Specialized Sitero Pro tempospesifikt sete
Specialized Europe
1599 kroner
258 gram

Alle som har syklet på tempo-eller triatlonsykkel har kjent følelsen av ubehag i skrittet som øker gradvis helt til det gjør direkte smertefullt, og du håper det snart kommer en motbakke fordi da kan du sette deg opp og lene vekten over fra skrittet til rumpeballene, som setet egentlig er designet for. Specialized har med setet Sitero laget en tempovennlig løsning, som også brukes i fellesstart. Blant annet har Michael Rogers fra Saxo Bank brukt setet på flere vanlige ritt.
 
Seteprodusenten ISM og Selle SMP er to produsenter som har adressert dette problemet i mange år. De har laget seter med en stor splitt midt på setet for at du skal kunne sykle fremoverlent i aeroposisjon uten å begrense blodgjennomstrømingen til de kritiske stedene. Selle SMP har slitt litt med å virkelig få gjennomslag i konservative sykkelkretser, særlig hos proffene. ISM derimot har hatt suksess med sitt sete særlig på triatlon, og var eksempelvis på Ironman Hawaii den nest mest brukte seteprodusenten rett bak Fi’zi:k.

Annonse

De var representert med nesten dobbelt så mange seter som de store seteprodusentene Selle Italia og Specialized. Det er typisk de som har prøvd «alle» andre seter uten å bli komfortabel som finner ISM-og SMP-seter som sin favoritt.
 
DE STORE FØLGER ETTER
Nå har Specialized laget et setet på samme prinsipp, nemlig at vekten avlastes på Pubic Rami, nedre del av bekkenet, i stedet for området som av Harald Eia ble navngitt skrukken. Umiddelbart ser setet overraskende flatt ut, og bøyer ikke av på sidene bak slik de fleste andre sykkelseter gjør. Formen er trekant-lignende og det er en stor sprekk i midten, nettopp for å laste av de nevnte områdene. Setet er av Specialized selv klassifisert som 2 på en mykhetsskala som går til 6, der høyere tall betyr mykere sete.

For ordens skyld. Det er kun Specialized som har en slik mykhetsskala, så sammenligningsrunnlaget med andre merker er ikke til stede.
 
Å montere setet på en sykkel er ikke enkelt å få riktig første gangen, fordi setet med sine 24,5 cm er 3,5 cm kortere enn eksempelvis Prologo EvoTri40, et populært sete for temposykling. Setets form tatt i betraktning er det vanskelig å vite akkurat hvor en skal sitte. Setet ble derfor montert altfor langt frem da jeg prøvde å sette det i samme posisjon med skinnene som referanse, men etter en justering så ble det raskt mye bedre. Dette er ikke negativt ved setet, men ha det i bakhodet ved montering.

Etter å ha sittet på setet i 0,5 sekunder opplever vi at dette er veldig annerledes enn seter vi har prøvd tidligere.

TIDLIGERE SETER
Prologo-setet som er blitt brukt tidligere, har blitt valgt ut etter en trykkpunkttest der en tynn trykksensorpute legges oppå setet for å se hvor presset ligger og hvor mye presset er. Setet er derfor optimalisert og gir meget jevnt trykk. Min setestandard er med andre ord rimelig høy. Sitero trykket definitivt på andre steder enn det vi er vant med. Det er hardt som en kirkebenk, og blir derfor aldri komfortabelt. Likevel så fordeles vekten så jevnt med lite trykk på de sensitive områdene at setet aldri blir skikkelig ukomfortabelt heller.

Første testtur ble selvsagt gjennomført med fire timer sammenhengende på setet, uten at det ble ukomfortabelt. Ømheten ble fordelt på et større området og behovet for å endre sittestillingen pga ukomfort, som en normalt sett får på de lange turene, kom ikke. Overflaten til setet har høy friksjon slik at du ikke ufrivillig sklir frem eller tilbake på setet, og holder din ønsket posisjon enkelt.
 
Å feste flaskestativ bak setet har vært populært i triatlon de siste årene, og normalt må vi ty til strips eller tredjepartsleverandører for å få festet dette på mer eller mindre vellykket måte. Specialized har derfor laget feste for flaskeholder som følger med når du kjøper setet. Foreløpig er dette en løsning vi ikke ser på temposykling, men vi blir ikke overrasket om vi ser Specialized Sitero på eksempelvis Trondheim-Oslo, med påmontert flaskeholder. Setet finnes forøvrig i en variant uten mulighet for å feste flaske bak, om du foretrekker landeveissyklingens konservative karakter.

Festet kan fjernes eller byttes ut med en dummy om du ikke ønsker å bruke den. Å ha et slikt flaskestativ er veldig praktisk for noen, men på en kort tempo med mindre veskebehov vil du tape mye tid på å gå opp fra bøylen for å sette flasken tilbake i flaskeholderen. Den er rett og slett litt vanskelig å nå, med en normalt fleksibel kropp. Vi kunne ønsket oss en flaskeholder med en mer loddrett vinkel for å gjøre det lettere å ta sette flasken tilbake.
 
OPPSUMMERT
Etter å ha prøvd Sitero over flere turer, både med tykk og tynn padding, er det enkelt å se at setet er meget attraktivt for både tempo og triatlon. Vi opplevde setet som mer komfortabelt jo lenger du syklet. Setets form gjør også at setet må stå lengre bak for at du skal finne samme posisjon som tidligere. Dette vil for mange gjøre det enklere å finne en UCI-lovelig posisjon. Vi liker også overflaten på setet, det er deilig å slippe å skli på setet underveis.

Sitter du mye og lenge på temposykkelen din uten å ha funnet en komfortabel sittestilling, er Specialized Sitero kanskje en av de enkleste løsningene du kan finne. 

ANBEFALES!