Vintersykling er like mye en opplevelse som det kan være en krevende øvelse, og balansen mellom å fryse og bli for varm kan av og til være noe herk.

Det finnes brukbare vinterjakker, men absolutt ingen som er like velfungerende som nesten ethvert sommerplagg.

Annonse

Om det er vi som ønsker for mye eller om bransjen bare ikke satser på vintersykkelklær fordi det er ytterst få som sykler i snø og slaps vites ikke - men Rapha tar hvertfall et solid grep for å tekkes de få vintersyklistene som er.

Den forrige versjonen av Raphas tidløse «Classic Winter Jacket» var en helt standard vinterjakke i softshell, såvidt foret  for å gi noe isolasjon i kulda, men ellers var det helt opp til deg om du ville ha ull, fleece eller bare en vanlig sykkeltrøye under.

rapha classic winter jacket gore tex
BUFF: I halsen finner vi en integrert buff.

Den nye utgaven av Classic Winter Jacket er noe helt annet - dette er simpelthen en 2-lags skalljakke med Gore-Tex membran, ikke ulikt en hvilken som helst skalljakke nordmenn har brukt i fjellet de siste årene.

At jakken er 2-lags har ingenting med hvor mange lag Gore-Tex den har, det beskriver kun at den syltynne membranen er beskyttet av to lag. Det ene er det blåfargede laget på yttersiden, det andre beskyttelseslaget er den grå, litt flossede innsiden.

Så hva sitter vi egentlig igjen med fra Rapha nå?

Vi sitter igjen med en skalljakke, som ikke isolerer noe som helst, som kun beskytter oss mot vær og vind. Rapha har åpenbart planer om å lansere flere vinterprodukter, for de snakker allerede om at jakken er en del av et «layering system», uten av vi vet hva resten av plaggene i lag-på-lag-pakken måtte være.

Er du usikker på hva lag-på-lag bekledning handler om, se faktaramme nederst i saken.

rapha-classic-winter-jacket-gore-tex-2
MØRKE FARGER: Rapha holder på sitt mørke og diskré image. Herrejakken leveres i svart, brun eller oransj.

Selve jakken har fått en rekke detaljer som skal gjøre det bedre å sykle når været er slik at du heller skulle vært innendørs.

Nederst på ermene finner vi grove mansjetter, som angivelig skal sitte så tett at vann ikke greier trenge inn. Rundt håndleddene er det også kraftige reflekser.

Jakken har sykkelsnitt, altså den er kortere foran enn bak, og den er mer tettsittende enn en typisk turjakke. Vær klar over at jakken er romsligere enn en vanlig sykkeljakke, det er tatt hensyn til at du skal kunne ha på opptil to mellomtykke plagg under jakken for isolasjon.

Kraven på jakken er høyere enn normalt, og den er kledd med myk fleece for å være behagelig mot huden. Du finner også en strammestrikk slik at du kan holde elementene ute i den grad det går an i halspartiet.

rapha classic winter jacket gore tex
TESTET I SKOTTLAND: Jakken er testsyklet over Bealach na Bà, gælisk for «ku-passet». Vi kan bekrefte at været der er jamt over dritt.

Skalljakker trenger mulighet for ventilering skal de fungere optimalt, og her må vi stusse litt. På brystet har du to lommer på herrejakken, mens damejakken finner du kun en lomme like over livet.

Disse lommene skal slik vi ha skjønt det fungere både til oppbevaring og lufting. Lommene på både herre-og damejakken har fått store reflekser rundt glidelåsene.

Jakken har selvsagt store cargo-lommer på baksiden, altså større enn vanlig, da vi simpelthen har større hansker, luer, vester, matpakker, ja i det hele tatt vinterstid.

Jakken har to lommer da det er lettere å operer med hansker på.

Så til det store spørsmålet? Fungerer lag-på-lag bekledning på landeveien? Vi skal selvsagt finne ut av saken, og jakke er bestilt for testing. Det vi kan si er at vi så langt ikke har funnet en vinterjakke vi nekter å gi slipp på, og vi mer enn gjerne prøver et tradisjonelt turoppsett til sykling også.

Herrejakken er tilgjengelig i svart, oransj, og brun, mens damejakken leveres i oransj eller marineblå.

Lag-på-lag bekledning

  • ull-eller syntetplagg innerst mot kroppen transporterer svette og fukt vekk fra huden
  • Mellomlaget er isolerende, og er gjerne en tykk/ mellomtykk fleece-eller ullgenser
  • Ytterlaget beskytter mot regn og vind, ogskal også kunne ventilere utover å åpne glidelåsen
  • Ytterlaget er i dette tilfellet selve Classic Winter Jacket
  • Lag-på-lag har vært brukt i årtier i øvrig vintersport, men har ikke vært et solgt konsept i sykling