LADIES EDITION

  • Hva: Styrkeprøvens fellesstart for kvinner 2016
  • Hvem: Alle kvinner 17 år og eldre
  • Rittdato: 18. juni 2016
  • Distanse: 182km
  • Hvordan: Kjøres som egen pulje fra Lillehammer, med frontbil og service
  • Gjør stas på damene: goodie-bag med egne Ladies Edition produkter utlevert sammen med startnummeret, finisher-trøye, Ladies Lounge i målområdet
  • Bonus: Egne Ladies Edition aktiviteter og tilbud framover vinteren og våren: Neste fellestrening er spinning og yoga i Oslo 6. februar. Mer info
  • Senere på våren blir det også fellestreninger ute
  • Mer om Ladies Edition

Gleden over å få dele opplevelsen, prestere sammen med andre og takle en utfordring som en del av et fellesskap trigger jentene på tvers av og på tross av klubbtilhørighet og treningsbakgrunn.

Mange av har syklet ritt før, en del har syklet Lillehammer-Oslo, noen er helt ferske og andre har mye erfaring. Noen er påmeldt som klubblag i pulja, andre kommer alene og noen med et knippe venninner. Styrkeprøvens jentepulje Ladies Edition i juni favner dem alle, og et halvt år før rittet er det allerede hundre damer påmeldt til pulja, som ikke har noe øvre tak. Landeveis utskremte er en av dem.

Styrkeprøvens egen jentesatsing byr på treningssamlinger og fellesskap med jevne mellomrom helt fram til rittet, og første del gikk lørdag 16. januar, med spinning og yoga på Sats Nydalen, og påfølgende påfyll på Pepe Nero.

Undertegnede var minst like spent på opplegget som de andre deltakerne. Men det gikk som det pleier når jenter treffes over felles lidenskap. Innen oppvarminga på spinningen er over, ser alle ut til å ha blitt husvarme. Under yogatimen holder de fleste munn, for det gjør man på yoga der eneste unntak er bakgrunnsmusikk med bølger og vind og enkelte egne ooooommmmm-lyder. Men garderoben høres ut som en kolibrikoloni, og når gruppa etterpå rusler samlet bort til Pepe Nero for å fylle opp karbolagre etter øktene, skulle en tro det var jenter som hadde kjent hverandre lenge.

– Samlingen denne helgen var en fin kombinasjon av spinning, yoga og mye sosialt. Det tror jeg passer oss jenter veldig godt, sier Sissel Mørtvedt, som skal kjøre Ladies Edition med klubben Oslofjord Triatlon.

Les også: DAMEJAKTEN

SYKLING ER SOSIALT
Og det er nettopp der Ladies Edition har truffet innertieren: Sykling er sosialt. Men for mange kvinner er det ikke like sosialt å sykle i en tradisjonell klubbsetting der karene dominerer og mange føler at langturene blir halsende syrefester der de tråkker det remmer og tøy holder for ikke å bli kjørt av på guttas rolige langturer. Da kan det bli tøft å gi jernet på klubbens felles intervalløkter, som gjerne kommer bare et par dager etter den rolige langturen.

Gjennom Ladies Editions sesongoppkjøringsprogram treffer damene andre i samme situasjon, og finner kanskje noen de kan trene med inn mot rittet utover Ladies Editions fellesøkter. Andre har ikke noen lokal klubb å kjøre for, men søker seg til Ladies Edition for å kunne sykle rittet sammen med andre i samme båt.

Saken fortsetter under

YOGA var nytt for mange, men der har mange syklister mye å hente. Foto: Ingeborg Scheve

I POSE OG SEKK
Follo SK er største klubben i Ladies Edition per dags dato, med 14 påmeldte ryttere. De stilte sterkt med rundt halvparten av laget på første samling, og er aktivt ute etter å rekruttere flere innen 18. juni. For dem er Ladies Edition som å få i både pose og sekk.

– Vi hadde meldt oss på Lillehammer-Oslo i vanlig pulje, men valgte å flytte oss til damepuljen for å kunne være med på denne varianten i år. Ladies Edition-puljen blir som å få i pose og sekk for oss, da vi har fellestreninger med sykkelklubben både på vinterstid i spinningsalen og utetrening når sesongen er i gang igjen. Vi får enda litt til med Ladies Edition-opplegget, og møter også andre damer som kanskje til og med har lyst å komme ut på landeveien med oss i flotte Follo, sier Isabel Karlsen, en av Follo-rytterne som var med på første treningssamling i helga.

– Vi håper å kunne markere oss som et stort rosa tog i puljen som ikke ender nederst på resultatlista, sier Karlsen, og legger til at seks timer er en foreløpig målsetting for laget.

– Samlingene i forkant av rittet er en fin arena der damer på hjul kan samles, trene, prate sykkel og drikke kaffe, sier hun.

Saken fortsetter under

FOLLO SK er per dags dato største lag i fellesstarten Ladies Edition og halvparten av dem stilte på første fellessamling: (fra venstre) Line Schultz Feldt, Jannicke Strand Aaen, Nina Tovås, Kjersti Strand, Isabel Karlsen, Silje Eikrem og Hilde Olsrud. Foto: Ingeborg Scheve

Må du trene alene? Finn inspirasjon på rulla: HEKTA PÅ ZWIFT

TRYGGERE, BREDERE OG BEDRE I FELLESSTARTEN
Oslofjord Triatlon med 13 påmeldte ryttere er nest største klubb i Ladies Edition. Bak Oslofjord Triatlon følger Sagene IF og Rye, begge med sju påmeldte ryttere.

– Det er et bredere og bedre tilbud å sykle fellesstarten med Ladies Edition enn å sykle i en klubbpulje. Det blir en lavere terskel med Ladies Edition. Der er det mange i samme båt, og det er kjekt å høre andres erfaringer, mener Rebecca Hjellegjerde fra Oslofjord Triatlonklubb.

Hun debuterer på distansen i juni. Det samme gjør klubbvenninna Therese Sjenken, som nikker og skyter inn:

– Det føles litt tryggere å sykle en fellesstart med jenter enn en fellesstart med gutta. Jeg sykler en del med gutta i klubben til vanlig og da må jeg ligge på i3-i4 for å holde følge på langtur, sier Sjenken.

– Uansett hvordan trent du er, så har du noen å ha følge med, og du kommer i mål sammen med. Jeg har vært redd for å bli hengende bakerst alene, sier Skjenken.

Sissel Mørtvedt er klubbens veteran. Hun har syklet Styrkeprøven to ganger: en gang fra Eidsvoll og en gang fra Lillehammer. Også hun trigges av konseptpakken Ladies Edition, og understreker at hele klubben gleder seg til å treffe enda flere likesinnede.

– Selv om vi er en klubb og kjenner hverandre, så er vi inkluderende. Ingen skal føle seg utenfor selv om de ikke er med i en klubb, sier Mørtvedt.

Saken fortsetter under

Det sosiale er viktig for jenter, og jentene fra Oslofjord Triatlon er ikke noe unntak. Rebecca Hjellegjerde (til venstre) og Therese Skjenken er begge rookies i Styrkeprøven og gleder seg til å bli kjent med flere. Foto: Ingeborg Scheve

Og det er nettopp fellesskapet, det sosiale og vissheten om at det blir en felles opplevelse som fanget Anne Marie Gjøg fra Vestby.

– Jeg er ikke et konkurransemenneske, men mannen min har syklet Trondheim-Oslo og Lillehammer-Oslo mange ganger. Jeg har sett hvor glade de er når de kommer i mål. Jeg har sett lykkefølelsene og mestringsfølelsene i laget og jeg har lyst til å prøve selv. Jeg hadde et mål om at innen jeg blir 50 skal jeg sykle Trondheim-Oslo, men det kommer ikke til å skje. Ladies Edition er en gyllen mulighet til å bli kjent med folk, finne et fellesskap blant andre damer som sykler og vite at en har noen å sykle med, sier Gjøg, som meldte seg på nettopp for å være sikker på at hun ikke tråkker alene til byen.

Saken fortsetter under

KARBO er viktig etter trening. Pepe Nero skuffet ikke. Foto: Ingeborg Scheve

SPENNING
Caroline Vamnes, som er koordinator for Ladies Edition, er spent på mye.

Hun er spent på hvor mange som kommer til å stå på startstreken når det smeller 13 minutter over ni den 18. juni. Hun er spent på hvem som fenges av konseptet, hva de forventer, hva de ønsker, hva de gleder seg til og hva de frykter. Dette er helt nytt terreng for Styrkeprøven.

Tidligere jentetiltak fra Styrkeprøven har vært begrenset til en egen rittdistanse for jentene fra 2007 til 2014 først fra Hamar og senere fra Gjøvik, samt et med en egen fellesstart og 50.000 kroner i premie i fjor. Det siste trakk ikke mer enn en håndfull ryttere. Med rundt 10 prosent kvinnelige deltakere totalt for alle distanser så langt, ligger det et stort potensial for Styrkeprøven i å rekruttere flere.

– Lillehammer-Oslo blir ikke lett. Men alle skal i mål, og vi skal gjøre det sammen, sier Vamnes.

Vamnes er fortsatt spent på mye. Men etter prosjektets første treningssamling kan hun lettet konstatere at det med å skape et fellesskap ser ut til å funke.

Vamnes vet at med over 100 damer i forskjellig alder og med varierende treningsgrunnlag og utgangspunkt vil fellesstarten garantert dele seg i flere puljer. Men det handler i all enkelthet om å være en del av et større fellesskap, om å treffe likesinnede, om å vite at en har noen å sykle med hele veien, og at en ikke blir kjørt av og etterlatt til seg selv.

Caroline Vamnes er koordinator for Ladies Edition, og var instruktør for spinningtimen på Ladies Edition 1st Workout på lørdag. Foto: Ingeborg Scheve