/ Sykler

BLODSLIT RETT OG SLETT

FREDAGSPRATEN: Anders Åsberg, mangeårig kaptein i Rye Expressen, og innehaver av årsfersk rekord på Race Across America for tomannslag.

Sist oppdatert: 17. oktober 2014 kl 02.24
BLODSLIT: Anders Åsberg fra SK Rye og mangeårig kaptein på Expressen satte ny rekord på Race Across America i juni. Foto: Heinemann XP
BLODSLIT: Anders Åsberg fra SK Rye og mangeårig kaptein på Expressen satte ny rekord på Race Across America i juni. Foto: Heinemann XP
Lesetid: 3 minutter

FAKTA: RAAM

  • Startet med fire ryttere i 1982, ble kjørt for 33. gang i år

  • Starter i Oceanside, California, og ender i Annapolis, Maryland: 3000 miles/ 4828km

  • Distansen er cirka 30 prosent lenger enn Tour de France, utført på en tredjedel av tida

  • Ikke et etapperitt, men en eneste lang etappe

  • Kan kjøres alene, som 2-mannslag, 4-mannslag eller 8-mannslag

  • Lagene kan disponere utøverne som de vil, og bestemme fritt hvor langt/lenge hver rytter skal sykle, men det må være en rytter fra laget på vegen til en hver tid

  • Mer om RAAM 

Åsberg og makker Alex Fehlau kjørte fra Oceanside i California til Annapolis utenfor Washington DC på 150 timer. De syklet totimers-skift døgnet rundt i over seks dager, og slo rekorden med flere timer.

– Å gjøre det bra i rittet betydde mye for at jeg skulle dedikere så mye tid til prosjektet. Det var halvannet år med trening og forberedelser, og mange reiser ned til treningslaben på STAPS i Tyskland. Jeg har ikke tid til å gjøre det flere ganger, ler Åsberg, som understreker at det ikke er aktuelt å kjøre distansen bare for å gjennomføre.

 – Skulle vi bare gjennomføre, ville vi ikke fått et så bra team rundt oss. Men det er litt som med Rye Expressen. Et høyt mål skal til for å legge ned så mye innsats som skal til for å lykkes og innfri, forteller Åsberg.

Men slik er Anders Åsberg. Det han gjør går han inn for med hud og hår.

– Det er en tøff sak å gjøre, en stor utfordring. Men jeg hadde et bra opplegg, og vi hadde store sjanser til å vinne og sette rekord. Alene hadde det aldri gått, sier Åsberg.

Dere hadde over 40 varmegrader i ørkenen i California, måtte opp over 3000 meters høyde og nesten kuldegrader i Rocky Mountains, hadde vind og støv over præriens, varmt og klamt vær i Midtvesten og voldsomme tordenvær i løpet av turen. Hva var mest krevende fysisk?

– Det var utfordrende med høyden i Rocky Mountains. Å sykle på over 3300 meter og støvet fra ørkenen gjorde at jeg fikk mye slim i lungene på dag tre og fire. Jeg vet ikke hvordan vi kunne ha trent på det i forkant.

Hvordan får man i seg nok næring på en slik tur?

– Vi hadde full kontroll på næringsinntaket. Teamet veide oss og kjørte blodprøver og urinprøver under hele rittet, og vi hadde også testet en del på forhånd. På første test i Tyskland i februar viste det seg at jeg spiste for mye på sykkelen. Da absorberte jeg ikke næringen. Maten ble stående i magesekken. Så under rittet brukte jeg heller litt av hviletida til å spise, og jeg spiste mye fett, for da kan jeg greie meg med litt mindre volum.

Var det noen kulinariske høydepunkt underveis eller blir alt bare næringsopptak?

– Lakris var en fin avveksling, og et sted fikk vi kransekakebiter. Det var veldig stas. Men mange steder underveis var det så varmt at jeg ikke fikk noe kald drikke på sykkelen, så når jeg fikk en iskald brus etter sykkeløkta, da var det julaften.

Selve rittet var et blodslit. Mer er det ikke å si om det. Åsberg fikk testet hva som bor i ham både fysisk og mentalt, og ikke minst sosialt.

– Vi fikk sove maks en time av gangen. Så jeg var spent på hvordan hodet ville fungerer på så lite søvn over tid. Men jeg ble ikke en drittsekk mot teamet selv om jeg var trøtt.

Er dette noe for folk flest?

– Det er en fantastisk måte å se Amerika på. Og RAAM er et eventyr, ikke bare selve rittet, men hele reisen fram mot rittet. Men legg lista realistisk både for deg sjøl og støtteapparatet. 

Publisert 17. oktober 2014 kl 02.24
Sist oppdatert 17. oktober 2014 kl 02.24
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen