/ Master

NYE NORSKE MEDALJER I VM

De norske rytterne hanket inn fem medaljer på fellesstarten i Masters-VM i Danmark.

Sist oppdatert 7. september 2015 kl 08.51
Medaljevinnere fellesstart Masters-VM i Danmark: Fra venstre Heidi Jørgensen Krokdal fraNCF, Camilla Hott (bronse K45-49), Kristin Falck (sølv K45-49), Sissel Vien (gull K55-59), Elisabeth Solberg (sølv K35-39) og Jan Bodin (bronse M55-59). Foto: Privat

• Hjemmeside Masters-VM

Elisabeth Solberg, som debuterte i VM-sammenheng med gull på temporitt på torsdag fulgte opp med ny pallplass på den 165km lange fellesstarten for K35-39. Der tok hun sølv med tida 4:48:28, to sekunder bak vinneren Sophie Evrard fra Frankrike.

Solberg forteller om en krevende dag med mye vind, hyppig støting og en god del knuffing.

– Det var en kjempetøff løype. Vi trodde den skulle være flat, men den var veldig teknisk, svingete og kupert, og opp og ned hele tida, sier hun.

– Målet mitt var å ligge langt framme og være med på det som skjedde, og det greide jeg. Men siden det ble en massespurt var det jo litt surt at jeg ikke greide å ta gullet, sier Solberg, som ikke fikk et optimalt oppløp.

Den franske rytteren stakk like før mål, i en 90 graders venstresving rett før en 90 graders høyresving, og resten av feltet måtte slåss for å prøve å følge henne. Da ble det trangt.

– Jeg valgte meg feil hjul, og endte med å måtte ta en yttersving for å komme rundt, og da var jeg sjanseløs, sier Solberg.

Alt i alt er hun godt fornøyd med VM-debuten, og opplevelsen frister til gjentakelse.

– Jeg har hatt en god sesong, og dette var veldig moro. Rittet var utrolig proft arrangert, og når man ser at man er på høyden har man jo lyst til å fortsette videre satsing, sier Solberg.

TO AV TRE PALLPLASSER
I K45-49 ble det sølv på tittelforsvarer Kristin Falck fra SK Rye. Hun var i mål på 4:48:31, mens Camilla Hott fra Råholt CK fulgte hakk i hæl på 4:48:33 og tok bronsen.

Siren Wulff fra Grimstad SK og Lillian Løyning fra Bryne CK kjørte seg også inn blant de topp 10 i klassen, på henholdsvis 5. og 8. plass.

I klassen K55-59 kjørte Sissel Vien solo over målstreken og tok seieren med god margin på sin 115km fellesstart.

Saken fortsetter under

Camilla Hott - UCI Aalborg 1400x924
Camilla Hott varmer opp. Foto: UCI World Cycling Tour

Camilla Hott under oppvarming. Foto: UCI World Cycling Tour

TØFT FELT OG MYE VIND
Blant herrene tok Jan Bodin fra IF Frøy en ny bronsemedalje i M55-59. Han var i mål 4:35:45, bare ett sekund bak vinneren Enrico Busch fra Tyskland. Bodin tok også bronse på temporittet torsdag.

De yngre norske karene fikk det tøft på fellesstarten, og flere melder om mye vind, punkteringer og teknisk trøbbel.

Andre Jonassen fra Njård var raskeste nordmann i M19-34. Han var inne på 4:22:38. Christian Müller fra Tyskland vant klassen med 4:08:47.

Thomas Brodersen fra SK Rye var beste norske i M35-39 med en 18. plass, og Per Christian Eidevik fra Kjekkas ble nummer 19. Begge var inne på 4:14:59, mens vinneren Samuel Plouhinec fra Frankrike vant klassen på 4:06:49.

Fred Voldset ble nummer 16 i M40-44 med tida 4:16:54, et godt stykke bak vinneren Igor Kopse fra Slovenia. Han var i mål på 4:04:28, og hadde også dagens raskeste tid uansett klasse.

I klassen M45-49 var Arvid Johannessen fra Nordhordaland beste norske på 54 plass, med tida 4:17:34, mens David Martin fra Canada vant på 4:06:53.

I M50-54 var Geir Henning Larsen fra Bryne CK raskeste norske på 16 plass med tida 4:21:22, mens Stephen Fairless fra Australia vant på 4:16:55.

KORTSLUTTET
Jone Ellingsen fikk tekniske problemer allerede en mil inn i rittet. Med kortslutning i det elektroniske girsystemet hadde han bare ett gir å kjøre med på de neste 155 kilometerne. Sidevind og kastevind i tillegg gjorde rittet til en drøy tur.

– Det virket som Di2 kortsluttet, og låste giret på store skiva fremme og fjerde gir bak, sier Ellingsen, som gjorde et forsøk å fikse problemet ved å nappe ut koblinger og sette dem inn igjen uten hell.

– Deretter var løpet egentlig ødelagt, men for treningens skyld kjørte jeg rittet på det ene giret. Mye folk du tar igjen og det ble en grei treningsøkt. Men i dag og i denne løypen skulle jeg virkelig brukt kjørestyrken. Det var skikkelig surt, sier Ellingsen.

Det hele startet lovende for Ellingsen og resten av de norske i feltet hans. De hadde avtalt taktikken på forhånd, og det så ut til å gå rette veien.

– De første 10 km var vi med å sprenge feltet som avtalt på forhånd. Ved hvert sidevindstrekk kjørte vi vifte. Det gjorde også danskene. Briter og andre lå da strødd bakover. Er du ikke med i sideviften, er det over og ut, sier Ellingsen.