Den 15. etappen av årets Tour de France bød på tøffe klatringer i Andorra og totalt 4500 høydemeter som skulle forseres.

Tourens høyeste punkt, Port d'Envalira (2408 meter over havet), ble også passert, og Ineos Grenadiers la press på Tadej Pogacar opp klatringen.

Mot toppen tauet Geraint Thomas hardt, og Pogacar satt igjen alene over toppen. I retur fra bruddet kom også Jonathan Castroviejo og Dylan van Baarle, og et mannsterkt britisk lag tauet feltet inn i den siste klatringen.

Etter hvert kom også det ventede angrepet fra Richard Carapaz, og ecuadorianeren forsøkte å distansere Pogacar. Sloveneren virket imidlertid ikke å ha store problemer med å følge.

Etter hvert kom det også angrep fra Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Ben O'Connor (AG2R Citroën) og Rigoberto Urán (EF Education-Nippo), men ingen av dem lykkes med å riste av seg UAE Team Emirates-rytteren.

Mot slutten av den 6,4 kilometer lange Col de Beixalis (8,5 prosent i snitt) tok Pogacar selv teten og satte opp et høyt tempo. Da kom det ingen flere angrep på slovenerens gule trøye, og en mindre favorittgruppe gikk over toppen 15 kilometer fra mål.

Dermed blir det ingen som nærmet seg Pogacar i sammendraget.

Etappeseier til Sepp Kuss

Et stort brudd som talte 32 mann kom seg av gårde tidlig på etappen.

Der satt Jumbo-Visma med tre mann, Wout van Aert, Sepp Kuss og Steven Kruijswijk, samt andre store navn som Dan Martin, Michael Woods (Israel Start-Up Nation), Wout Poels (Bahrain-Victorious), Vincenzo Nibali (Trek-Segafredo), Alejandro Valverde (Movistar), Julian Alaphilippe (Deceuninck – Quick-Step), Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) og David Gaudu (Groupama-FDJ).

Gaudu hadde flere hjelperyttere med seg, og de satte opp et høyt tempo for å prøve å bringe Gaudu oppover i sammendraget igjen.

tour de france, sepp kuss, jumbo-visma
ANGREP I SISTE KLATRING: Sepp Kuss distanserte konkurrentene opp Col de Beixalis. Foto: Cor Vos

Inn i Port d'Envalira hadde gruppen nærmere ti minutter, før feltet satte opp farten. På det høye fjellet begynte også angrepene, og det ble en solid utskillelse.

Dermed var det en betydelig redusert gruppe som gikk inn i den siste klatringen, Col de Beixalis, og der angrep Quintana, men ble nøytralisert av konkurrentene.

Men da Sepp Kuss klinte til med 4,5 kilometer til toppen var det ingen som maktet å følge amerikaneren, som dro av gårde i stor fart.

Etter hvert var Valverde den som tok opp jakten, men over toppen var han 30 sekunder bak. I utforkjøringen kjørte også Kuss strålende, og dermed var det ingen som maktet å hente ham.

Dermed kunne han juble for karrierens første etappeseier i Tour de France, i Andorras hovedstad, Andorra la Vella.

tour de france, sepp kuss, alejandro valverde
GRATULERTE: Feltets eldste rytter, Alejandro Valverde (41 år), ble nummer to på etappen, men smilte og lo sammen med Kuss etter etappen, og gratulerte amerikaneren. Foto: Cor Vos

Edvald i trøbbel

Etter dagens første kategoriserte klatring, Montée de Mont-Louis (8,4 kilometer à 5,7 prosent), klarte alle rytterne som ikke var i brudd å komme seg tilbake til hovedfeltet, og tok fatt på den neste klatringen, Col de Puymorens (5,8 kilometer à 4,7 prosent), med feltet.

Men umiddelbart inn i klatringen fikk Edvald Boasson-Hagen store problemer, og Total Energies-rytteren så fullstendig ferdig ut.

Nordmannen strevde seg imidlertid videre, men som sistemann på veien tapte han raskt mye tid, og var helt alene.

Etter hvert fikk han klatret opp både Col de Puymorens og Port d'Envalira, men passerte sistnevnte over 40 minutter bak feltet og med 44 kilometer til mål.

Med Kuss i mål er det klart at tidsgrensen på dagens etappe blir 43 minutter og 41 sekunder, og dermed ser det ut til at 34-åringens Tour de France er over.

Oppdatering: Boasson-Hagen maktet ikke å rekke tidsfristen og er dermed ute av Touren. Les mer om det her!