Geraint Thomas manglet ikke krutt i beina da han passerte Mikel Nieve med 326 meter til mål. Hjelperytteren fra Team Sky, som har jobbet for både Chris Froome og Bradley Wiggins, kjørte fra sjefen på oppløpet og vant etappen. I prosessen kjørte han forbi Mikel Nieve, som hadde sittet med i bruddet over samtlige av de fire fjellene ledet med halvminuttet da det gjensto en kilometer til mål. 

– Jeg hadde ikke forventet å vinne i dag i det hele tatt. Seieren var nesten på instinkt. Jeg har medfølelse for min tidligere lagkamerat Frosty (Nieve, red.anm) men jeg var nødt til å gå for seieren, sier 32-åringen fra Wales etter målgang.

Annonse

Tom Dumoulin (Sunweb) og Chris Froome (Sky) kom inn på henholdsvis andre- og tredjeplass, 20 sekunder bak Thomas, mens Damiano Caruso snek seg inn på fjerdeplass foran Nieve på femte, begge 22 sekunder bak Thomas. Dermed ble det både etappeseier og gul trøye til Thomas. Han leder nå sammenlagt med nesten halvannet minutts margin til Froome på andreplass. 

Se resultater og trøyestilling nederst i saken. 

Men på den siste bakken våknet de jagende. Dan Martin støtet og fikk med seg Froome i jakten på Nieve da den siste bakken flatet ut til 4-5 prosent stigning. Med 900 meter til mål stakk Froome. Da fulgte Thomas, gikk forbi og passerte til slutt Nieve like før målstreken. 

Brutal profil
Tourens andre klatreetappe byr på fire fjell fordelt på 108.5 kilometer og en sagtakket profil uten hvile verken oppover eller nedover. 

Først kom to klatringer utenfor kategori (Montée de Bisanne på 26 kilometer og Col du Pré på 57.5 kilometer). Så kom en andre-kategoribakke (Cormet de Roselend på 70 kilometer) opp til etappens høyeste punkt på 1 980 meter over havet, før etappen ble avsluttet med en 17.6 kilometer lang første-kategoribakke opp til mål på La Rosière Espace San Bernardo på 1 855 meter over havet. 

Spurterne hadde derfor lite å glede seg til utover den ene innlagte sprinten i Villard-Sur-Dordon etter 11.5 kilometer. Fram dit var det relativt snilt terreng, og Peter Sagan (Bora Hansgrohe) kom først dit. Han sikret seg de 20 poengene og økte sammenlagtledelsen til . 

Alaphilippe sprakk men beholder klatretrøya
Gårsdagens vinner Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors), som også overtok klatretrøya etter den første klatreetappen i går, gikk i brudd like etter sprinten. Han fikk med seg Romain Sicard (Direct Energie), Damiano Caruso og Tejay van Garderen (BMC), Warren Barguil (Fortuneo), Pawel Poljanski (Bora), Anthony Perez og Dani Navarro (Cofidis). 

Da de nærmet seg toppen av Montée de Bisanne, sto det mellom Alaphilippe, Barguil og Thomas De Gendt, og Alaphilippe sikret seg nye 20 poeng. Han var oppe tre sekunder foran Barguil, som tok 15 poeng og Thomas De Gendt som fikk 12 poeng. Men så var det slutt for Alaphilippe. 

LES OGSÅ: Fyrverkeriet Alaphilippe  

Saken fortsetter under

Julian Alaphilippe - Stage 11 - Cor Vos 1400x
BEHOLDER TRØYA: Gårsdagens vinner Julian Alaphilippe sprakk på andre klatring. Foto: Cor Vos

BEHOLDER TRØYA: Gårsdagens vinner Julian Alaphilippe sprakk på andre klatring. Foto: Cor Vos

Inn mot andre klatring, en 12.6 kilometer lang bakke med 7.7 prosent gjennomsnittlig stigning utenfor kategori opp til Col du Pré, var det 31 ryttere i tetgruppa. Men etter hvert var det flere som fikk problemer, inkludert Alaphilippe som falt av før toppen. Det var Barguil som tok 20 poeng foran Pauwels som tok 15 poeng og Movistar angrep på vei opp Col du Pré, men det ble lite ut av før Alejandro Valverde stakk fra hovedfeltet fem kilometer før toppen og fikk snart selskap av lagkollega Soler. 

Barguil tok også full pott på siste klatring og sikret seg fem poeng på andre-kategoribakken Cormet de Roselend 38 kilometer fra mål. Selv om Alaphilippe, som sprakk halvveis på dagens etappe, ikke tok noen poeng etter første klatring, beholdt han likevel klatretrøya. Han kom inn 24 minutter bak Thomas.

På siste klatring, en første-kategori på 17.6 kilometer og gjennomsnittlig stigning på 5.8 prosent og to partier med mer enn ni prosent stigning opp til målgang på La Rosière, kom også Sunweb-rytterne Tom Dumoulin og Søren Kragh Andersen opp til Soler og Valverde. Bak dem var det Sky som satte fart på hovedfeltet, og med under en mil til mål hadde Sky tatt igjen Valverde-gruppa. Og derifra var det etappeseier som var målet for Sky. Valverde fikk imidlertid utmerkelsen for mest offensive rytter. 

Saken fortsetter under

Alejandro Valverde - Stage 11 - Cor Vos 1400x
HEDERLIG INNSATS: Alejandro Valverde fikk utmerkelsen mest offensive rytter. Foto: Cor Vos

HEDERLIG INNSATS: Alejandro Valverde fikk utmerkelsen mest offensive rytter. Foto: Cor Vos

De tre norske kom seg greit gjennom etappen. Edvard Boasson Hagen (Dimension Data) og Alexander Kristoff (UAE Emirates) var inne drøyt 27 minutter bak Thomas til henholdsvis 137. og 144. plass. Amund Grøndahl Jansen (LottoNL-Jumbo) kom på 159.plass, 29:22 minutter bak Thomas og i siste felt som klarte sperretida. Mark Cavendish (Dimension Data), Mark Renshaw (Dimension Data), Marcel Kittel (Katusha-Alpecin) og Rick Zabel (Katusha-Alpecin) forlater Touren etter dagens etappe. 

Topp fem 11. etappe
1. Geraint Thomas (Sky) 3:29:36
2. Tom Dumoulin (Sunweb) +20
3. Chris Froome (Sky) +20
4. Damiano Caruso (BMC) +22
5. Mikel Nieve (Mitchelton-Scott) +22 

Klatretrøye
1. Julian Alaphillippe (Qick-Step Floors), 61 poeng
2. Serge Pauwels (Dimension Data), 49 poeng
3. Warren Barguil (Fortuneo), 40 poeng

Poengtrøye
1. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), 339 poeng
2. Gaviria Rendon (), 218 poeng
3. D Groenewegen, 132 poeng

Sammenlagt
1. Geraint Thomas (Sky), 44 timer 06:16
2. Chris Froome (Sky) +1:25
3. Tom Dumoulin (Sunweb), +1:44

Ungdomstrøye
1. Pierre Latour (AG2R La Mondiale), 44t 18:02
2. Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) +2:03
3. E Bernal Gomez +7:35