Sonny Colbrelli legger opp

Kollapset etter ritt – må legge opp grunnet hjerteproblemer

I vår kollapset sykkelstjernen Sonny Colbrelli om etter en etappe i Volta a Catalunya. Nå må den tidligere Paris–Roubaix–vinneren gi seg som profesjonell syklist.

Sist oppdatert: 30. oktober 2022 kl 10.56
LEGGER OPP: Sonny Colbrelli må gi seg som profesjonell syklist grunnet hjerteproblemer. Foto: Cor Vos
LEGGER OPP: Sonny Colbrelli må gi seg som profesjonell syklist grunnet hjerteproblemer. Foto: Cor Vos
Lesetid: 3 minutter

Det ble svært dramatisk etter målgang på den første etappen av Volta a Catalunya i slutten av mars, da italienske Sonny Colbrelli kollapset med hjerteproblemer.

Årsakentil kollapsen var en ustabil hjertearytmi, som krevde defibrillering (normalisering av hjerterytmen). Siden har ikke 32–åringen vært i konkurranse, og søndag kom beskjeden om at han legger opp.

– På denne tiden for et år siden, feiret jeg den viktigste seieren i karrieren min, Paris–Roubaix. Jeg trodde aldri jeg et år senere ville stå opp mot en av de mest utfordrende øyeblikkene livet har gitt meg, innleder Colbrelli i en pressemelding fra Bahrain–Victorious.

– Men det er mitt liv som jeg ønsker å være takknemlig for, et liv jeg risikerte å miste og som ga meg en ny sjanse. Å være her i dag, å minnes at jeg kom at av «Helvetet i Nord» (kallenavnet til Paris–Roubaix, red.anm.) på en legendarisk måte, som vil bli husket i historien og jeg kan fortsette å fortelle om til mine barn.

Etter kollapsen i Volta a Catalunya fikk han operert inn en defibrillator (pacemaker), og han ga aldri opp håpet om å komme tilbake i konkurranse.

– Jeg visste at veien tilbake med defibrillator ville bli vanskelig. I Italia tillater ikke loven det. Med støtte fra lagets medisinske apparat, styrt av Dr. Zaccaria, ga jeg ikke opp. Jeg startet å sykle igjen under streng medisinsk overvåkning og var igjennom flere besøk og konsultasjoner med spesialister på feltet.

Blant andre ble han fulgt opp av professor Domenico Corrado ved universitetssykehuset i Padova. Corrado var en av dem som fulgte opp Christian Eriksen, etter hjertestansen til dansken under EM 2020.

– Eriksen har som meg en defibrillator, og har gjenopptatt sin profesjonelle karriere. Men sykling er ikke fotball. Det er en annen sport, hvor du sykler i gatene. Du spiller ikke på en fotballbane, hvor rask hjelp av medisinsk utstyr kan være betimelig.

Colbrelli avslutter karrieren med totalt 32 seire som profesjonell. I tillegg til seieren i Paris–Roubaix, ble han også europamester i 2021. Han skal fortsette å være engasjert i Bahrain–Victorious og blant annet følge opp utviklingslagene deres.

– Jeg sier farvel til sykling og prøver å gjøre det med et smil for alt det gode det gav meg, selv om det gjør vondt å si farvel etter en sesong som fjorårets. Det var den beste i karrieren min. Jeg lærte hva livet gir og hva livet tar. Men det gir også tilbake i en annerledes form. Jeg vil prøve å fortsatt være en mester, som på sykkelen.

Publisert 30. oktober 2022 kl 10.23
Sist oppdatert 30. oktober 2022 kl 10.56
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen