/ Sykler

FLY FORBANNA

CK Victoria tok hele pallen i NM-fellesstarten, men ingen er tatt ut til fellesstarten i VM, og sportslig leder i klubben skjønner ikke bæret av forbundets laguttak.

Sist oppdatert 13. september 2014 kl 05.00
IKKE GODE NOK: Ingen norske jenter oppfyller NCFs krav til deltakelse i VM eller OL for tida. Foto: CC - Chris Barber.
IKKE GODE NOK: Ingen norske jenter oppfyller NCFs krav til deltakelse i VM eller OL for tida. Foto: CC - Chris Barber.

Dessuten har Norges Cykleforbund bare tatt ut tre ryttere selv om Norge har fem plasser.

– Jeg er litt fly forbanna. Hvis de mener at vi må satse på damene, så må de ta ut noen damer. Og hvis de mener at alt annet enn topp 10 i VM er å dumme seg ut og derfor demotiverende for utøverne, så må jeg si jeg begynner å lure litt, sukker Sturla Johansen, som er sportslig leder i CK Victoria.

– Argumentene til forbundet faller på sin egen urimelighet, sier Johansen, som heller ikke kan skjønne hvorfor de tre utøverne som faktisk er tatt ut skal demotiveres.

– De sier de ikke vil sende utøvere som ikke er gode nok, og at det ikke er noen utøvere som har reelle sjanser til å bli blant de ti beste. Men så tar de likevel ut tre jenter uansett. Da burde de jo egentlig ikke ha sendt noen i det hele tatt, sier Johansen oppgitt.

Les også: 3 DAMER TIL SYKKEL-VM 

Johansen har ingenting å innvende mot de tre som er tatt ut, men mener at når kvoten åpner for fem kvinner til fellesstarten, så burde man ta ut to ryttere til. Han trekker blant annet fram at det ikke er tatt ut noen juniorer, at ingen er tatt ut til temporittet, og at ingen av de tre utøverne som kom på pallen i NM-fellesstarten er tatt ut til VM.

Viktig diskusjon
Landslagstrener Stig Kristiansen svarer på Johansens kritikk med at fullt lag til VM ikke er en selvfølge.

– Dette er en veldig sunn diskusjon, og vi trenger denne diskusjonen. Hvis alle som driver med kvinnesykling i Norge går i seg selv, så tror jeg vi er enige om det, sier han til Landevei.no.

– Erfaring av den art vi fikk i fjorårets VM er ikke verdifull, den er rett og slett demotiverende, sier Kristiansen.

Han understreker også at uttaket er basert på forbundets offisielle kriterier om at utøverne skal ha reelle muligheter til å bli blant de ti beste. Når ingen norske jenter er der for tida, blir det feil å sende en full tropp med fem ryttere.

– Utøverne har store krav til oss og vi har krav til utøverne, som er der fordi vi forventer toppidrett og prestasjoner, sier Kristiansen.

VM er ikke en treningsarena
– VM er en konkurranse hvor en verdensmester kåres, og ikke en reise for å skaffe seg erfaring. Erfaring skaffer vi oss gjennom de over 30 andre oppgavene vi legger til rette for ellers i sesongen. I den grad vi ser at mesterskapserfaring er nødvendig, bruker vi EM som mesterskap for dette, skriver Kristiansen i en email til Johansen fredag formiddag.

– Utviklingen til disse damene skjer ikke på ett eneste løp i året, men gjennom grundig trening hele året og riktig matching i forhold til nivå. Når vi ser så tydelig at nivået ikke er der det skal være i forhold til å prestere i et VM, kan vi ikke premiere damene med å sende fem til VM, sier Kristiansen.

– Når det er sagt, dersom vi hadde en dame som kunne gått inn med et toppresultat, så ville vi sendt full tropp for å støtte denne utøveren, slik som Sverige gjør i forhold til Emma Johansson, sier Kristiansen.

Senker kravene
Samtidig forklarer Kristiansen at når ingen damer oppfyller kriteriene, ha forbundet valgt å senke kravene og sender tre ryttere til VM likevel.

– De har realistiske muligheter til å bli blant de 25 beste. Men de er veldig unge, og de har et stort utviklingspotensial, sier Kristiansen til Landevei.no.

De tre utøverne som er tatt ut kommer imidlertid ikke til å bli demotiverte, mener Kristiansen, og de er heller ikke plukket ut for å skaffe seg mesterskapserfaring. Det har de i bøtter og spann, sier han.

– Dette er unge jenter som har mesterskapserfaringer fra OL og VM. Men vi må se sannheten i øynene. De har ikke reelle sjanser til topp 10 plasseringer. Det er de harde fakta, sier Kristiansen.

Publisert 13. september 2014 kl 05.00
Sist oppdatert 13. september 2014 kl 05.00
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen