/ Master

VM-DEBUTANTEN

Som førstereisgutt til Masters-VM ser Aleksander Stijelja for seg at han kan bli både hjelperytter og grisebanket i Ålborg. Eller verdensmester.

Sist oppdatert 31. august 2015 kl 11.34
Aleksander Stijelja (til venstre) er rookie i Masters-VM i Danmark i slutten av uka. Det var klubbkompisen i Team Kjekkas, Per Christian Eidevik (til høyre), som solgte ham på prosjektet. Foto: Privat
Aleksander Stijelja (til venstre) er rookie i Masters-VM i Danmark i slutten av uka. Det var klubbkompisen i Team Kjekkas, Per Christian Eidevik (til høyre), som solgte ham på prosjektet. Foto: Privat

MASTERS-VM 2015

 • Sted: Ålborg, Danmark

 • Dato: 2.-6.september

 • Program
  2.sept: Registrering 
  3.sept: Individuell tempo (19.3km)
  4.sept: Landslagsstafetter (40km)
  6.sept: Fellesstart (164.8km/115km)

 • Distanser fellesstart
  Menn 19-34, 35-39, 40-44, 45-49, 50-54, 55-59: 164.8km
  Menn 60-64, 65-69, 70+: 115km
  Kvinner 19-34, 35-39, 40-44, 45-49: 164.8km
  Kvinner 50-54, 55-59, 60-64, 65+: 115km

 • Hjemmeside Masters-VM 

Dette er tredje artikkel i en serie om Masters-VM 2015. Følg med videre.

Les også del 1: VERDENSMESTER’N
og del 2: KLUBBPROSJEKTET 

Kjekkas IF er en liten klubb med store ambisjoner. Totalt er det fire av Team Kjekkas drøyt 20 medlemmer som er kvalifisert for Masters-VM: Sten-Are Harjo (M40-44), Morten CHristiansen (M40-44), Per Christian Eidevik (M35-39) og Aleksander Stijelja (M35-39), samt Jon Morten Mosand som altmuligmann og støtteapparat. Det er rundt 20 prosent av medlemsmassen i klubben.

– Sykkel i Norge vokser, og det er moro at vi har med så mange nedover til Danmark. Nå er vi bare spente og gleder oss til å komme i gang. Dette har vi jobbet for over en lang sesong så skal bli godt å komme til Danmark og gi full gass. Målet er selvfølgelig å ta hjem regnbuetrøya, sier Stijelja.

Stijelja er fersk i VM-sammenheng, men etter flere år på Team YT med Lillehammer-Oslo som hovedmål for sesongen, var både han og flere av klubbkollegaene i Kjekkas klare for nye utfordringer.

– Lillehammer-Oslo er selvsagt lagmålet vårt, men som et personlig mål bestemte jeg meg for å satse mot VM etter at Per Christian (Eidevik) kom hjem fra VM i Slovenia i fjor og fortalte om stemningen og opplegget under VM der, sier Stijelja.

– Det er rammene rundt rittene, atmosfæren og stemningen, hele opplevelsen med å kjøre et VM som frister, og det er derfor jeg reiser, sier han.

REALIST MED DRØMMER
– Jeg blir nok neppe verdensmester. Men hvis alt er perfekt, så hadde vi begge sittet i det avgjørende bruddet som holder helt inn, sier Stijelja.

– Vi må jo se an hva som skjer. Det er artig å ha et stort personlig mål, og i tillegg at jeg kan kjøre litt sammen med Per Christian, at vi kan spille litt på hverandres styrker. Jeg er en som kan gå i brudd, og han er en som kan avgjøre en spurt, sier Stijelja.

Saken fortsetter under

Aleksander Stijelja - exhausted-Randsfjorden Rundt 2013 Karlheinz Götz 1400x930
GIR JERNET: Aleksander Stijelja er en som vet å gå i kjelleren når det gjelder. Her fra Randsfjorden Rundt 2013 med Team YT-Torshov Sport. Foto: Karleheinz Götz

GIR JERNET: Aleksander Stijelja er en som vet å gå i kjelleren når det gjelder. Her fra Randsfjorden Rundt 2013 med Team YT-Torshov Sport. Foto: Karleheinz Götz

SYKKEL ER RISIKOSPORT
Stijelja ikke lar seg skremme av at Eidevik kom tilbake fra VM med tre brudd i ryggen etter en stygg krasj på fellesstarten.

Les mer om Eideviks uflaks 

– Skader er en risiko med sykkel. Du kjører på to tynne hjul i høy fart, og det kan ende veldig, veldig stygt om alt som kan gå feil går feil. Men du må akseptere den risikoen, sier Stijelja, som har en strategi for å redusere risikoen.

– Er du godt trent og godt forberedt kan du greie å ligge langt framme i feltet. Og langt framme i feltet er det sjelden ulykker, sier han.

300 NORGESMESTERE
Selv om Stijelja føler seg godt forberedt, vet han at det ikke bare er å hente med seg en regnbuetrøye fra VM.

Han forventer seg et stort felt med knallharde konkurrenter.

– Toppnivået i masterscupen i Norge er høyt, og det er mange gode blant de beste i Norge. Men i VM må du gange det med 300: du møter 300 sånne i der. De som tar seg tida og bryet med å kvalifisere seg til VM, de er godt forberedt og reiser dit for å utrette noe, sier Stijelja.

– Feltet du sitter i er mye større og jevnere. Det blir mer støting og kniving, og mer kontakt enn det vi er vant til fra ritt her i Norge, sier Stijelja.

Nordisk Mastermesterskap i Helsinki siste helga i juli var en god gjennomkjøring, men Stijelja regner med mye tøffere og røffere forhold i Ålborg.

– Primæroppgaven min i Helsinki var å få Per Christian kvalifisert til VM, og det fikk vi. Men derfor var ikke jeg så opptatt av min egen plassering der, og jeg satt nok mer framme i feltet der enn jeg ellers ville gjort, sier Stijelja.

Saken fortsetter under

NMM 2015 Brodersen - Storholm - Eidevik - Stijelja - Privat 1400x924
KVALIFISERT: Under Nordisk Mesterskap i Finland i juli fikk Per Christian Eidevik (tredje fra venstre) kvalifisert seg til VM. Her med gode hjelperytter: Thomas Brodersen (SK Rye), Roy Magne Storholm (Lillehammer CK) og Aleksander Stijelja. Foto: Privat

KVALIFISERT: Under Nordisk Mesterskap i Finland i juli fikk Per Christian Eidevik (tredje fra venstre) kvalifisert seg til VM. Her med gode hjelperytter: Thomas Brodersen (SK Rye), Roy Magne Storholm (Lillehammer CK) og Aleksander Stijelja. Foto: Privat

Les også: SEIER SOM SMAKTE 

Han fikk en liten indikasjon på nivået og intensiteten under Gran Fondo-rittet i København i våres, der han kvalifiserte seg til VM. Det var det også mange andre som ville, og kjøringa ble deretter.

– Det var en del dansker og andre utlendinger der som er villige til å gå helt i kjelleren med en gang. Det var noe helt annet enn det vi har sett før, sier han.

HARDT OG KORT
Den siste tida inn mot VM har Stijelja jobbet med fart og tempoveksling.

– Mengden er unnagjort nå. Det handler om fart og spissing, og få vekket beina til fellesstarten. Der blir det start og stopp og støting hele veien, så da må jeg trene på kort og hardt, og ikke bare lange drag slik som vi kjører mye av inn mot Lillehammer-Oslo.

– Bein og hode er så klare de kan bli. Om det er godt nok får vi se på søndag, sier Stijelja. 

A Stijelja 2015 DK Privat 1400x924
KVALIFISERT: Aleksander Stijelja greide VM-kravet i København før sommerferien. Foto: Privat

KVALIFISERT: Aleksander Stijelja greide VM-kravet i København før sommerferien. Foto: Privat

Publisert 31. august 2015 kl 11.34
Sist oppdatert 31. august 2015 kl 11.34
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen