Sykkelsesongen er i gang! Dette skjer i januar

Her hjemme er det sibirkulde og metervis med snø. Trenger du litt lys i mørket? Fortvil ei, nå ruller proffsesongen straks i gang, og så kommer rittene på løpende bånd.

Sist oppdatert: 10. januar 2024 kl 14.08
DEBUTERER: Johannes Staune-Mittet sykler sitt første WorldTour-ritt. Foto: Bram Berkien/ Visma-Lease a Bike
DEBUTERER: Johannes Staune-Mittet sykler sitt første WorldTour-ritt. Foto: Bram Berkien/ Visma-Lease a Bike
Lesetid: 6 minutter

I slutten av oktober virker det som neste sykkelsesong er en evighet unna. Men cross-sesongen gir oss et deilig avbrekk fra lengselen, og på et blunk så er vi der igjen, uka da proffene tråkker sesongen i gang igjen på landeveien.

I Australia har de allerede syklet sitt nasjonale mesterskap, og nå er profflagene fra Europa på plass down under.

Der venter nemlig den klassiske sesongåpningen med Tour Down Under, først for kvinnene, deretter for herrene.

Det og mer – blant annet Uno-X' sesongåpning – venter senere i måneden.

Her har du vårt januar survival kit med all infoen du trenger for å være rustet for sesongåpningen.

EM i banesykling, 10. til 14. januar

«Landeveissesong» sa dere? Ja da, som dere vet, media er aldri til å stole på. Nå skal riktignok flere landveisproffer i aksjon på banen her, så helt feil er det vel ikke?

I aksjon skal også vår eminente banedronning, Anita Yvonne Stenberg. Følger du ikke med på banesykling får du bare ta vårt ord for det, men hun er faktisk en av verdens klart beste banesyklister.

Ja, faktisk er hun nummer to på verdensrankingen for omnium, nummer tre for poengløp og nummer én både for scratch og eliminasjon, om du absolutt lurte!

FAVORITT: Anita Yvonne Stenberg har tatt to EM-gull i de foregående mesterskapene. Foto: Cor Vos
FAVORITT: Anita Yvonne Stenberg har tatt to EM-gull i de foregående mesterskapene. Foto: Cor Vos

De siste årene har hun EM-gull i både scratch (2022) og eliminasjon (2023), og forventes å kjempe om medaljene i årets mesterskap også.

I tillegg skal Iver Johan Knotten i aksjon både på 4000 meter forfølgelse og omnium. EM-rittene kan du også se på TV, så det er bare å glede seg!

Les intervju med Anita Yvonne her:

HAR KLART DET FØR: Anita Yvonne Stenberg på podiet med Jessica Roberts og Nikola Wielowska fra mesterskapet i München for to år tilbake. Foto: Cor Vos
Les også

Santos Tour Down Under, 12. til 14. januar

Så, omsider: Landevei. Women's WorldTour ruller i gang aller først. I det tre etapper lange rittet stiller, i år som i fjor, Team Coop-Repsol. Damelaget (som tidligere også hadde Hitec Products i lagnavnet) er nå fullt integrert i herrelagets system, og går også under samme navn.

Der får de tøff motstand, men det norske laget er godt forberedt etter en solid akklimatiseringsperiode. Tre av seks ryttere på laget i Australia er norske: Mari Hole Mohr, Stine Dale og Camilla Rånes Bye, det 19 år gamle stortalentet fra Stjørdal.

NYE UTFORDRINGER: Camilla Rånes Bye har herjet i Norge som junior. Nå venter tøffere konkurranse i Tour Down Under. Foto: Henrik Alpers.
NYE UTFORDRINGER: Camilla Rånes Bye har herjet i Norge som junior. Nå venter tøffere konkurranse i Tour Down Under. Foto: Henrik Alpers.

Blant favorittene er de australske rytterne så klart. Ruby Roseman-Gannon (Jayco-AlUla) ble nylig australsk mester både på landevei og gateritt, og lagvenninne Alexandra Manly ble nummer tre i begge rittene. Roseman-Gannon må nok regne med tøff konkurranse av fjorårets vinner Grace Brown, som også tok tempotittelen i det australske mesterskapet.

På etappe to og tre venter krevende bakkeavslutning. Først til Stirling på 2. etappe, deretter ikoniske Willunga Hill (3,7 kilometer à 7 prosent) på siste etappe.

Yesss, også dette rittet er TV-sendt, men da må du opp tidlig (eller bare ikke legge deg), rittet går nemlig på Discovery+ fra klokken 01.00 til 05.00 norsk tid.

TOPP TIL BUNN: Tobias Foss slet fælt med kroppen etter at luftveisinfeksjon ødela inngangen hans til Giro d'Italia. Nå har han fått nye svar på hvorfor det ble så tungt. Foto: Cor Vos
Les også

Santos Tour Down Under, 16. til 21. januar

Rittet har markert åpningen på herrenes internasjonale sesong i mer enn 20 år og i år er intet unntak.

Her har vi to norske innslag. Torstein Træen sykler sitt første ritt for Bahrain Victorious, mens Johannes Staune-Mittet får sin WorldTour-debut, etter at han har tatt steget opp i Visma-Lease a Bike etter tre år i utviklingslaget deres.

For Træen og Bahrains del blir nok Phil Bauhaus kortet deres i spurtene, mens Jack Haig kjøres for i sammendraget. Men en skal ikke utelukke at Træen får frie tøyler, om han har formen inne.

Med unntak av en tidlig exit i Tour de l'Avenir, hadde Staune-Mittet en forrykende sesong i fjor, og det er store forventninger til 21-åringen i fremtiden. Med både Koen Bouwman og Milan Vader til start, er det kanskje ikke nordmannen laget ser til for resultater, men til syvende og sist er det beina som snakker.

Kanskje glimter den eminente klatreren fra Lillehammer til på Willinga Hill-etappen?

Dessverre er det ingen norske kanaler som sender årets utgave på TV/nett.

DEBUTERER: Torstein Træen sykler sitt første ritt for Bahrain-laget. Foto: Knut Andreas Lone
DEBUTERER: Torstein Træen sykler sitt første ritt for Bahrain-laget. Foto: Knut Andreas Lone

Verdenscup CX Benidorm, 21. januar

Årets nest siste verdenscuprunde og viktig i oppkjøringen til VM i Tabor, som går to uker senere (4. februar). Mens Wout van Aerts deltakelse er usikker, har i hvert fall Mathieu van der Poel og Tom Pidcock meldt sin ankomst.

Van der Poel har vært fullstendig overlegen denne sesongen med ti av ti mulige seire, hvorav fire i verdenscupen, og en kan vel nesten bare anta at han er på sitt sedvanlige nivå også i Benidorm.

Mer spennende er det hvem som til slutt stikker av med sammenlagtseier i verdenscupen, hvor Van der Poel er langt bak, og det er jevnt i toppen mellom Eli Iserbyt (som leder), Joris Nieuwenhuis, Pim Ronhaar og Lars van der Haar.

MVPD: Kan noen slå Van der Poel? Vi tviler. Foto: Cor Vos
MVPD: Kan noen slå Van der Poel? Vi tviler. Foto: Cor Vos

I kvinnenes verdenscup er det også spenning. Ceylin Del Carmen Alvarado har en solid ledelse på 52 poeng til Puck Pieterse, og med 40 poeng i seierspotten, skal Alvarado havne et stykke ned på listene for at Pieterse skal ha sjans, men alt kan skje.

Rittene kan sees på TV 2!

LØSER DET SEG?: Edvald Boasson-Hagen er gira på å fortsette sykkelkarrieren. Foto: Cor Vos
Les også

Mallorca Challenge, 24. til 28. januar

Woop-woop, sesongstart på europeisk jord! Mallorca Challenge består av fem ritt: Trofeo Calvià, Trofeo Ses Salines-Felantix, Trofeo Serra Tramuntana, Trofeo Pollenca-Port d'Andratx og Trofeo Palma.

Har du syklet på Mallorca før, så vil du kjenne deg igjen, for rittene dekker de mest kjente veiene og klatringene fra sykkeløya. Tidligere var det en litt uhøytidelig sesongstart for proffene, som ikke var TV-sendte, men de siste årene er de blitt det, og samtidig som nivået og prestisjen er blitt større. I hovedsak kuperte og tøffe profiler på rittene, bortsett fra Trofeo Palma, som er paddeflatt.

Mallorca Challenge markerer også sesongdebuten til Uno-X, som sykler alle fem rittene, og Alexander Kristoff sykler Trofeo Ses Salines-Felantix (25. jan) og Trofeo Pollenca-Port d'Andratx (27. jan).

Rittene sendes på Eurosport/Discovery+!

SESONG TO: Alexander Kristoff er klar for sitt andre år i Uno-X-trøye. Foto: Wordup Projects
SESONG TO: Alexander Kristoff er klar for sitt andre år i Uno-X-trøye. Foto: Wordup Projects

GP la Marseillaise, 28. januar

Rittet som tradisjonelt er regnet som den europeiske sesongen, med en historie som strekker seg tilbake til 1980. Spesielt er det viktig for de franske lagene å prestere bra her.

Kupert og krevende profil, men ender ofte i en redusert massespurt. Motvind over siste bakke og mot mål gjør gjerne at det samler seg.

Uno-X også til start her, hvor den danske stjerna Magnus Cort får sin debut. Eurosport/Discovery+ sender!

Verdenscup CX Hoogerheide, 28. januar

Laatste ronde! Verdenscupen avsluttes og Hoogerheide blir en slags generalprøve til VM den påfølgende helgen. Van der Poel den eneste av de tre store som har annonsert sin deltakelse. TV 2 sender!

Étoile de Bessèges, 31. januar til 4. februar

Mange av de som syklet GP la Marseillaise stiller også her, og flere av de utenlandske (ikke-franske) WorldTour-lagene dukker også opp. Varierte etappeprofiler med mat for både spurtere, puncheurer og klatrere. Uno-X er med og Eurosport/Discovery+ sender!

Volta a la Comunitat Valenciana 31. januar til 4. februar

Samme oppskrift, anna land: Altså fem varierte etapper. Det kan være litt surt i Étoile de Bessèges, så for rytterne som er glad i varmegrader, er Volta a la Comunitat Valenciana ofte å foretrekke, på litt sydligere breddegrader.

Er gjerne hakket hvassere startfelt her også, så vil du ha best mulig matching reiser du hit. Sendes på Eurosport/Discovery+! Uno-X er foreløpig ikke på startlista, men sykler her i fjor.

LEGENDE: Johan Kaggestad. Foto: Ingeborg Scheve
Les også
Publisert 9. januar 2024 kl 13.10
Sist oppdatert 10. januar 2024 kl 14.08
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen