Tour de France-triumf for Mads Pedersen og Lidl-Trek

Mads Pedersen sterkest under tøff avslutning i Limoges

Den danske kruttønna måtte grave dypt, men klarte å holde Jasper Philipsen unna.

Sist oppdatert 8. juli 2023 kl 16.33
HOLDT KONKURRENTENE UNNA: Mads Pedersen var råsterk på dag 8 av Tour de France. Det endte med etappeseier til den danske 27-åringen! FOTO: Cor Vos
HOLDT KONKURRENTENE UNNA: Mads Pedersen var råsterk på dag 8 av Tour de France. Det endte med etappeseier til den danske 27-åringen! FOTO: Cor Vos

Mathieu van der Poel eller Jasper Philipsen var spørsmålet før start.

Det ble Philipsen igjen.

Men: Det var en danske som brøt målsnøret i Limoges først.

Mads Pedersen var råsterk på oppløpet i slak oppoverbakke. Lidl-Trek-rytteren leverte strålende etter at lagkameratene hans hadde jobbet iherdig under etappens siste syv mil.

Dansken forsøkte å komme seg i brudd tidligere på etappen, og innrømmer at han var usikker på hvordan det hele ville utspille seg:

– Vi visste ikke på morgenen om det ville bli en dag for bruddet eller om det ville avgjøres i en spurt. Jeg forsøkte å komme meg løs i bruddet noen ganger, men feltet ville ikke la oss gå.

Klarte ikke sette opp Philipsen

Alpecin-Deceuninck var veldig aktive i front av feltet under starten av etappen. Hensikten var å sørge for at det kun var et mindre brudd som fikk lov til å gå. Fasit ble til slutt et brudd bestående av Tim Declercq, Anthony Turgis og Anthony Delaplace.

Første del av oppgaven var altså gjort. Bruddet ble hentet inn over den første av to fjerdekategorier mot tampen av etappen.

GAME OVER: Her ligger både Mark Cavendish og drømmen hans i grus. FOTO: Cor Vos
GAME OVER: Her ligger både Mark Cavendish og drømmen hans i grus. FOTO: Cor Vos

På slutten var det opplagt at de igjen forsøkte å sette opp Philipsen i spurten, men i dag var han akkurat ikke sterk nok. På oppløpet møtte Christophe Laporte veggen, og var nødt til å sette seg ned på sykkelen. Det gjorde at Wout van Aert ble noe hindret og fikk en lang vei å gå i spurten.

Det var uansett tvilsomt om han kunne gjøre noe for å stagge Pedersen.

– Det var en tøff spurt, men det gjør ingenting om du vinner med noen meter eller én centimeter, fortalte Pedersen etterpå.

Tiller topp 10

Rasmus Tiller ble for øvrig nummer 8 i spurten.

Det gikk dessverre noen velt på den 8.-Tour de France-etappen. I den første havnet Mark Cavendish i asfalten, og sto deretter av. Like før mål gikk en ny velt der Simon Yates var blant rytterne som ble hindret.

PS: Les utførlig referat fra etappen under resultatene!

Results powered by FirstCycling.com

Slik gikk det til

Litt over 200 kilometer mellom Libourne og Limoges, der den siste tredelen av etappen var den tøffeste. I forkant var det spenning rundt hvordan Alpecin-Deceuninck ville spille ut denne etappen. Profilen var i utgangspunktet skreddersydd for Mathieu van der Poel, samtidig som seierssjansen opplagt ville være høyest dersom man klarte å holde det samlet for Jasper Philipsen.

Flere lag var veldig aktive i starten av etappen. Blant dem Soudal-Quick-Step, Lidl-Trek, Total Energies og EF Education-Easy Post. Edvald Boasson-Hagen var med på flere angrep. Det samme var Mads Pedersen.

Bak i feltet lå plutselig Torstein Træen og sprellet i asfalten på nytt. Ringerikingen som også gikk ned under åpningsetappen i Baskerland, var uheldig på nytt. Også denne gangen landet han på høyre side. Han ble plastret sammen og kom seg tilbake i feltet igjen.

Van der Poel-stunt vekket feltet

Der fremme var det mañana-stemning etter at Tim Declercq (Soudal-Quick Step), Anthony Delaplace (Arkéa Samsic) og Anthony Turgis (Total Energies) hadde angrepet og sheriffene i Alpecin-Deceuinck sa at den trioen gjerne måtte få lufte seg litt på veien mot Limoges.

Den innlagte spurten ble vunnet av Delaplace foran Turgis. Da hovedfeltet ankom fire minutter senere, pyntet Jasper Philipsen poengtrøya si med 13 nye poeng. Foran BORA-duoen Jordi Meeus og Danny van Poppel.

Psst. Har du lest denne? Fikk brutal beskjed av legen: – Kroppen tålte ikke mer cellegift

Ettersom både Philipsen og van der Poel satt der framme, holdt de koken oppe i de første kilometerne etter spurten. Det tok imidlertid ikke lang tid før Jumbo-Visma satte fram laget og kjørte inn gruppa igjen.

Ellers var det verdt å merke seg at verken van Aert eller Mads Pedersen engasjerte seg i den innlagte spurten. Biniam Girmay var imidlertid framme og sikret seg seks poeng.

Cavendish veltet ut

I den andre halvdelen av etappen var det tre kategoriserte stigninger, men også rullerende terreng. Opp og ned, opp og ned. Hele veien inn til Limoges.

I begynnelsen flyttet både Cofidis og Lidl-Trek opp laget for å gi Dylan Van Baarle (Jumbo-Visma) en hjelpende hånd. De ønsket å sette et høyt tempo for å bedre seierssjansene til Bryan Coquard og Mads Pedersen.

Les også: Cavendish ute av Tour de France etter velt

Med 64 kilometer igjen av etappen ble det urolig i bakre del av feltet. Det forplantet seg helt tilbake til halen og der satt Mark Cavendish. Briten krasjet inn i rytteren foran seg og havnet i asfalten med den høyre skuldra først. Han tok plass i ambulansen like etter.

BLE LIGGENDE: Mark Cavendish innså kjapt at det ikke var mulig å fortsette. FOTO: Skjermdump fra Eurosport/GCN
BLE LIGGENDE: Mark Cavendish innså kjapt at det ikke var mulig å fortsette. FOTO: Skjermdump fra Eurosport/GCN

Tour de France var over for 38-åringen som nå blir stående med 34 etappeseirer i Tour de France.

Angrep fra Asgreen

Jumbo-Visma, Intermarché, Cofidis og Lidl-Trek fortsatt med å kappe ned forspranget til de tre i tet. Soudal-Quick Step hadde vært aktive tidlig på dagen og fikk plassert Tim Declercq i bruddet.

Psst. Har du lest denne? Hva er watt pr. kilo?

Med 35 kilometer igjen spilte de ut et nytt kort da Kasper Asgreen angrep i et av de kuperte partiene. Dansken forsøkte så å få kontakt med Declercq i dagens utbrudd. «El Tractor» hadde sluttet å ta føringer i bruddet slik at det skulle være enklere for lagkameraten å komme i kapp.

Det var enklere sagt enn gjort da tempoet i hovedfeltet allerede var høyt på vei inn mot finalen. Med 20 kilometer til mål var også forsøket fra dansken nøytralisert.

Bursdagsgave til Edvalds sjef?

Det var to 4.-kategorier på veien inn til mål, og i den første av den angrep Turgis og kvittet seg med bruddkameratene sine. Det var en viktig dag for Total Energies, ettersom lagsjef Jean René Bernaudeau fylte 66 år.

Bak fortsatte Jumbo-Visma å kjøre et høyt tempo. De ønsket av spurterne skulle få møre bein, slik at Wout van Aert kunne spilles opp i kampen om etappeseieren.

Kort tid etter bakketoppen ble også Turgis kjørt inn. Bursdagsfesten var avlyst!

Avsluttet strålende lagarbeid

Med 5,5 kilometer igjen gikk det en ny velt bak i feltet. Simon Yates (fjerdemann i sammendraget) var blant rytterne som gikk ned. Steff Cras (13.-mann sammenlagt) fikk en kraftig smell og fikk tilsyn av lege på stedet.

Også Mikel Landa, Florian Vermeersch og Ruben Guerreiro var involvert.

På de siste kilometerne jobbet Lidl-Trek voldsomt for Pedersen. Jumbo-Visma gjorde det samme for Wout van Aert, mens også Alpecin-Deceuinck lå med laget fint samlet rundt Jasper Philipsen.

Inn på oppløpet viste Mads Pedersen seg å være dagens sterkeste mann. 27-åringen fra Århus klarte å holde Jasper Philipsen bak seg. Tredjeplassen gikk til Wout van Aert, mens Dylan Groenewegen overbeviste stort med 4.-plass på etappen.

Norske Rasmus Tiller ble forøvrig nummer åtte i power-spurten opp til mål.

Publisert 8. juli 2023 kl 14.19
Sist oppdatert 8. juli 2023 kl 16.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen