Med fem nordmenn på startstreken var det lov å håpe på en norsk seier i sesongens første monument. Med det som trolig ble siste sjanse for spurterne i Milano – San Remo på noen år var det «Nå eller aldri!» for Mark Cavendish, André Greipel og vår egen Alexander Kristoff. Og Alexander skuffet oss ikke!

I år som i fjor var det dårlig vær for rytterne og det var mange kalde sjeler på veien fra Milano til San Remo. Som vanlig etablerte det seg tidlig et brudd og de sju rytterne i bruddet skaffet sine lag og sponsorer litt tv-tid. Bruddet ble etter hvert kjørt inn og det var opp til de store gladiatorene å gjøre opp om seieren. Med 25 kilometer til mål på vei opp Cipressa gikk Vincenzo Nibali til og skaffet seg en bra luke til feltet. Med 15 kilometer til mål hadde Nibali hele 50 sekunder på feltet og det så lovende ut for italieneren. Dessverre gikk det tråere etter hvert og ikke langt opp i Poggio ble han kjørt inn. Det ble støtet fra noen ryttere på vei til toppen av Poggio, men ingen kom seg løs. På toppen støtet Lars Petter Nordhaug og tok kommando utfor. Nøtterøy-gutten lå i front ned hele Poggio og la press på feltet, men kom seg ikke avgårde og i bunnen samlet feltet seg.

Annonse

I feltet satt ryttere som giganter som Mark Cavendish, Fabian Cancellara, Peter Sagan og vår Alexander Kristoff. Med seg hadde Kristoff mannen med det fine skjegget, eminente og erfarne Luca Paolini. På den siste kilometeren tok Paolini og Kristoff kontroll og la seg i front, og med en iskald italiensk touch guidet Paolini Kristoff inn på oppløpet. Det stoppet litt opp da det nærmet seg siste par hundre meterne og Kristoff avventet litt. Mark Cavendish og resten av feltet åpnet spurten og Kristoff så ut til å seile litt akterut, men råsterke Kristoff var langt fra ferdig. På tunge gir og med rå kraft kom han i enorm fart og passerte en Cavendish med armer og bein i alle retninger. På de siste hundre meterne kunne ingen tukte bronsevinneren fra OL i 2012, som suste inn til en historisk, norsk monumentseier. En fantastisk prestasjon av Katusha-rytteren!

Fabian Cancellara (Trek Factory) ble nummer to, mens Ben Swift (Team Sky) ble nummer tre. Lars Petter Nordhaug kom inn på en flott 15. plass like bak Alexander Kristoff. Edvald Boasson Hagen ble nummer 29, 34 sekunder bak Kristoff, Thor Hushovd nummer 56, 5 minutter og 29 sekunder bak, mens Gabriel Rasch stod av.

LES OGSÅ: Seier til Kristoff

Knuste tempokanonene

Mandag og tirsdag var det duket for de to siste etappene i Tirreno-Adriatico. Etter to etapper hvor Alberto Contador demonstrerte sin vanvittige styrke og sendte et skremmeskudd til Chris Froome, stod nå proseccoen og ventet på spurt- og temporytterne.
LES OGSÅ: Forrige ukes «Oppsummert»

På den nest siste etappen skulle rytterne igjennom 189 kilometer fra Bucchianico til Porto Sant’Elpidio og det var spurterne som skulle begeistre den italienske tifosien med kjempekreftene sine. Selv om profilen så særdeles overkommelig ut viste Marcel Kittel tidlig svakhetstegn og Cannondale-gutta ble beordret i front av sin kaptein Peter Sagan. Opp Sant’Elpidio A Mare ble tempoet for høyt for den store tyskeren og han klarte aldri å kjempe seg tilbake til feltet. I feltet tok Cannondale og de andre spurtlagene ansvar og holdt tempoet oppe. På de siste kilometerne tok OmegaPharma – Quick Step kontroll i kjent stil med Mark Cavendish på halen, klar til å eksplodere på oppløpet. I den siste, vanskelige 90 graders svingen før oppløpet gikk det en velt rett bak OmegaPharma-toget. Mange ryttere ble hindret og måtte kjempe med liv og lemmer for å komme seg på halen av Cavendishs tog igjen. Da sisteopptrekker Alessandro Petacchi svingte ut og overlot scenen til «the Manx Missile» var resten allerede kokt. Cavendish vant med flere sykkellengder foran Petacchi, som klarte å mobilisere litt krefter og ta andreplassen foran Peter Sagan.

Før den siste avsluttende tempoetappen var sammendraget i praksis avgjort. Med en to minutters ledelse på Nairo Quintana var det ikke mer å gjøre for Alberto Contador å komme seg igjennom den 9,1 kilometer lange tempoetappen. Men det lå an til en spennende kamp om etappeseieren med flere av verdens beste temporyttere på startstreken. Bradley Wiggins, Tony Martin og Fabian Cancellara var alle på startstreken, men det var en italiener som skulle stjele showet. Adriano Malori (Movistar) har de siste årene kjørt mange habile tempoer, blitt nasjonal mester og har sterke plasseringer i tempo-VM også, men har ikke nådd helt opp blant de aller største. På rittets siste etappe var dog tiden kommet. Det italienske fartsfantomet suste inn til seier og henviste Fabian Cancellara, Bradley Wiggins og Tony Martin til de neste plassene på resultatlisten.

Sammenlagt tok Alberto Contador en meget overbevisende seier og viste at han for alvor er tilbake. Nairo Quintana ble nummer to, mens Contadors hjelperytter Roman Kreuziger ble tredjemann.

Hitec på pallen

Mens det meste av sykkelverdens fokus var rettet «La Primavera» var det også action på kvinnefronten. Norske Hitec Products var i aksjon i det franske rittet Cholet Pays de Loire, det første av fem ritt i den franske sykkelcupen. I Hitecs mannskap var de to norske jentene Emilie Moberg og Tone Hatteland. De norske jentene var hjelperyttere for Elisa Longo Borghini og var med på å hjelpe den italienske jenta til en tredjeplass. Svenske Emma Johansson fra Orica-AIS vant rittet foran Jolien D’Hoore fra Lotto Belisol Ladies.

Sky-rytter midlertidig suspendert

Team Sky har trukket sin rytter Sergio Henao fra alle konkurranser den neste tiden etter at det ble oppdaget unormale verdier hos den colombianske fjellgeiten. Henaos uregelmessige verdier skal ha blitt oppdaget etter at Henao returnerte fra høydetrening. Henaos unormale verdier ble oppdaget i Skys månedlige gjennomgang av rytterne og laget gjorde straks tiltak. I tillegg til å holde Henao borte fra konkurranser i tiden fremover har også relevante instanser blitt varslet. Henao er vokst opp i høyden og tilbrakte hele vinteren i den colombianske høyden. Sjef i Team Sky Dave Brailsford sier at de unormale verdiene kan komme av dette. Han påpeker at det er lite vitenskapelig data om personer vokst opp i høyden og at laget nå skal undersøke dette, og prøve å skaffe seg en bedre forståelse rundt effektene av langvarige høydeopphold hos de som er vokst opp i høyden.

Stille før stormen…

Det har skjedd lite blant de nasjonale lagene den siste uken. De fleste av lagene er i mellom konkurranser nå og er hjemme i Norge og trener. Men i dag er Team Joker og Sparebanken Sør i gang igjen med konkurranse i det franske etapperittet Tour de Normandie. Daniel Hoelgaard er også til start for ETIXX Cycling Team. Øster Hus – Ridley kjører det portugisiske etapperittet Volta au Alentejo fra onsdag til søndag.