Test av Wahoo Speedplay Powerlink Zero wattpedaler
De små Speedplay-pedalene har en lojal fanskare. Nå kan du endelig kombinere knevennlig flyt med tosidig wattmåling. Vi har testet Wahoos Powerlink Zero pedaler.
Speedplays bittesmå pedaler har hatt ihugga fans i mange år og er ulike andre pedaler på markedet. Mange har satt pris på den store flyten pedalene gir muligheten til, samt den tosidige innklikkingen.
Selve foretaket Speedplay var lenge på konkurrens rand og kundeservicen var kjent for å være ganske middels. Nå har gigantfirmaet Wahoo kjøpt opp merkevaren, og de har nå lansert padelene på nytt, samt de etterlengtede wattpedalene: Speedplay Powerlink Zero.
Pedalene er nemlig noe de som sverger til Speedplay-pedaler har ventet på i mange år. Fordelen med pedalbasert wattmåling er flere, men først og fremst er det supert å ha muligheten til å flytte wattmåleren raskt mellom flere sykler.
Enten du veksler mellom å bruke landeveissykkel og temposykkel, eller du ønsker å flytte pedalene mellom egen rullesykkel og utesykkelen, eller landeveissykkel og gravelsykkel.
Kanskje deler du også på wattpedalene med en annen syklist?
Enkel montering
De nye Wahoo Speedplay Powerlink-pedalene er i så måte veldig enkle å montere. Du skrur dem inn i krankarmen på helt vanlig vis ved å bruke en 8 mm unbrakonøkkel på innsiden.
Kravet til 15 mm pedalnøkkel som gjaldt på tidlige generasjoners Speedplay-pedaler er nå et tilbakelagt stadium.
Du kan velge å bruke de 2 mm tjukke shimsene som følger med i esken, hvis du ønsker å øke aksellengde på pedalene noe. Lading av pedalene bør skje før første tur. Det kan du gjøre med pedalene montert på sykkelen, eller med dem liggende på kjøkkenbenken.
Laderen som følger med er splittet slik at du lader begge pedalene samtidig og med kun en stikkontakt. To plastklyper kobles til USB-c-endene av ladeledningen før disse klipses fast på pedalen. Wattmåler-klumpen på pedalene er utformet slik at laderen kun kan klipses fast på en måte - smart.
Lading fra tomt til fullt batteri tar mindre enn to timer. Wahoo sier at batteriene skal vare mer enn 75 timer, noe som stemmer ok med våre beregninger. Vi syklet med pedalene på sykkelen i litt over to måneder før vi måtte lade.
Skoklossene er en litt annen historie. Disse er en god del mer fiklete å montere enn for eksempel Shimano og Look sine.
På de aller fleste sko må du først skru fast en adapterplate. Denne festes til skoene med tre skruer som en Shimano eller Look-kloss. Platen har fire gjengehull som du så må skru fast Speedplay-klossen i.
Klikkmekanismen for Speedplay-pedaler sitter i klossen og ikke i pedalen. En åpen metallring fungerer som en fjær som klikker inn i pedalen.
Utenpå selve klikkmekanismen må du så feste gummibeskytteren, som gjør at du kan gå på skoklossen uten å ødelegge den og uten å lage dype skraper i gulvet hjemme.
Skoklossen byr på flere justeringsmuligheter. Har skoene dine justerbare klossefester kan du først velge hvor du vil feste adapterplata og så velge hvor du vil feste klikkmekanismen utenpå denne.
Adapterplata kan flyttes i skoens lengderetning, mens klikkemekanismen kan flyttes sideveis før du strammer det hele til.
Til slutt kan du justere mengden flyt du ønsker i pedalen før den klikker ut. To skruer lar deg justere flyten innover mot kranken og utover fra kranken. Vi har satt opp skoklossen slik at vi ikke har noe flyt innover, men maks utover. Vi sitter med hælen litt utover når vi sykler og Speedplay-pedalene tillater dette uten at vi trenger å montere klossene på skrå.
Går du fra vanlige Speedplay eller Wahoo-pedaler uten wattmåling til Powerlink-pedalen bør du sørge for å heve setet 2-3 mm. Powerlink-pedalene er oppgitt å være 2,5 mm tjukkere enn standardpedalene. Den forskjellen merker du fort hvis du ikke justerer litt på setet.
Rask synkronisering
Etter montering på sykkelen går det raskt å synke pedalene både med Wahoo-appen på telefonen og med diverse sykkelcomputere fra Garmin og Hammerhead. Også mot Garmin-klokka på armen synker pedalene raskt.
En ting som er litt utfordrende er at pedalene både kan dukke opp som Powerlink Zero eller som et sekssifret nummer. Du kan gi pedalene eget navn på Garmin-computeren din når du synker dem.
Du kan velge om du vil koble pedalene til computeren din med Bluetooth eller Ant+.
Før første bruk kan det være greit å kalibrere pedalene. Gjør gjerne dette både i Wahoo-appen og på computeren din. Pedalene skal deretter være selvkalibrerende, men for maks nøyaktighet kan det være greit å gjøre dette foran de turene der nøyaktig betyr mye for deg.
Kalibrering foregår som vanlig ved å plassere venstre pedal nederst ved klokka seks i pedalsirkelen og så trykke på kalibrer på computeren/mobilen.
Slik har vi testet
Testingen av pedalene har foregått på flere sykler. Vi har syklet både asfalt og grus og i både regn og sol. Vi har testet pedalene både med eldre gule Speedplay-klosser og med de medfølgende svarte klossene fra Wahoo.
På noen av turene har vi syklet med to computere og en annen wattmåler i tillegg for å sammenligne selve målingene. Den andre wattmåleren vi har brukt har da vært en SRAM Force Quarq-spider. En krankmontert måler som også skal måle begge sider av tråkket.
I praksis
Wattpedaler må løse to oppgaver. De må fungere som pedaler, og de må måle nøyaktig og konsistent.
Som pedaler så fungerer Wahoo Speedplay Powerlink Zero omtrent som vanlige Speedplay Zero. At de er litt tjukkere og tyngre er det lett å akseptere. De ganske store klumpene innerst på akslingen kommer ikke i konflikt med skoene eller føttene.
Vi opplever at pedalene er litt hardere å klikke inn i enn vanlige Speedplay Zero. For å sikre enkelt innklikk er det viktig å holde skoklossene rene og smurt med olje.
Metalldelene i klossene ruster en del etter kun noen få turer i regn. Det virker som om Powerlink-pedalene er enda mer sårbare for sand og møkk i klossene enn standard Speedplay Zero, kanskje er det den ekstra tykkelsen på pedalen som gjør det.
Som gravel-pedaler er derfor disse ikke å anbefale. Sandsprut mens du sykler og et par skritt langs grusveien er nok til at det både blir krevende å klikke inn og tilnærmet umulig å klikke ut av pedalene.
Vi opplevde å falle overende på siden på en grustur da vi ikke klarte å komme ut av pedalene når vi ønsket. Dette har ikke skjedd oss på over 20 år. Vanligvis liker vi pedaler som holder foten skikkelig godt fast så lenge de er forutsigbare i utklikket. Powerlink Sero kan fort bli uforutsigbare når klossen fyller seg med grus og sant.
Selve wattmålingene føles nøyaktig og konsistent. Målt opp mot Quarq-måleren vi har testet dem mot ser vi at Wahoo-pedalene ligger noen prosent lavere over hele linja. Av erfaring vet vi at at Quarq er kjent for å være litt raus med målingene. At Wahoo-pedalene er innenfor den feilmarginen Wahoo oppgir har vi ingen grunn til å tvile på.
Med måling fra begge pedalene ser vi også tydelig om vi tråkker kraftigere med det ene beinet enn det andre. Pedalene er også raske til å respondere på endringer i kraft og virker immune mot både vann og temperaturendringer.
Sammenlignet med Quarq-måleren ser vi at Wahoo-pedalene er flinkere til å ta opp vekslinger mellom venstre og høyre pedal. De virker også mer nøyaktige på balansen mellom venstre og høyre bein.
Vi savnet et tydeligere varsel da pedalene gikk tomme for batteri fra en tur til en annen. En pop-up-beskjed på computeren hadde vært fint.
Batterikapasiteten på ca 75 timer sykling må sies å være helt kurant. Det kan sikkert være greit å venne seg til å lade pedalene en gang i måneden for å unngå at pedalene går tomme midt på en tur.
Hvem er Wahoo Speedplay Powerlink Zero for?
Ønsker du wattpedaler som du kan flytte mellom landeveis- og temposykkelen, samtidig som du gjerne vil ha Speedplay-pedalenes unike justerbarhet, flyt og aerodynamiske egenskaper vil Powerlink Zero dekke behovet for både forutsigbar pedalfunksjon og pålitelig wattmåling.
Ser du også for deg å bruke pedalene på grusturer og på gravelsykkelen vil vi ikke anbefale Speedplay Powerlink - til det er klossemekanismen for utsatt for sand og grus.
Har du bare en sykkel du ønsker wattmåling på fungerer Wahoo Speedplay Powerlink Zero veldig bra til den som ønsker seg ekstra flyt i pedalene.
Alternativer
Det finnes en lang rekke med wattmålere på markedet. Wahoo Speedplay Powerlink Zero konkurrerer likevel mest med andre pedalbaserte systemer. Både Garmin Rally og Assioma Favero er velprøvde systemer som har vært på markedet en stund.
Garmins pedaler kan du få til tre forskjellige skoklosser - Shimano SDP-SL landevei, Look og Shimano SPD-terreng.
Assioma Favero er først og fremst en Look-basert pedal, men det finnes SPD-SL-varianter på markedet. Garmin Rally og Wahoo Powerlink Zero koster omtrent det samme, enten du går for tosidig eller ensidig måling. Assioma-pedalene er en god del rimeligere enn de begge.
Fordelen med Garmins pedaler er at de også kommer i en versjon som passer terreng- og gravelsko, og som tåler at du trasker rundt på grus og i gjørme.
Garmin og Assioma-pedalene veier noe mer enn Wahoo Speedplay, men vektforskjellen utlignes i stor grad når vi tar med skoklossene i regnestykket.
Wahoo Speeplay Powerlink Zero er nøyaktige og pålitelige wattpedaler. De fungerer likt som vanlige Speedplay-pedaler og vil derfor appelere til de ihugga entusiastene.
Liker du det tosidige innklikket og den justerbare flyten vil du også like Powerlink-pedalene som wattmålere. For vår del er noe av hovedpoenget med wattmålende pedaler at vi kan flytte dem fra sykkel til sykkel.
I disse dager er det mest aktuelt å flytte slike mellom landeveissykkel og gravelsykkel, eller bruke dem på den sykkelen som brukes både på asfalt og grus. Til grussykling faller dessverre pedalene gjennom.
Mekanismen i selve skoklossen tåler sand og grus i liten grad og det å bli sittende i fast i pedalene, når du egentlig ønsker å klikke ut er noe vi føler vi ble ferdige med for mange år siden.
Ønsker du å måle watt med pedaler og føler vi at Garmins Rally-pedaler løser oppgavene enda bedre. De byr på flere målinger enn Wahoo lar oss hente ut av Speedplay Powerlink, i tillegg er SPD SL og terreng-SPD mer allsidige løsninger for selve pedal/sko-koblingen.
Vil du på død og liv bruke Speedplay-pedaler, kan det hende at du heller bør velge krankmåler på sykkelen din.
Sykler du aldri på grus, men gjerne vil flytte pedalene mellom landevei- og temposykkel gir pedalene den velkjente Speedplay-funksjonen med bedre kulelager enn før Wahoo tok over og konsistent wattmåling.
Speedplay-pedaler er bransjens mest aerodynamiske. Også de litt tjukkere Powerlink-pedalene gjemmer seg tettere innunder skoene og inne i de aeroprofilerte skoklossene til Wahoo enn andre pedaler. At pedalene lar deg klikke inn på begge sider gjør det enklere å komme igang ut av lyskryss - så fremt du ikke har tråkket i løs sand eller jord mens du ventet på grønt lys.
Allerede abonnent?
Bestill abonnement og få tilgang til artikkelen.
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider og e-magasin.
1 måned
Digital tilgang til 6 nettsider
Papirutgaver av Fri Flyt
3 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
2 utgaver av Fri Flyt Magasin
12 måneder
Digital tilgang til 6 nettsider
8 utgaver av Fri Flyt Magasin
Betal smartere med Klarna.
Abonnementet fornyes automatisk etter bindingstiden. Si opp når du vil, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.