– Jeg er målløs. Jeg hadde aldri i verden trodd jeg kunne vinne opp her i dag, sier Geraint Thomas etter målgang. 

Samtidig uttaler 32-åringen at det er Chris Froome det skal kjøres for til Paris. 

Annonse

– Jeg kjører fortsatt for Froome. Det er han som er vår mann og han som vet hvordan man kjører ritt i tre uker. 

I går vant Thomas på like imponerende vis, og tok da både etappeseier og den gule trøya. 

LES OGSÅ: Hjelperytterens revansj 

Se resultater og trøyestilling nederst i saken. 

Den 12. etappen, som gikk fra Bourg-Saint-Maurice Les Arcs til Alpe d'Huez, er Tourens siste i Alpene og med sine 175.5 kilometer også den lengste av klatreetappene i Alpene. Den ble et fyrverkeri på oppløpet levert at firkløveret Chris Froome (Sky), Tom Dumoulin (Sunweb), Geraint Thomas (Sky) og Romain Bardet (AG2R La Mondial) på de siste fire kilometerne. 

Før Alpe d’Huez hadde etappen passert over tre fjell, der to av dem er utenfor kategori: Col de la Madeleine på 2000 meter over havet, Col de la Croix de Fer på 2067 meter over havet og til slutt Alpe d’Huez på 1850 meter over havet med målgang for etappen. Den siste bakken er Lacet de Montvernier, en andre-kategoribakke på 3.4 kilometer mellom Col de la Madeleine og Col de la Croix de Fer.   

Alpe d’Huez på 13.8 kilometer er ikke den lengste av de tre HC-bakkene på etappen, men den desidert bratteste av dem, og den kommer etter drøyt 160 kilometer berg-og dalbane. Det fikk Steven Kruijswijk fra LottoNL-Jumbo smertelig erfare. Han ble tatt igjen tre kilometer før målstreken, etter sju mil alene i brudd. 

Saken fortsetter under

Steven Kruijswijk - Stage 12 - Cor Vos 1400x933
MEST OFFENSIVE: Utmerkelsen som dagens mest offensive var nok ikke noe plaster på såret for Steven Kruijswijk som satt alene i front i sju mil. Foto: Cor Vos

MEST OFFENSIVE: Utmerkelsen som dagens mest offensive var nok ikke noe plaster på såret for Steven Kruijswijk som satt alene i front i sju mil. Foto: Cor Vos

Den siste mila
Da Vincezo Nibali (Bahrain-Merida) tok sjansen på å stikke fra hovedfeltet med 10 kilometer til toppen, så ikke Sky-rytterne så ikke ut til å la seg stresse. På dette tidspunktet hadde Kruijswijk fortsatt over tre og et halvt minutt på feltet. Litt etter gikk Nairo Quintana (Movistar), uten at det ble noe mer av det. Så støtet Mikel Landa (Movistar) og Bardet, og Bardet fikk en luke. Da falt Quintana av. Sky lot den ene etter den andre gå, og satt iskaldt med sin egen strategi, tauet vekselvis av feltets yngste Egan Arley Bernal og dagens vinner Thomas. 

Plutselig våknet feltet. Nibali krasjet, Froome tok igjen Bardet med fire kilometer til mål og passerte Kruijswijk med knapt 3.5 kilometer. Da kommer Dumoulin opp til Froome, med Bardet og Thomas på hjul. Så kommer Landa. Bardet støtet med 2.6 kilometer og får en luke. Froome kommer etter. Dumoulin støtet 2 kilometer før mål, Thomas fulgte, Froome slipper tilsynelatende. Landa gi i en langspurt med 700 meter til mål. Thomas passerte, fikk luke og vant med mange meter.  

LES OGSÅ: Slik takler du Alpe d’Huez   

Nibali ute med brudd i ryggen
Den italienske Tour de France-vinneren fra 2014 måtte gi seg etter dagens etappe. Nibali krasjet da han skulle følge Froome som støtet omtrent fem kilometer fra mål, og pådro seg brudd i ryggen. Nibali fullførte etappen, og til tross for at han gikk i bakken var han i mål bare 13 sekunder bak Thomas, men etter røntgen og sjekk på sjukehus viste brudd i en ryggvirvel, melder Cyclingnews. Det er uvisst hva som var årsaken til at 33-åringen krasjet. 

Alaphilippe beholder klatretrøya
Opp til Col de la Madeleine var det klatretrøyeleder Julian Alaphilippe som tok 20 poeng. Warren Barguil tok 15 poeng og Serge Pauwels tok 12. Like før start sa Alaphilippe til fransk TV at dagens etappe er den tyngste i årets Tour de France, og at han ikke vil gi alt i dag, da det fortsatt er mange etapper igjen før Paris.

Veteranen Pierre Rolland sikret seg fem poeng på Lacet de Montvernier, en andre-kategoribakke på 3.4 kilometer mellom Col de la Madeleine og Col de la Croix de Fer. Alaphilippe tok tre poeng, og slapp seg deretter ned i hovedfeltet etter å ha økt sin ledelse i klatrekonkurransen. 

Rolland tok også de 20 spurtpoengene for dagen, som ble delt ut på Saint-Jean-de-Maurienne, 91 kilometer før mål.  

Men før den andre HC-klatringen for dagen, Col de la Croix de Fer, hadde Steven Kruijswijk fra LottoNL-Jumbo tatt igjen Rolland. 

Deretter stakk Steven Kruijswijk fra LottoNL-Jumbo fra bruddet og gikk solo med 73 kilometer til mål. Kruijswijk tok de 20 klatrepoengene på Col de la Croix de Fer over tre minutter foran neste gruppe. I den gruppa satt Barguil, Mikel Nieve og Rafal Majka, som tok henholdsvis 15, 12 og 10 poeng. Knappe minuttet bak de kom også Rolland, Valverde, Gesink og Zakarin. 

Denne gruppa ble en del av hovedfeltet før klatringen til Alpe d’Huez startet. En etter en faller Majka, Nieve, Barguil og Rolland faller av på vei opp den 13.8 kilometer lange bakken til mål. Gaviria Rendon og Dylan Groenewegen gir seg i løpet av dagen, og dermed går Alexander Kristoff inn på andreplass i kampen om den grønne trøya. 

Amund Grøndahl Jansen kom på 65.plass 27:52 bak Thomas, Edvald Boasson Hagen kom på 80. plass 28:54 bak Thomas, og Alexander Kristoff var inne drøyt 32 minutter bak, på 122. plass. 

Saken fortsetter under

Alpe d Huez - Stage 12 - Cor Vos 1400x933
ALPE D HUEZ: 13.8 kilometer, 21 serpentinsvinger og 1132 høydemeter. Foto: Cor Vos

ALPE D HUEZ: 13.8 kilometer, 21 serpentinsvinger og 1132 høydemeter. Foto: Cor Vos

Topp fem 12. etappe
1. Geraint Thomas (Sky) 5:18:37
2. Tom Dumoulin (Sunweb) +2
3. Romain Bardet (AG2R La Mondial) +3
4. Chris Froome (Sky) +4
5. Mikel Landa (Movistar) +7 

Klatretrøye
1. Julian Alaphillippe (Qick-Step Floors), 84 poeng
2. Warren Barguil (Fortuneo), 70 poeng
3. Serge Pauwels (Dimension Data), 63 poeng 

Poengtrøye
1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), 339 poeng
2. Alexander Kristoff (UAE), 129 poeng
3. A Demare, 106 poeng

Sammenlagt
1. Geraint Thomas (Sky), 49 timer 24:43
2. Chris Froome (Sky) +1:39
3. Tom Dumoulin (Sunweb), +1:50

Ungdomstrøye
1. Pierre Latour (AG2R La Mondiale), 49t 41:14
2. Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) +2:08
3. Egan Arley Bernal (Sky) +4:41

161 ryttere startet dagens etappe. Tony Galopin fra AG2R La Mondial droppet ut av Touren underveis i dagens etappe. Han kom skadet inn i rittet etter å ha krasjet under det franske mesterskapet uka før Tour de France. Laget har da kun fem ryttere igjen. Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo) som vant den sjuende og åttende etappen i år, ga seg også i dag. Rigoberto Uran fra EF forlot rittet i forkant av dagens etappe. Han slo seg kraftig i en velt på brosteinsetappen. André Greipel og Marcel Sieberg, begge fra LottoNL-Jumbo, faller også fra i dag. Det samme gjør Fernandes Gaviria, som vant to etapper tidligere i rittet.