SANTINI GRAVEL TIGHT
  • Pris: 1699 kroner
  • Vekt:  346 gram
  • Størrelse testet: M
  • Brukstemperatur: -2 til +10
  • Santinicycling.com
skala
6/10

Santini sin Gravel-bukse er som navnet tilsier en bukse tiltenkt grussykling.

Buksen er ikke markedsført som en ren vinterbukse og Santini skriver på sine nettsider at buksen skal fungere i temperaturer mellom +5 og +15 grader. Vi har likevel testet den i en god del kjøligere vær med relativt godt hell. 

Santini Gravel Tights
GRUSBUKSE: Ønsker du deg lommer på lår og rygg er Santini sin Gravel Tights for deg. Foto: Henrik Alpers

Buksen har integrert pute i rumpa og seler som på forsiden kun er elastiske i lengderetning. Bakpå ryggen festes selene i et elastisk tøystykke som avsluttes i et kraftigere stoffpanel som inkluderer to rygglommer i netting på korsryggen. Buksen har også nettinglommer på hvert av lårene - litt som 7Mesh sin grusshorts med lommer på rygg og lår. 

Det er de ekstra lommene som gjør at buksen defineres som en gravel-bukse snarere enn en vanlig langbukse til sykling. Med lommer på lår og rygg kan du sykle i trøye uten egne rygglommer og likevel få med deg det du trenger på tur. Kanskje har du også en styreveske på grussykkelen.

Santini-buksen er, som de andre buksene i testen laget i såkalt Roubaix-fleece, altså lycra med fleece-flosset innside. Sømmene på Santini Gravel Pant er ikke av flatstingtypen, men standard låsesøm på innsiden av buksen. Har du ømfientlig hud på lårene kan du oppleve at sømmene klør noe mot huden i noen situasjoner. 

Ingen av panelene på Santini-buksen er vindtette, men de er behandlet med såkalt aqua-zero-belegg, som gjør dem vannavstøtende. 

Puten i rumpa er Santinis tjukkeste og mest holdbare C3-pute. Denne har golfball-overflate og avlastingskanal mellom to faste sideputer. 

Buksen har en smal mansjett nederst i et stivere neoprenlignende materiale. 

Refleksene bakpå leggene er slike lapper som er stukket inn i sømmen og dermed kan sees både fra siden og bakfra. De er kun på størrelse med en lillefinger delt på langs. 

Reflekslogoene inne i lårlommene er fine så lenge du ikke har noe i lommene. Nettinglommene slipper lys til og fra refleksene, men putter du en mobil eller en sjokolade i lomma er refleksen dekket til. 

Santini Gravel Tights
I LOMMA: Nettinglommene på lårene er praktiske, men skjuler også reflekslogoene inni dem. Foto: Henrik Alpers

Baklommene på ryggstykket er ganske grunne og ikke store nok til å holde på en pumpe for eksempel. Nettingstoffet de er laget av er også litt slapt. Små tunge ting ønsker du ikke å oppbevare her. Snacks og tilsvarende kan du plassere i baklommene, så fremt du ikke ønsker å bruke en yttershorts over tightsen, da kommer lommene i veien for linningen på shortsen. 

Passformen på buksa er noe slakkere enn for Velocio, Isadore og Assos, noe som også samsvarer litt med gravel-navnet. 

Santini sin Gravel-tights er en del varmere enn det Santini selv sier. Den kan fint brukes i temperaturer ned mot frysepunktet - i hvert fall så lenge det ikke blåser all verden og du holder intensiteten litt oppe. Til grussykling der farten er lavere og vinden forsvinner mellom trærne gir dette mening. 

Som vinterbukse er den ikke varm nok til lengre turer i minusgrader. Da den har integrert rumpepute kan du heller ikke fore opp under den uten at det går utover komfort og bevegelighet. Ønsker du å bruke en vindtett shorts eller knickers utenpå den må du være klar over at dette vanskeliggjør bruk av lommene på ryggen. 

Lommene på låret er fine og praktiske på tur. Men at Santini har plassert viktige reflekslogoer inni lommene er bare tåpelig. Det er ikke sånn at du ikke trenger reflekser hvis du har mobilen i lommen. 

Santini Gravel Tights
IKKE SUPERVARM: Santini sin Gravel-bukse er ikke varm nok til å sykle i mange minusgrader, men fra null til fem grader fungerer den fint. Foto: Henrik Alpers

Som Santini sier så er deres Gravel Bib best i temperaturer rundt 5 grader, gjerne i lett yr og aller helst på grusveier. Rumpeputen gir fast og god polstring og selene holder buksen godt på plass uten å være stramme. Som langbukse uten pute i rumpa kunne denne buksen hatt et stort bruksområde med lommer og medium isolasjon, men den integrerte rumpeputen og det ikke vindtette stoffet gjør at den konkurrerer med foret shorts og løse bein- eller knevarmere mer enn med reale vinterlangbukser - i et slikt valg vil vi velge shorts og beinvarmere nesten hver gang.

VURDERING
Vurdering som vinterbukse
PLUSS
Vannavstøtende stoff - God pute - Rimelig - Reflekser på leggene - Lommer på lår og rygg
MINUS
Lite refleks i front - Mindre allsidig enn bukse uten pute - Ikke superstram - Refleks inne i lårlommene forsvinner bak lommeinnhold - Ikke varm nok til sykling i minusgrader