Begge vil vinne, men det er bare plass til ett lag på toppen av pallen.

FRA MILJØTILTAK TIL TOPPSPISSET LAG
Caroline Vamnes, som er kaptein og primus motor for Ladies Edition Race Team, har ny kvinnerekord som mål for dagen.

Ladies Edition ble etablert som et prosjekt i Styrkeprøven i forkant av rittet 2016, som et tiltak for å samle kvinner som var interesserte i å sykle Lillehammer-Oslo, men manglet et lag, klubb eller fellesskap for å trene mot rittet.

LES OGSÅ: Damejakten

– I 2016 lette vi etter de jentene og damene som man sa ikke fantes. Heldigvis fant vi dem. Det spontane samarbeidet i fellesstarten i 2016 gav mersmak. Derfor dannet vi LE Race Team for å gi et tilbud til de av de kvinnene som ønsker å sykle for ny kvinnerekord på Lillehammer-Oslo, sier Vamnes, som har videreført prosjektet i egen regi.

I år er det derfor to tilbud til deltakerne: Ladies Edition og Ladies Edition Race Team. Sistnevnte ble etablert like før jul og består av 20 ryttere som starter som egen klubbpulje. Ladies Edition består av ryttere på ulike nivåer, både organiserte LE-grupper og ukjente, og starter i den generelle fellesstarten klokka 09.06.

Saken fortsetter under

ILDSJEL: Caroline Vamnes er en av tre kapteiner på Ladies Edition Race Team og initiativtaker til jenteprosjektet som ble lansert i forkant av Styrkeprøven 2016. Foto: Henrik Bering

LES OGSÅ: På jentenes premisser     

– Da vi hørte at Team GirlPower skulle stille med en "racing team" fra Lillehammer, tok det ikke lange tiden før vi fant ut at det ønsket vi også å gjøre. Da jeg hørte med Styrkeprøven om det var rom for å ha Ladies Edition-fellesskapet både i lagkonkurranse og i fellesstart, oppmuntret Morten Mørk i Styrkeprøven oss til gjøre det, sier Vamnes.

Laget har hatt flere fellestreninger i løpet av vinteren og våren, og FTP-testing i januar og mars. Som siste finpuss syklet de Tyrifjorden Rundt første helga i juni. Av de 15 rytterne som stilte til start for Ladies Edition Race Team var laget i mål med 11, som klokket inn på fire timer og 12 minutter.

Les også: Test av racere med ekstra dekklaring 

Saken fortsetter under

CHAMPAGNESØL: Ladies Edition race Team vant Tyrifjorden Rundt. Etterpå øvet det på å strute med champagnen. Foto: Helge Langen

PÅ NIPPET TIL Å TREKKE LAGET
Team Girl Power var nær å trekke seg. Laget har slitt med å få nok ryttere til å binde seg til oppgaven og har heller ikke fått trent mye sammen. Derfor er det med ekstra stolthet at kapteinene Monica Storhaug og Helen Kanjo reiser til Lillehammer med totalt 16 ryttere i troppen.

– Intens jobbing den siste uka har ført til at vi nå stolt stiller til start klokka 07.10 på lørdag, sier Storhaug.

LES OGSÅ: Hastverk rundt Jotunheimen 

For Team Girl Power har det viktigste i oppkjøringen vært å få nok ryttere, men når det er på plass sykler de ikke for å bli listefyll heller.

– Vi er nok kanskje litt ulike i forhold til nivå, men vi har en plan. Vi kommer til å kjøre kontrollert ut også deretter kjøre litt "guttestil" på rittet vårt. Her skal vi kjøre for laget, og innsatsen er like viktig om de sykler ble to mil, fem mil eller hele veien inn. Det er tiden på sjuende dame i mål som teller, sier Storhaug.

Hun vet at seieren vil henge høyt, og at Ladies Edition Race Team på papiret har en sterkere tropp. Samtidig er det heller ingen ulempe å være den som jager.

– Når det gjelder konkurrentene, så vet vi at LE Race Team er kjempesterke, og vi vet at de ikke er bekymret for oss etter prestasjonen på Tyrifjorden. Så får vi se da, sier Storhaug.

Saken fortsetter under

GENERALPRØVE: GirlPower stilte med ni jenter på Tyrifjorden Rundt. De ble slått av Ladies Edition, men bestemte seg for å satse på Styrkeprøven. Foto: Ola Morken

Tittelforsvarer Eiker XX, som vant Lillehammer-Oslo i fjor med tida 5:09 stiller ikke til start i år.

BESTILL ABONNEMENT: Det beste LANDEVEI-innholdet hjem i postkassen. 

FAKTA: STYRKEPRØVEN

 • Arrangert siden 1967, da med tre distanser: Trondheim-Oslo, Dombås-Oslo og Hamar-Oslo.
  - Fra og med 1969 til og med 1996 var det kun en distanse: Trondheim-Oslo
  - I 1997 kom Lillehammer-Oslo
  - I 2002 kom Eidsvoll-Oslo
  - I 2007 kom jenterittet Hamar-Oslo (som ble kjørt fra Hamar til og med 2011)
  - I 2012 kom jenterittet Gjøvik-Oslo
  - Fra 2014 var distansen Gjøvik-Oslo også åpen for menn
 • Nå med fem distanser: Trondheim-Oslo 543km, Kvam-Oslo 280km, Lillehammer-Oslo 191km, Gjøvik-Oslo 136km, Eidsvoll-Oslo 62km
 • Mer om Styrkeprøven