Det skal godt gjøres å få status som «klassiker» om en arrangerer sykkelritt, og fortsatt er det slik at Kuurne-Brussels-Kuurne har status som en semi-klassiker.
Men betyr det at Uno-X egentlig ikke er med på en vårklassiker når de deltar søndag 28. februar?
Definisjonen av en klassiker er høyst uklar, og kan faktisk forandre seg med tiden. Omloop het Nieuwsblad som går dagen før Kuurne er definitivt en klassiker. Men Kuurne-Brussels-Kuurne er det ikke, litt uvisst hvorfor.
Kanskje er det ikke like sexy som brosteinsrittene. Det er et flatere ritt, det har ikke like mange brosteinsparti, og det ender ofte i en massespurt.
Mister du Omloop het Nieuwsblad er det ugunstig for forberedelsene til Flandern og Roubaix, går du glipp av Kuurne er det ikke krise.

AVLYST! 2013-utgaven måtte avlyses på grunn av snø. Det var ikke første gang. Foto: Cor Vos.
Omloop Het Nieuwsblad har forøvrig status som WorldTour-ritt, mens Kuurne må nøye seg med 1.HC-status. Men selv om det er hakket lavere i status enn Omloop – vinner du Kuurne får du gratis øl i Belgia. Lenge. Men det er den uoffisielle premien. Vinner du rittet får du faktisk et esel-kosedyr! I gamledager dyrket de grønnsaker i Kuurne, som innbyggerne solgte på markedet i Kortrijk.
De dro vogner med grønnsaker til Kuurne, trukket av esler, og siden de kom tidlig vekket de lokalbefolkningen. Innbyggerne i Kortrijk kalte således folk fra Kuurne for esler. Tiden gikk, alle ble venner og i dag ler man av det hele og kroner vinneren med et kose-esel.
Men vant du Omloop på lørdag, vinner du neppe esel i Kuurne på søndag.
Faktisk har det aldri skjedd at noen har vunnet begge løpene samme sesong.
Faktisk har ingen proffsyklister vunnet Omloop eller Flandern i samme sesong heller.

MER KULDE: Bobby Traksel vant den iskalde 2010-utgaven. Bare 25 av de 195 startende orket å sykle til mål. Foto: Cor Vos.
Hva kjennetegner Kuurne-Brussels-Kuurne?
Iskaldt, flatt og litt brostein. Været er alltid en faktor, enten det regner, sludder eller bare blåser en sur vind fra en tilfeldig himmelretning. Siden det er relativt flatt vil vi ha flere partier med sidevindskjøring. Vi vil også se lagene bygge opp rundt en spurter heller enn en ren klassikerrytter.
Vi er vant med å se et samlet felt med spurt mot slutten, selv om vi også har unntak. Jasper Stuyven gikk solo da han vant i 2016, det samme gjorde Bob Jungels da han vant i 2019 og det samme skjedde i fjor. Kasper Asgreen angrep lenge før mål – og holdt inn.
Rittet starter som navnet tilsier i Kuurne, men rittet er aldri innom hovedstaden Brussel. Inne i Kuurne kjører feltet flere runder, slik at rittet blir publikumsvennlig når det ikke er pandemi.
Før de kommer tilbake, går rittet over flere klassiske bakker. Ruta i de klassiske bakkene endres hvert år, men bakker som ofte blir brukt er Oude Kwaremont, Kruisberg, Kanarieberg og Nokereberg.

SLUTTKJØRT: Jonas Abrahamsen satt i bruddet i fjor, og klarte seg bra på brosteinspartiene. Foto: Cor Vos.
Norske deltagere og sjanser
Etter å ha overbevist under sin første deltagelse i fjor, stiller Uno-X til start for andre gang i år. Her er nok Kristoffer Halvorsen det sterkeste kortet, dersom utviklingen er slik den pleier. «Doffen» ble nummer elleve i fjor. Da var han selv litt skuffet og mente han kunne gjort det bedre.
Hvis ikke er unggutten Jonas Iversby Hvideberg et god kort. I fjor satt han med i finalegruppa, og i år virker han å ha enda mer selvtillitt enn i fjor.
I tillegg stiller UAE med sitt semi-norske lag. Det betyr at både Vegard Stake Laengen og Norgesmester Sven Erik Bystrøm står klare til å hjelpe Alexander Kristoff til seier.
Kristoff har både tredje-og andreplass fra tidligere utgaver, vi tillater oss å drømme om at det blir seier i 2021.
Amund Grøndahl Jansen som en av kapteinene for Team BikeExchange. Han kan vinne – men da må vi han ha en spesiell utvikling. Kommer vi til en stor massespurt, med raske menn som Kristoff og så videre, er han ikke hvass nok.
Til sist må vi ikke glemme Andreas Leknessund, som hadde en forrykende start på proffkarrieren. Han gikk like så godt i brudd på Tour de la Provence, men nå? Selv bedyrer han at han ikke liker brostein, og kanskje gruer seg litt. Dette er dagen for å øve, med andre ord.
Da blir det opp til klassikergudfar Kristoff å ta seieren.

ESELFJES: Vinner du Kuurne-Brussels-Kuurne får du et kose-esel i premie.
Dette er Kuurne-Brussels-Kuurne 2021
Ajaj! Vi er midt i en pandemi, og av den enkle årsak har ikke arrangøren servert oss kart over ruta. Sannsynligvis er dette for å unngå samlinger av publikum – så her må vi bare beklage.
Vi legger ved en kopi av fjorårets rute, så vet dere hvertfall sånn cirka hvor vi befinner oss i Belgia, og sånn cirka hva vi kan møte av bakker.
Kuurne-Brussels-Kuurne
- Arrangert for første gang i 1946
- I mange år var rittet det første rittet på kalenderen
- Avlyst tre ganger på grunn av is eller snø, i 1986, 1993 og 2013
- 2020-utgaven ble vunnet av Kasper Asgreen
- Uno-X stiller til start for andre gang
- Beste norske plassering er Alexander Kristoffs andreplass fra 2016