninnen.

Saken fortsetter under

Emelie Utvik - Kent Murdoch 1400x933
TENT: Emelie Utvik (18) sykler sitt første mesterskap i landslagsdrakta denne uka. Foto: Privat

TENT: Emelie Utvik (18) sykler sitt første mesterskap i landslagsdrakta denne uka. Foto: Privat

ÅPENT, INKLUDERENDE OG POSITIVT
Fellesskapet og det sosiale er viktig for jenter. Utvik trekker fram at klubben er flink til å legge opp treningene slik at alle er med og ingen blir oversett, uansett nivå og ambisjoner, og at trenerne legger vekt på å ha det gøy framfor plasseringer og resultater.

I Bergen CK er det for tida seks jenter på nasjonalt nivå i junior og senior: Vita Heine, Ingrid Moe, Silje Broll, Caroline Thorvik Olsen og Karina Birkenes. Bak dem er det en ivrig gruppe yngre jenter på vei opp. Trenerne bygger opp utøverne ett ritt og en utfordring av gangen.

– Jeg tror den viktigste grunnen til at vi klarer å få med så mange jenter, er at vi har et åpent miljø på treninger. Du har alltid noen å sykle med, og ingen blir frasyklet på trening. Jeg føler også at klubben har ekstra fokus på å ta vare på de jentene som kommer, sier hun.

– Jeg har bare syklet i fire år, og det er ikke så mye i landeveissammenheng. Men jeg opplevde selv å få mye skryt og positive tilbakemeldinger fra trenerne og lagkameratene, aldri negativ kritikk. Ingen får høre at de har dummet seg ut, og det tror jeg er veldig viktig, særlig når det gjelder jenter. Er man litt beskjeden og usikker, er det så lett å ta seg nær av kritikk, forklarer Utvik.

Saken fortsetter under

Emelie Bergen CK foto Privat 1400x933
TRENING: Det er ingen som blir frakjørt på trening i Bergen CK. Foto: Privat

TRENING: Det er ingen som blir frakjørt på trening i Bergen CK. Fra venstre Emelie Utvik, Silje Broll og Ingrid Moe. Foto: Privat

Les også: Livet på landeveien

UFARLIGGJØR KONKURRANSE
Samtidig må en trene på det en vil bli god på, og trenerne oppfordrer til å være med på ritt. Det lykkes de med i stor grad fordi de klarer å ufarliggjøre konkurranse: Det er ingen katastrofe å feile.

– Du lærer mye av å erfare og oppleve nye situasjoner, og da må du ikke være redd for å feile eller dumme deg ut. Det gjør du ikke, sier Utvik, som husker godt den første gangen hun skulle ut med startnummer.

– Det var et lokal temporitt, og jeg var sinnssykt nervøs. Jeg var redd for at alle skulle se på min tid og tenke at jeg var dårlig og at alle skulle bry seg om hvordan du gjør det. Men det ingen som bryr seg om det mer enn du selv. Da er det liksom ikke verdens undergang, sier hun.

Saken fortsetter under

Bergen CK m trener foto Privat 1400x933
SERIØST: Trenerne i klubben tar hele utøveren på alvor, og viser at de har trua på rytterne. Foto: Privat

MÅ TØRRE: Trenerne i Bergen CK er gode til å ufarliggjøre konkurranse og fokusere på læring og erfaring. Her er Olav Byrkjeland med Emelie Utvik, Silje Broll pg Ingrid Moe. Foto: Privat

KONSTANT MATCHING
At eliterytterne deltar på treningene gjør også at hele laget hever seg, mener Utvik. Det gir både matching, inspirasjon og motivasjon når de beste jevnlig er med på vanlige treninger. Proffen Vita Heine, som sykler med det norske World Tour laget Hitec Products, med på treninger i klubben så ofte hun er hjemme. Ingrid Moe, som for tida leder Norgescupen, trener med jentene i klubben nesten hele tida.

– Det er veldig gøy at Vita tar seg tid til å trene med oss når det passer. Og Ingrid trener med oss nesten hele tida. Det er gøy for meg å se at Ingrid får det til i Norgescupen, og det viser at det er innenfor rekkevidde.

Utvik og klubbvenninnen Silje Broll går toppidrett på Tertnes videregående, og kan trener i skoletida på ukedagene, men på helgene er det fellestrening med seniordamene som gjelder.

– Det er ingen vits i å sykle fire timers langtur alene når du har en hel gjeng rundt deg i klubben. Vi sykler i regn og snø og sludd og mye dårlig vær, men alt blir lettere når vi er flere, sier Utvik.

Saken fortsetter under

Emelie og Silje foto Privat 750x
ARTIG: Det er viktig å ha det gøy i lag, både på ritt og trening. Foto: Privat

ARTIG: Det er viktig å ha det gøy i lag, både på ritt og trening, mener Emelie Utvik og Silje Broll. Foto: Privat

TRENERE FRA ØVERSTE HYLLE
Junior- og seniordamene i Bergen CK har trenerne fra øverste hylle, inkludert Olav Byrkjeland. Han har blant annet bidratt til å få Odd Christian Eiking, Bjørnar Øverland, Henrik Sandal og Filip Eidsheim over på kontinentallag, forteller Utvik, som er svært fornøyd med treneren.

– Olav følger oss opp veldig tett. Han elsker treningsdata og analyserer filer i alle mulige retninger. Men han er også veldig opptatt av hele utøveren som menneske, og at vi har det bra av sykkelen også, og at kombinasjonen av alt påvirker prestasjonene. Det var et litt nytt syn for meg. Dessuten har han veldig høye ambisjoner på våre vegne. Det smitter og motiverer. Når han sier det er mulig, så blir det mulig, sier hun.

– VM ER UFATTELIG STORT
Selv om EM er stort, er det selvsagt VM i Bergen som trigger jentene i klubben aller mest.

– Det er ufattelig stort at vi får VM til Bergen. Vi har snakket om det i mange år, og det hadde vært helt magisk om vi fikk noen fra klubben på startstreken der, sier Utvik.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

Silje og Emelie foto Privat 1400x933
BEHAGELIG: Med mye ruskevær på hjemmebane er det fint å få noen samlinger i varmere strøk, sier Emelie Utvik (til høyre). Foto: Privat

BEHAGELIG: Med mye ruskevær på hjemmebane er det fint å få noen samlinger i varmere strøk, sier Emelie Utvik (til høyre) og Silje Broll. Foto: Privat

Publisert 1. august 2017 kl 16.34
Sist oppdatert 1. august 2017 kl 16.34
Relaterte artikler

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo | Tlf: 21 95 14 20

Ansvarlig redaktør: Erlend Sande | Nyhetssjef: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen | Daglig leder: Anne Julie Saue