Ikke bare vil råskinnet fra Reaper Racing/ Råholt CK slå sin egen rekord på tida 15:11.01 fra 2011. Hun vil også knekke damerekorden på 14:34, som ble satt av Wenche Evertsen i 2003. Etter målgang skal hun gifte seg med Hertogen Noft i Sogndal sentrum.

Monica Storhaug skal i det hele tatt rekke mye i 2014. En del har hun allerede krysset av lista, blant annet Styrkeprøven Trondheim-Oslo med jentelaget Team GirlPower sist helg.

Annonse

Under ei uke etter Trondheim-Oslo har Storhaug nye spenstige planer.

– Jeg planlegger også å forbedre tiden min på Jotunheimen Rundt, sier Storhaug.

Den kommende mannen skal være ledsager under rekordforsøket, og hun er avhengig av næringsinntaket for at rekordforsøket skal gå bra.

Forrige gang var det nemlig nettopp næringsinntaket som hindret henne.

– Jeg glemte helt å spise og drikke, og da jeg kom til Sognefjellet så var jeg helt borte, forteller Storhaug.

Da hjelper det lite at matstasjonen er viden kjent for sine nystekte vafler.

FLERE FASER

Rittet starter fredag kveld klokka 18.00, og det er natta som er det tøffeste.

– Midt på natta når det er så uendelig mange timer igjen, da hender det at du lurer på hva du driver med. Når jeg ser på klokka og den er ti på halv tre, det er ganske mørkt og kanskje det regner litt, da må jeg gå i meg sjøl, innrømmer Storhaug.

– Men når sola står opp igjen, og du ser hvilken naturopplevelse det er, da skjønner du at du er utrolig heldig som får være med på dette sammen med så mange hyggelige mennesker, sier hun entusiastisk.

KJØRER FRA START

Storhaug har allerede lagt taktikken: Åpne hardt og fortsette i samme stil.  

– Det blir tøft opp til Filefjell, men greier jeg å henge med over dit, så får jeg en billig reise. Hvis jeg sparer meg på begynnelsen, så klarer jeg aldri ta igjen den tida senere i rittet. På slutten er du jo kjempesliten uansett, sier Storhaug.

Men Storhaug stopper ikke der.  

– Jeg skal ned mot 14 blank på mila, og der har jeg et lite stykke igjen. Og ellers skal jeg trå så syra spruter både på landeveien og i terrenget. Birken skal kjøres på godt under 3:30, sier Storhaug offensivt.

Hun hadde også ambisjoner om pallen i lagtempo NM, og leverte med stil: Råholt ble nummer to i lagtempoen forrige tirsdag.

Med slike ambisjoner må det selvsagt trenes. Storhaug elsker prosessen.

– Jeg er ingen slave av et 100 prosent satt treningsopplegg, men lytter til kroppen og justerer underveis. Jeg koser meg med treningen og har det stort sett alltid gøy, selv om det til tider er grusomt vondt, smiler hun.

SEIGE JÆVLER I HERREKLASSEN

Blant gutta er det som vanlig flere som er ute etter å hevde seg i landets kanskje tøffeste manndomsprøve på to hjul.

– Ottar Henanger fra Rye er en som kan bli farlig, og Rye kommer ofte med flere ryttere som sykler sammen, sier Jørgen Berg, markedssjef i Jotunheimen Rundt..

Nicolay Eskildsen fra Team Kjekkas har satt seg Jotunheimen Rundt som mål denne sesongen, gutten som syklet rundt Mont Blanc på sparket i fjor sommer.

Videre er det flere fra arrangørklubben Sogn CK som vil kjempe for hjemmeseier, og Berg trekker fram Geir Orrestad og Erik Stedje i den sammenheng.

– Vi har nå over 300 påmeldte, og forventer at flere melder seg på de siste dagene. Dermed kan det fort bli mange som kan kjempe om seieren, sier Berg.

Dessuten stiller Klaus Klausen til start igjen. Han har syklet Jotunheimen Rundt hvert eneste år.

– Det er noen seige jævler der ute, sier Berg med dyp respekt i stemmen.

– Det er ikke alltid det er fint vær.

Jotunheimen Rundt

• Turritt som arrangeres for 24. gang
• 4609 høydemeter over 430 kilometer
• Start i Lærdal i kveld 18.00 og målgang i Sogndal 
• Arrangeres også i kortere utgaver:
• Sognefjellsrittet: Start i Lom, 137 km
• Sognefjordrittet: Start i Skjolden, 55 kilometer