Tour de France 2022: Tom Pidcock tok sin første etappeseier

Pogacar klarte ikke å kvitte seg med Vingegaard

Opp mytiske Alpe d'Huez var det bruddrytter Tom Pidcock som vant, mens sammenlagtfavorittene Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar fulgte hverandre helt til døren.

Sist oppdatert 14. juli 2022 kl 18.30
VANT: Thomas Pidcock tok karrierens største seier på landeveien: Etappeseier på ikoniske Alpe d'Huez. Foto: Cor Vos
VANT: Thomas Pidcock tok karrierens største seier på landeveien: Etappeseier på ikoniske Alpe d'Huez. Foto: Cor Vos

Den 12. etappen av årets Tour bød på i alt 4660 høydemeter for allerede godt møre sykkelryttere. Til sammenligning er det 1520 høydemeter fra Spiterstulen og opp til Galdhøpiggen.

Den som taklet tre «turer» opp Norges høyeste fjell best og krysset målstreken først på Alpe d'Huez, var Team Ineos-rytter Tom Pidcock.

Briten kom seg med i bruddet tidlig på etappen, og med drøye ti kilometer igjen til toppen av den mytiske bakken, skrudde 22-åringen opp tempoet.

Det var det ingen som klarte å følge, og selv om Alexander Kristoffs lagkamerat Louis Meintjes og tidligere Tour de France-vinner Chris Froome prøvde å ta opp jakten, holdt Pidcock unna og kunne juble for sin første etappeseier i Touren.

Samtidig ble han også historisk som den yngste vinneren noen gang på den ikoniske Tour de France-klatringen.

Se videosammendrag av etappen i vinduet under:

Seieren kom på en dag hvor det ble klart at bruddet kom til å kjempe om etappeseieren, mens de store kanonen med Jonas Vingegaard og Tadej Pogacar kjempet seg imellom.

Der hvor Vingegaards lag, Jumbo-Visma, onsdag brukte så å si hele etappen på å slite ut UAE Team Emirates-rytter Pogacar, brukte samme lag så å si hele torsdagens etappe på å forsvare den gule trøya.

Danskens lag la seg i front av feltet, lot en rekke ryttere gå av gårde i et brudd, holdt et jevnt marsjtempo, før de skrudde opp tempoet i bunn av Alpe d'Huez.

Les alt om årets Tour de France-etapper her.

Den drahjelpen brukte Pogacar som en rampe. Med i overkant av tre kilometer igjen til toppen prøvde sloveneren å rive seg løs, men Vingegaard fulgte tett.

Både danskens lagkamerat Sepp Kuss og Geraint Thomas kom seg opp igjen, før Pogacar prøvde seg igjen. Og igjen var det kun Vingegaard som fulgte.

UROKKELIG: Jonas Vingegaard svarte på alle angrepene til Tadej Pogacar og i mål var det status quo mellom duoen. Foto: Cor Vos
UROKKELIG: Jonas Vingegaard svarte på alle angrepene til Tadej Pogacar og i mål var det status quo mellom duoen. Foto: Cor Vos

Derfra og inn skulte de to konkurrentene på hverandre, før de krysset målstreken i full fart, men på lik tid. Dermed skiller det fortsatt to minutter og 22 sekunder mellom de to duellantene, i favør Vingegaard.

Men det ble endringer i kampen om topp tre. Franske Romain Bardet som før etappen lå på en andreplass bak Vingegaard, tapte 19 sekunder på etappen og falt til en fjerdeplass. Mens Pogacar klatrer til en andreplss og briten Geraint Thomas overtok tredjeplassen.

Fredag fortsetter Tour de France med den 13. etappen, som har målgang i Saint-Étienne, stedet hvor Alexander Kristoff tok sin første etappeseier i 2014.

Results powered by FirstCycling.com

Publisert 14. juli 2022 kl 18.30
Sist oppdatert 14. juli 2022 kl 18.30
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen