Tadej Pogacar tok mer tid – Ben O'Connor dagens mann i Tour de France

Tadej Pogacar hadde ingen problemer med å forsvare seg i Tour de France, og tok mer tid på konkurrentene, mens Ben O'Connor plutselig gjorde seg selv til kandidat for podiet.

Sist oppdatert 4. juli 2021 kl 17.48
VANT: Ben O'Connor strålte i regnværet på den niende etappen, og vant etappen og tok et jafs i sammendraget. Foto: Cor Vos
VANT: Ben O'Connor strålte i regnværet på den niende etappen, og vant etappen og tok et jafs i sammendraget. Foto: Cor Vos

Ben O'Connor tok en strålende seier på den niende etappen i årets Tour de France, etter å ha distansert både Nairo Quintana og Sergio Higuita tidlig i den 21 kilometer lange klatringen opp til Tignes.

AG2R Citroën-rytteren leverte en svært sterk prestasjon, og feltet slet med å kneppe inn tid på australieren. Det gjorde at han også kjørte seg inn i kampen om podiet i rittet.

For i sammendraget var 25-åringen over åtte minutter bak Tadej Pogacar før dagens etappe, men klatret raskt opp til Tignes, og hentet inn seks minutter på mannen i den gule trøyen.

Dermed har han kjørt seg opp til annenplass i sammendraget, 2:01 bak Pogacar, mens Rigoberto Urán er nestemann på listen, 5:18 bak Pogacar.

ben o'connor, tour de france
KLATRET STRÅLENDE: O'Connor leverte en meget imponerende prestasjon i den 21 kilometer lange klatringen opp til Tignes. Foto: Cor Vos

Samtidig tok også O'Connor karrierens største triumf, hans første etappeseier i Tour de France.

– Å vinne i Alpene har alltid vært en drøm. Bare å være her i utgangspunktet er allerede en drøm i oppfyllelse, og å oppnå dette i dag ... Jeg tror det er et testamente til alle som har hatt troen på meg i løpet av årene, fortalte O'Connor i seiersintervjuet – og fortsatte:

– Min forlovede, mine foreldre, mine bestevenner i Australia, vennene mine i Andorra og Girona ... Det har vært en vill reise, og dette er bare helt utrolig, fortalte O'Connor i seiersintervjuet.

ben o'connor, tour de france(1)
RØRT: Ben O'Connor var tydelig preget etter å ha krysset målstreken i Tignes, mens støtteapparatet i laget jublet vilt. Foto: Cor Vos

Pogacar igjen overlegen

UAE Team Emirates kontrollerte i feltet gjennom hele dagen, og ledet også et redusert felt inn i den siste klatringen.

Der holdt de kommende langt opp i stigningen, før Ineos Grenadiers tok over styringen med rundt syv kilometer igjen til mål i Tignes.

Det britiske laget brukte Jonathan Castroviejo og Geraint Thomas til å trekke opp Richard Carapaz, og noen kilometer fra toppen gikk ecuadorianeren til.

Men Pogacar fulgte, tilsynelatende uberørt, og deretter gikk han selv til og distanserte både Carapaz og resten av favorittgruppen umiddelbart.

22-åringen tok etter hvert igjen de fleste rytterne som hadde sittet i brudd, og kom i mål som sjettemann, rett over seks minutter bak.

30 sekunder senere fulgte Carapaz som nestemann, i en gruppe bestående av Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Enric Mas (Movistar) og Rigoberto Urán (EF Education-Nippo).

Mandag venter rittets første hviledag, før Touren fortsetter tirsdag med en relativt flat etappe.

tadej pogacar, tour de france(5)
INEOS FORSØKTE: Men Tadej Pogacar hadde god kontroll. Foto: Cor Vos

Over 40 ryttere i brudd

På den 144 kilometer lange etappen fra Cluses til Tignes var det 4500 høydemeter med klatring på programmet, og slik som på de foregående etappene, ble det satt full fart fra start av.

Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step), Pierre Latour (TotalEnergies) og Michael Woods (Israel Start-Up Nation) forsøkte seg alle i dagens første stigning, Côte de Domancy (2,5 kilometer à 9,4 prosent), og satte de dårligste klatrerne tidlig i problemer.

I etterkant fortsatte det å stige, og en gruppe på 41 ryttere rev seg løs, hvor alle de nevnte rytterne satt med, i tillegg til navn som Guillaume Martin (Cofidis), Sergio Higuita (EF Education-Nippo), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic), Wout Poels (Bahrain-Victorious), Ben O'Connor (AG2R Citroën) og Jakob Fuglsang (Astana-Premier Tech).

I klatringene som fulgte var det mye ujevn kjøring i bruddet, og det gikk stadig ryttere av gårde, mens UAE Team Emirates kontrollerte i feltet.

Etter å ha klatret dobbelen Col du Pré (12,6 kilometer à 7,7 prosent) og Cormet de Roselend (5,7 kilometer à 6,5 prosent), var det imidlertid Quintana, Higuita og O'Connor som satt igjen i teten.

I den 20 kilometer lange utforkjøringen var Higuita og Quintana mest toneangivende og dro ifra, men kjørte seg opp igjen inn mot den 21 kilometer lange, avsluttende klatringen opp til Tignes.

Tidlig i klatringen ble Quintana satt, og inn i klatringen gikk det bare fire minutter før O'Connor tok sats og gikk til, og Higuita var sjanseløs til å følge.

I klatringen syklet australieren strålende og fortsatte å øke til hovedfeltet, hvor UAE ledet an for Pogacar.

Publisert 4. juli 2021 kl 17.48
Sist oppdatert 4. juli 2021 kl 17.48
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen