Dette er andre artikkel i en serie som setter fokus på turrytternes rittfavoritter. Følg med framover våren!

Etter at Jonas Strømberg tok over Sørensen Sykler i Oslo, har Strømberg langt mindre mulighet til å bestemme når han skal sykle, og det blir mange turer alene.

Annonse

– Jeg har tatt over butikken etter legenden Odd Hjort Sørensen, som er en bauta i sykkelbransjen. Jeg skal prøve og ikke ødelegge det han har bygd opp, sier Strømberg, som legger sjela i sykkelbutikken, og tråkker når han kan.

Men Strømberg var kaptein på Team YT i flere år, laget som vant Styrkeprøven Lillehammer-Oslo i fjor. Mange lagkompisene tråkker mot samme målet i år, riktignok på andre lag, og Strømberg syns det er artig å menge seg med dem så ofte han kan. Derfor slenger han med på det han rekker, selv om treningsgrunnlaget er et helt annet i år enn det har de siste tre.

Saken fortsetter under

Jonas Strømberg May 5-15-Foto Privat
Jonas Strømberg tråkker når han kan, regn eller sol. Her fra shop-ride med Sørensen Sykler tidligere i vår. Foto: Privat

Jonas Strømberg tråkker når han kan, regn eller sol. Her fra shop-ride med Sørensen Sykler tidligere i vår. Foto: Privat

Enebakk Rundt var som seg hør og bør sesongens første turritt for Strømberg, og nå går det slag i slag. I helga kjørte han Ceres-rittet. Askerrunden, Nordmarka Rundt og Tyrifjorden Rundt blir de neste.

– Og kanskje jeg tar med Mjøsa Rundt for å sole meg litt, sier Strømberg, som ikke legger altfor mye tid på å studere høydeprofiler og startlister når han plukker ut sesongens arrangementer.

– Kriteriene for hvilke ritt jeg velger meg ut, er enkle: Jeg velger meg ritt der jeg har kompiser/lagkamerater med. Jeg sykler veldig mye alene både sent og tidlig, så ritt blir også en sosial ting for meg, sier Strømberg.

Les også første del i serien: SJAMPIS GJØR SUSEN 

Strømberg har imidlertid syklet så mye at han har noen favoritter på terminlista.

– Skal jeg trekke fram tre gode turritt, blir det vel noen av de små på Østlandet.

1. Hurdalsjøen Rundt: Råhold/Eidsvoll, 64km
– På Hurdalsjøen Rundt er det som regel bra vær. Det er kort reisevei for oslofolk i tidsklemma, og rittet har en god atmosfære, sier Strømberg.

Hurdalsjøen Rundt 2015 ritt inngår i NCF MasterCup for ryttere fra 30 år og eldre, kjøres som turritt for ryttere fra 17 år, og trimritt for andre deltakere. I tillegg til lang løype på 64km kjøres en kort løype på 48km. Årets ritt går 31.mai.

2. Randsfjorden Rundt: Brandbu, 168km  
– Randsfjorden Rundt er en knalltur! Det er lite høydemeter, men et ritt som går fort og har god flyt. Det er moro, sier Strømberg.

Årets utgave av Randsfjorden Rundt kjøres 30.mai med start og mål i Brandbu sentrum. Rittet er åpent for ryttere fra 17 år og eldre.

3. Nordmarka Rundt: Oslo, 148km
– Nordmarka Rundt er kanskje det aller fineste, og rittet er en ofte brukt treningsrunde for mange lag og enkeltryttere. Dette rittet har alt: Flate strekninger, mange og lange bakker, garantert litt motvind og sidevind underveis, og så er det deilig å kjøre riksvei 4 inn til mål, forteller Strømberg.

Nordmarka Rundt 2015 arrangeres 24. mai, med start og mål på Årvoll skole. Etter 1625 høydemeter fordelt på 148km er det også kjent som Østlandets tøffeste turritt. Nordmarka Rundt er første arrangement i rittserien Oslo Klassikerne, som også består av Tyrifjorden Rundt på 145km 7. juni og Øyeren Rundt med 124km fellesstart 9. august.

Les også: Etapperitt for amatører i Valdres 

UTVID HORISONTEN
Men Strømberg stopper ikke med norske turritt. Det finnes mye spennende utenfor kongeriket, og den opplevelsen syns han norske ryttere bør unne seg.

– Utenlandske turritt er noe man bare MÅ ha med seg, syns jeg. På disse er det ingen rullekjøring, bare mengder av folk med sykkelkultur langt inn i ryggmargen, sier Strømberg, som ønsker seg mer sykkelkultur i Norge.

– Det er veldig kult å se 12 år gamle unger klemme seg opp brosteinsbakker med mor eller far på slep. Vi gjør det på ski, så jeg lever i håpet om at vi etter hvert også kan få turritt her i landet der alle kan stille opp og kose seg.