/ Sykler

30 NORDMENN KLARE FOR NORDISK MESTERSKAP

Norge stiller med 30 utøvere til Nordisk Mastermesterskap i Finland i helga.

Sist oppdatert: 23. juli 2015 kl 08.42
VM-KLAR: Aleksander Stijelja i Team Kjekkas kvalifiserte til Master-VM under et Gran Fondo-ritt i Danmark allerede i våres. Foto: Privat
VM-KLAR: Aleksander Stijelja i Team Kjekkas kvalifiserte til Master-VM under et Gran Fondo-ritt i Danmark allerede i våres. Foto: Privat
Lesetid: 5 minutter

NORDISK MASTERS MESTERSKAP

  • Dato: 24.-26.juli

  • Sted: Helsinki

Norge stiller en tropp på rundt 30 utøvere til start i Nordisk Mastermesterskap i Finland til helga, fordelt på tempo lørdag og fellesstart søndag. For noen er mesterskapet en mulighet til å kvalifisere til VM, for andre er Nordisk det store høydepunktet.

Per Christian Eidevik i Team Kjekkas har erfaring med mastermesterskap, på godt og vondt. I fjor ble han nummer tre på fellesstarten i Nordisk mesterskap, som da gikk i Sandefjord, og senere på høsten brakk han ryggen på tre steder under VM-fellesstarten i Slovenia.

– I fjor endte jeg på en tredjeplass i Nordisk i Sandefjord etter en spurt i hovedfeltet som jeg tok. To mann gikk i brudd på sisterunden og holdt inn, sier Eidevik, som satser på å være tilbake på pallen i Helsinki 26. juli.

– Løypa i Finland ser ut til å passe meg godt, og jeg håper på ett hardt løp der jeg kan prege finalen, sier Eidevik.

Han kjører Nordisk mesterskap i håp om å kvalifisere til masters-VM i Danmark i september.. Der føler Eidevik at han har ugjorte oppgaver etter fjorårets krasj. 

– VM i Slovenia i fjor endte på sykehus med tre brudd i ryggen. Jeg har trent knallhardt for å komme tilbake, og satser alt inn mot VM i Aalborg i september, sier han.

Fram til Nordisk mesterskap installerte Eidevik seg med egnet terreng og garantert sykkelvær i Spania.

– Etter Styrkeprøven tok jeg sju dager helt av. Da hadde jeg trent og konkurrert systematisk siden 20. mars. Nå er jeg inne i en mengdetreningsperiode her nede i Spania, hvor varmen styrer litt av intensiteten, men per i dag ligger jeg litt foran skjemaet med hensyn til planlagte timer, sier han.

Programmet fokuserer mest på mengde, men Eidevik har også tatt høyde for relevante øvelser og intensitet.

– Jeg legger inn noen spesifikke øvelser i løpet av de lengste dagene for å holde farten i beina oppe, men også med tanke på div scenarioer i rittene fremover, sier han.

Les også: KJEKKAS SLO LILLEHAMMER

Saken fortsetter under

Serier til PC Bånn Gass 2014 - Foto- Privat 1400x924
Per Christian Eidevik håper å kvalifisere til Master-VM i løpet av helga i Finland. Foto: Privat

Aleksander Stijelja fra Team Kjekkas er fersk i mesterskapssammenheng, og gleder seg til nordisk i Finland til helga, der han kjører både tempo og fellesstart.

– Jeg ser virkelig frem til å kjøre disse to rittene, sier Stijelja, som verken har kjørt nordisk mesterskap eller masters-VM tidligere.

– Jeg kjører som alltid for best mulig plassering. Går gjerne i brudd da spurtegenskapene ikke er av samme klasse som min navnebror Alexander Kristoff, sier Stijelja, som er kjent for å gå helt i kjelleren når det gjelder.

Under Randsfjorden Rundt i fjor ble han liggende så lenge på asfalten etter målgang at ambulansefolket ble bekymret.

Stijelja kvalifiserte seg til både tempo og fellesstart i VM etter en Granfondo i København tidligere denne sesongen der han ble blant de 25 prosent beste i sin klasse, men er ikke tatt ut på landslaget. Og til nordisk kan alle som vil være med, men kjører da i klubbdrakter. 

– Vi er fire som reiser sammen til Finland. Vi legger opp løpet litt etter hvilke planer de andre har, slik at vi ikke kjører inn eller ødelegger for hverandre, sier Stijelja, som også har en liten ekstra oppgave i helga.

– Per Christian Eidevik som også skal kjøre nordisk, punkterte dessverre i København og kvalifiserte seg ikke til VM der. Derfor vil jeg forsøke å være til hjelp slik at han kan få en god plassering og kvalifisere seg nå, sier Stijelja.

– Det er viktig å få med så mange kjekkaser som mulig nedover til Danmark i september, legger han til.

Saken fortsetter under

Aleksander Stijeljia Haute Route Team Kjekkas -foto Team Kjekkas 1400x924
Aleksander Stijelja er kjent for å gi jernet. Her fra Randsfjorden Rundt 2014. Foto: Karlheinz Götz

Aleksander Stijelja er kjent for å gi jernet. Her fra Haute Route Alpes. Foto: Privat

Thomas Brodersen, en av kapteinene på Rye Expressen som vant lagkonkurransen i Styrkeprøven Trondheim-Oslo i juni, skal representere Norge på Nordisk Mastermesterskap i Finland 25. og 26. juli.

Les også: SEIER TIL RYE EXPRESSEN

– Jeg fikk invitasjon fra Norges Cykleforbund, og skal sykle i den røde, hvite og blå landslagsdrakta på temporittet 25. juli, sier Brodersen, som er helt grønn i mesterskapssammenheng.

– Det er min første gang for noe som helst slags landslag, så det er litt stas. Jeg har bare syklet i fire år, og jeg har ingen ambisjoner eller forhåpninger for mesterskapet, men bare det å få være med på samlingen og opplegget til forbundet rundt mesterskapet er spennende i utgangspunktet, sier Brodersen.

Brodersen ble tatt ut til landslagstroppen basert på resultater fra masters-NM i sommer. På fellesstarten 12. juli kjørte han inn til beste tid i masterklassen og vant klassen M30-39. Siste helga i juni syklet han inn til andreplass i klassen under masters-NM tempo. og Brodersen har fått blod på tann.

– Individuell tempo er en helt annen opplevelse enn å kjøre lagtempo over 55 mil. I forkant av Isfjordstempoen på Åndalsnes var min eneste tempoerfaring to ganger Megamila. Men dette var moro, og jeg kommer nok til å satse litt mer på tempo framover. Tempo er jo dønn ærlig. Der får du den tida du er god for, sier Brodersen, som har fått blod på tann.

Selv om Styrkeprøven 2015 for lengst er over og neste års prosjekt med Rye Expressen ikke tråkkes i gang før i september-oktober, har ikke Brodersen sluppet opp mye på treninga i sommer.

– Jeg trener fortsatt jevnt etter programmet til STAPS-labben, som la opp treninga vår for Styrkeprøven, sier Brodersen.

Treningsprogrammene til STAPS er individuelt tilrettelagt mot utøvernes mål og ambisjoner, og at de oppdateres og justeres fortløpende.

– Jeg har ukentlig dialog med gutta på laben der, og jeg lover at jeg skal tråkke det jeg tråkke kan på Nordisk mesterskap, sier Brodersen. 

– Folk sa at jeg måtte suge litt på karamellen etter seieren på Styrkeprøven. Det har jeg også gjort. Jeg kikker ofte på bilder fra rittet og leser kommentarer på Facebook, sier han.

Thomas Brodersen GC 2015 - Foto Privat 1400x924
Thomas Brodersen er tatt ut i den norske landslagstroppen til Nordisk Mastermesterskap i helga. Foto: Privat

Thomas Brodersen er tatt ut i den norske landslagstroppen til Nordisk Mastermesterskap i helga. Foto: Privat

Publisert 23. juli 2015 kl 08.42
Sist oppdatert 23. juli 2015 kl 08.42
annonse
Relaterte artikler
annonse

Landevei.no utgis av Fri Flyt AS | Postboks 1185 Sentrum, 0107 Oslo

Ansvarlig redaktør og daglig leder: Anne Julie Saue | Redaktør: David Andresen Vesteng | Journalist: Knut Andreas Lone | Journalist: Henrik Alpers |

Tips oss: Send mail her!

Salgssjef Fri Flyt AS: Alexander Hagen