Nairo Quintana diskvalifiseres fra Tour de France 2022

Disket fra Tour de France etter funn av ulovlig smertestillende

For første gang siden 2019 endte 32 år gamle Nairo Quintana topp-ti i Tour de France, men spor av ulovlig smertestillende gjør at han har blitt fratatt resultatene fra rittet.

Sist oppdatert: 18. august 2022 kl 07.33
DISKET: Nairo Quintana leverte et solid Tour de France, men mister nå plasseringen sin i rittet. Foto: Cor Vos
DISKET: Nairo Quintana leverte et solid Tour de France, men mister nå plasseringen sin i rittet. Foto: Cor Vos
Lesetid: 2 minutter

Den colombianske sykkelrytteren Nairo Quintana (Arkéa-Samsic) er diskvalifisert fra årets Tour de France. Det skriver det internasjonale sykkelforbundet (UCI) i en pressemelding.

Årsaken er at det er funnet spor av tramadol i blodet til Quintana, som ble nummer seks i rittet. UCI skriver at det ble funnet spor av tramadol i tester som ble avlagt både 8. og 13. juli. På sistnevnte dag ble Quintana nummer to på etappen, og var den som var nærmest å følge Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma).

Danske Vingegaard viste seg helt suveren i siste halvdel av rittet og vant sammenlagt - den første danske sammenlagtseieren siden Bjarne Riis vant i 1996.

Onsdag kveld slår colombianeren tilbake og skriver følgende på Twitter:

«Jeg ble overrasket over kunngjøringen fra UCI om en overtredelse for bruk av tramadol. Jeg er fullstendig uvitende om bruken av stoffet, og jeg nekter for noen gang å ha brukt det i karrieren».

Tramadol er smertestillende som siden 1. mars 2019 har vært forbudt i bruk under ritt. Det regnes ikke som et brudd på antidoping-reglementet, og ettersom sommerens hendelse er første gang Quintana har testet positivt for tramadol, vil han kunne konkurrere videre uten noen form for suspensjon.

UCI skriver i pressemeldingen at Quintana kan anke dommen til idrettens voldgiftsrett (CAS) i løpet av de neste ti dagene. Det var ventet at Quintana skal starte i årets Vuelta a España, som starter på fredag, men torsdag formiddag meddelte colombianeren at han velger å ikke starte rittet.

– Det er jo veldig skadelig å teste positivt, uansett hva du har testet positivt for. Det er ødeleggende for omdømmet, både for ham og laget, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad til VG.

Han er overrasket over at Quintana tilsynelatende har brukt tramadol, til tross for at det har vært forbudt i flere år.

– Har han tatt det, så har han tatt en høy risiko. Det er uansvarlig av ham, rett og slett, sier Kaggestad.

Quintana har i en årrekke vært kjent som en av de fremste klatrerne i sykkelsporten og han har vunnet tre etapper i Tour de France tidligere, med andreplass sammenlagt i både 2013 og 2015.

I 2014 vant han Giro d’Italia, mens han vant Vuelta a España i 2016.

I 2020 var det en dopingrazzia mot laget til Quintana underveis i Tour de France, men den førte ikke til noen funn.

Publisert 18. august 2022 kl 07.30
Sist oppdatert 18. august 2022 kl 07.33
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen