Det sier Caroline Vamnes, som er primus motor og ildsjelen bak Ladies Edition, en uavhengig jentesatsing på tvers av klubber, etablerte miljøer og sykkelritt.

Erfaringene fra Ladies Editions første sesong, er at jenter gjerne vil sykle, og gjerne sykler ritt.

Annonse

– Det finnes mange jenter som vil sykle ritt, og det er utrolig mange som har erfaring med å sykle både landevei og terreng. Men de vil ikke sykle 19 mil alene, og de er bekymret for å lande i en pulje med masse syklister de aldri har sett eller kjenner til, sier Vamnes.

Vamnes etablerte Ladies Edition i forkant av sesongen 2016, med målsetting om å skape et treningsfellesskap for jenter inn mot Styrkeprøven Lillehammer-Oslo.

Saken fortsetter under

Februar-2016 - Ladies Edition - Caroline Vamnes 1400x933
FORBEREDELSER: Ladies Edition kjører fem fellestreninger i oppkjøringen mot sesongen 2017. Foto: Caroline Vamnes

FORBEREDELSER: Ladies Edition kjører fem fellestreninger i oppkjøringen mot sesongen 2017. Foto: Caroline Vamnes 

Les også: DAMEJAKTEN 

FRITTSTÅENDE FELLESSKAP
Ladies Edition skulle være et tilbud til jenter uansett treningsbakgrunn, sykkelerfaring og ambisjonsnivå. Det skulle også være et organisert opplegg rundt reise til og fra Styrkeprøven, egen pulje i rittet og egen lounge i målområdet, og Vamnes traff innertier.

Noen av jentene som deltar i Ladies Edition har høye ambisjoner om å hevde seg i fellesstartene, andre ønsker å komme i gang med sykling, men mangler et fellesskap. Det er ikke et krav om å sykle verken Styrkeprøven eller andre ritt for å være med, men det er et tilbud.

Styrkeprøven er et ritt der mange klubber satser på lagkonkurransene, og det blir mye prat om tider og prestasjoner. For mange jenter blir da terskelen høy for å melde seg inn i en klubb alene, uten å vite om de vil ha andre jenter å trene med, og frykten for å bli hektet av på fellestreninger tilsvarende stor. Av samme grunn er det også mange jenter som kvier seg for melde seg på fellesstarter. Den terskelen har Ladies Edition bidratt til å senke.

– Vi ser at mange av jentene som kom til Ladies Edition alene traff andre jenter der som de sykler og trener sammen med også utenfor Ladies Editions tilbud, og at de på den måten har kommet inn i klubb- og treningsmiljøer de trives i, forteller Vamnes. 

Saken fortsetter under

DSSP 2016 - Caroline Vamnes 1400x933
RITTKLARE: Jenter fra Ladies Edition før fellesstarten for damer i Styrkeprøven Lillehammer-Oslo 2016 (Fra venstre:Sissel Mørtvedt, Therese Skjenken, Rebecca Hjellegjerd og Margrethe Farsjo). Foto: Ladies Edition

RITTKLARE: Jenter fra Ladies Edition før fellesstarten for damer i Styrkeprøven Lillehammer-Oslo 2016 (Fra venstre:Sissel Mørtvedt, Therese Skjenken, Rebecca Hjellegjerd og Margrethe Farsjo). Foto: Ladies Edition

Les også: FELLESSKAPET ER FELLESNEVNER 

MER AV ALT
Ladies Edition har lykkes med å gi jentene et treningsfellesskap og en inngangsport til sykkelsporten. Nå fortsetter Vamnes med utvidet opplegg for 2017.

– Det er jo ikke alle som har anledning til å sykle ritt akkurat den lørdagen i juni. Derfor har vi prøvd å plukke ut noen flere gode ritt som vi lager et felles opplegg rundt, sier Vamnes.

Ladies Edition har plukket ut fire satsingsritt der det blir eget opplegg for jentene, og i noen tilfeller også egne puljer for Ladies Edition i rittet. Det gjelder blant annet Tyrifjorden Rundt og fellesstarten i Styrkeprøven Lillehammer-Oslo, og Vamnes trekker fram at hun er blitt godt mottatt hos Tyrifjorden Rundt.

– Rittleder Arild Salte har vært utrolig imøtekommende så langt, og gjør det han kan for å legge til rette for Ladies Edition med blant annet egen jentepulje i rittet, sier Vamnes.

Videre er det også satt opp to terrengritt på felleskalenderen: Elgrittet 28.mai og Grenserittet første helga i august. Grenserittet tilbyr både den tradisjonelle 80-kilometersdistansen lørdag 5. august, og et nytt tredagersritt som går 3.-5. august.

– Mange liker også å sykle terreng, og der er Grenserittet på mange måter tilsvarende det Styrkeprøven er på landevei, forklarer Vamnes.

Sagene Klatrekonge er også et satsingsprosjekt for Ladies Edition 2017. Konkurransekonseptet legger opp til at deltakerne kan sykle og registrere distansen så mange ganger de vil i løpet av sesongen via Strava, mens finalerittet i september er et formelt ritt med puljestart. Dette er også åpent for de som ikke har logget og seedet seg tidligere i sesongen. Her vil Ladies Edition kjøre tre felles gjennomkjøringer inn mot finalen.

Saken fortsetter under

Sagene-Klatrekonge-Ladies-Edition - Caroline Vamnes 1400x933
FELLESSKAP: Line Holst, Charlotte Lie og Ingema Vik deler erfaringer på Tryvann etter Oslos Klatrekonge 2016. Foto: Caroline Vamnes

FELLESSKAP: Line Holst, Charlotte Lie og Ingema Vik deler erfaringer på Tryvann etter Oslos Klatrekonge 2016. Foto: Caroline Vamnes

FELLES SESONGOPPKJØRING OG FAGLIG PÅFYLL
Inn mot sesongen kjører Ladies Edition fem fellestreninger med spinning og styrketrening, etterfulgt av faglig og sosialt påfyll. Den første gikk i slutten av november. Den neste arrangeres på lørdag 17. desember, og deretter er det lagt opp til tre fellestreninger utover vinteren: 14. januar, 4. februar og 4. mars.

Ladies Edition har også knyttet til seg flere nye hjelperyttere, som bidrar på vinterens fellestreninger med treningsfaglig erfaring på ulike felt.

Den tidligere proffrytteren Mads Kaggestad ble spurt om å holde et kort innlegg under Ladies Editions kickoff i Oslo i oktober.

– Kaggestad endte opp med å være talkshowgjest sammen med eliterytter og terrengsyklist Sunniva Dring. Kaggestad har vist stor interesse for Ladies Edition og ønsker å bidra til Ladies Edition ved å kjøre intervalløkter med damene. Han øser av sine erfaringer som aktiv syklist, motivator og trener, sier Vamnes.

Proffrytteren Emilie Moberg vil bidra med spinningtimer og inspirasjon, samt foredrag om kosthold og ernæring før, under og etter ritt og trening.

Heidi Sandstø er fysioterapeut i sFIT Helse og bidrar med sykkeltilpasning og treningslære.

Bente Rossing fra jentelaget GirlPower har vært spinninginstruktør i snart ti år, kjenner sykkelmiljøet rundt Oslo fra innsiden og har lang erfaring med å sykle i storlag på ritt som Styrkeprøven.

Kaggestad-Vamnes Ladies Edition - marte ødegaard 1400x933
HJELPERYTTER: Caroline Vamnes i Ladies Edition får Mads Kaggestad som bidragsyter inn mot sesongen 2017. Foto: Marte Ødegaard

HJELPERYTTER: Caroline Vamnes i Ladies Edition får Mads Kaggestad som bidragsyter inn mot sesongen 2017. Foto: Marte Ødegaard