/ Sykler

BØ VERDENSMESTER I KROSS

Gjertrud Bø fra Soon CK vant masters-VM i sykkelkross i Belgia.

Sist oppdatert: 5. desember 2016 kl 15.33
VERDENSMESTER: Gjertrud Bø tok sitt første VM-gull i kross i helga. Foto: Privat
VERDENSMESTER: Gjertrud Bø tok sitt første VM-gull i kross i helga. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter

Den veldekorerte veteranen har vunnet VM flere ganger før, men dette var hennes første VM-gull i kross.

– Det var ekstra moro å vinne dette løpet fordi så mange av de beste innen de ulike sykkelgrenene var på plass. Seieren ble en belønning for treningsjobben jeg har gjort. Rittsesongen har ikke helt gått som jeg har ønsket i år. Jeg har valgt å stå over flere løp, inklusiv terrengsykkel-VM, på grunn av astmaproblemer. Da har jeg valgt å trene i stedet for å stresse lungene ytterligere med løp. Inn mot VM har jeg hatt mine egne hardøkter, men kun kjørt to krossritt, sier Bø etter fredagens seier i Mol i Belgia.

Hun fikk imidlertid ikke noen drømmestart på rittet. Det var loddtrekning om startposisjonene, og Bø endte på bakerste rekke, men lot seg ikke stresse av det.  

– Jeg manøvrerte meg raskt og smidig framover i feltet. Etter hvert så jeg bare en dame foran meg. Det viste seg å være en fra en yngre klasse. Jeg matet på uten å egentlig vite hvor konkurrentene var. I mål viste det seg at nummer to var 20 sekunder bak og nummer tre ytterligere 30 sekunder etter, sier Bø, som hadde fryktet at det skulle bli vanskelig å finne rytmen i løpet.

– Det viste seg enklere enn jeg trodde. For meg fungerte det godt å løpe lange strekninger og så hive seg på sykkelen og kunne gasse på der. Mange deltagere mislikte den spesielle løypa nettopp på grunn av dette. De hadde løpt for lite i forberedelsene, forklarer hun.

OFFENSIV MOT MOTORDOPING
Med bakgrunn i fjorårets motordopingskandale der belgiske ble tatt for å ha motor i ramma på sykkelen, ble alle syklene scannet for mulig motordoping før rittet, forteller Bø, og forklarer at det er blitt rutine i kross på UCI-nivå.

– Jeg har ikke sett noe juks selv noen gang, men de scanner visstnok en del i sykkelkross. I kross er det lov å bytte sykkel under løpet. derfor scannet de syklene til de beste etter målgang også, sier Bø. 

Les også: TATT MED MOTOR  

Saken fortsetter under

Gjertrud Bø VM Kross Mol 2016 Foto Privat 1400x933
BAKERST: Startposisjonene ble delt ut etter loddtrekning, og Gjertrud Bø startet bakerst i feltet. Foto: Privat

BAKERST: Startposisjonene ble delt ut etter loddtrekning, og Gjertrud Bø startet bakerst i feltet. Foto: Privat

Les også: Test av racere med ekstra dekklaring 

GIKK FOR GULL
Fra før har Bø tre bronsemedaljer, og hun har også syklet VM på samme sted før. Derfor mente hun at gull kunne være innen rekkevidde. Bø går systematisk til verks for å innfri ambisjonene, og det å vite mest mulig om løypa er en avgjørende del av i forberedelsene inn mot mesterskapet.

– Jeg visste at det ikke var langt fram til toppen. Jeg prøver alltid å forberede meg godt til de større løpene, og søker opp videoer fra løypa på YouTube. Da oppdaget jeg at eliten hadde kjørt samme løype under Zilvermeer-cross i 2015, forteller hun og legger til at noen endringer var det gjort i forkant av årets mesterskap.

– Før hadde vi noe sand, men nå utgjorde det halve løypa. Jeg studerte videoen mange ganger. Jeg fikk noen ideer om sporvalg, og et inntrykk av hvor tøff løya var. Da jeg kom ned på onsdag, fikk jeg bekreftet det jeg tenkte: dette var klart mer krevende enn det den viste. Det skyldtes delvis at det ikke lett å få fram på film og ikke minst fordi proffene i kross har en utrolig kraft og teknikk, sier Bø, som derfor prioriterte sandsegmentene under trening i løypa.

– Både onsdag og på torsdag var fokuset mitt å sykle mest mulig på sandstrekningene. Jeg klarte å sykle lengre enn de fleste, men det kostet. Det gjaldt å finne sporene og ha riktig teknikk. Ut på dagen kom det flere og flere. Alt ble løsere og det ble nesten umulig å sykle. Det var svært uvant for meg som liker å trene mye i rittløypene for å finne raske og gode spor, og gjerne også reservespor for forbikjøringsmuligheter. Det var ikke mulig å gjøre her. Ting endret hele tiden, forklarer hun.

Saken fortsetter under

Gjertrud Bø VM Kross Mol 2016 - Foto Privat 1400x933
SANDKASSE: Det var rikelig med sand i VM-løypa i Mol i Belgia, der Gjertrud Bø tok VM-gull i kross i helga. Foto: Privat

SANDKASSE: Det var rikelig med sand i VM-løypa i Mol i Belgia, der Gjertrud Bø tok VM-gull i kross i helga. Foto: Privat

Les også: GJØRMEBADET 

ENDRET TAKTIKK I 12.TIME
Men på Bø har flere tiår med rutine bak seg, og vet hva som fungerer for henne. Klokken 9 på fredag morgen syklet hun en rolig økt på vei og la inn en befaring i løypa.

– Der fikk jeg virkelig godfølelsen. Jeg kunne sykle nesten alt. I tillegg følte jeg meg pigg. Da tenkte jeg at nå kunne jeg virkelig bruke min gode sykkelteknikk, sier hun.

Bø dro til hotellet, slappet av og spiste. Halvannen time senere dro hun tilbake til arenaen for siste en befaring og oppvarming.

– Sandstrekningene var nå blitt nesten umulige å sykle, med et dypt, løst lag. Taktikken ble da endret fra å sykle mye til det motsatte. Jeg ville sykle litt inn på de løse sandpartiene, hoppe av før det skjenet og dermed ikke drepe beina, forteller hun.

Og det viste seg å være en vinnertaktikk. 

Som abonnent på et av Fri Flyts magasiner får digital tilgang på alle plussartikler. Se for eksempel:

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen.

Gjertrud Bø VM Kross Mol 2016 - Foto Privat 4 1400x933
PALLEN: Endelig ble det VM-gull i kross til Gjertrud Bø fra Soon CK. Foto: Privat

PALLEN: Endelig ble det VM-gull i kross til Gjertrud Bø fra Soon CK. Foto: Privat

Publisert 5. desember 2016 kl 15.33
Sist oppdatert 5. desember 2016 kl 15.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen