Sykkelseter er kanskje den mest personlige delen på en sykkel, og kommer i utallige farger, og varianter. Men hvilke av dem er bra – og hvorfor? Vi tester seter til all slags bruk.
SÅ RÆVA PASSER: Noen finner riktig sete på første forsøk - andre bruker litt lengre tid. Men passer ikke setet, får du en ræva tur. Foto: Trek.
Et sykkelsete er en av de meste personlige gjenstandene på en sykkel, og når en først har funnet et sete en liker godt – er det vanlig å ha det setet livet ut.
Noen bytter seter flere ganger årlig, de finner seg kanskje aldri helt til rette – mens andre igjen tar det setet som sto på sykkelen da de kjøpte den - og gir beng.
Men hvilket sete skal akkurat jeg velge?
Den enkle sannheten er at det ikke finnes en fasit, men vi skal gi deg nok informasjon og tester til å kunne velge selv.
Ulike seter - hva er forskjellen?
Det finnes hundrevis av ulike seter fra flere titalls produsenter. Selv om mange av de konkurrerende modellene er overlappende i form og funksjon, skal du ha et ekstremt spesielt underliv for ikke å finne et sete som passer.
Shimano Pro Stealth er et sete som er blitt veldig populært de siste årene. Det har en stor spalte som fjerner trykket mot bløtvevet – enten du er mann eller kvinne. Setet tør vi nesten si er selve definisjonen av et moderne sete: Kort og bred snute – bredere sitteparti – litt støtte til korsryggen. Det har vist seg å passe mange.
Det var Specialized som satte i gang trenden med korte seter med brede snuter. De hadde faktisk forsket på deltagere fra Styrkeprøven, og kommet frem til at seter absolutt måtte ha en splitt. Resultatet har etter hvert blitt til Specialized Power.
Dette er to eksempler på moderne seter, la oss nå forklare forskjellen på setekategorier. Vi forholder oss til seter laget for landevei og gravel.
Tradisjonelle seter
Dette er sykkelseter slik du har sett dem på racersykler i alle år, kanskje også noen hybridsykler. De er tynne ut for å spare vekt, og for ikke-syklister kan de virke veldig harde og ukomfortable.
De er iøynefallende veldig like, men forskjellene er der. Ser du dem ovenfra eller fra siden, vil du lett se at de kan være flate, smale, brede, de kan ha sen eller tidlig avrunding på rompa, og noen av dem kan ha litt vuggeform når du ser dem fra siden.
Litt lengre ned kan du lese mer om hva slags form du bør se etter.
Seter med spalte
Moderne seter har ofte en langsgående spalte. Setene fra Selle SMP er de mest kjente, og Selle SMP 209
har hjulpet både mannlige og kvinnelige syklister med vondt i «mellomkjøttet».
Selv om en har mesteparten av kroppsvekten på sitteknokene når en sykler, oppstår det uten tvil trykkbelastning på bløtvevet. Spalter av ulik form kan redusere smerter i underlivet for dem som er plaget av dette.
Noen kan ikke leve uten slike seter, mens andre igjen klarer seg med tradisjonelle seter. Mange tradisjonelle seter har også en liten spalte.
Neseløse seter
På en landeveissykkel er det vanlig å skyve rompa fremover eller bakover, alt ettersom hvor du har henda på styret. Noen liker å sitte langt fremme på setet, ofte med det resultat at bløtvevet klemmes kraftig.
Om en «kapper snuten» på et sette har du fortsatt sitteknokene på det som er igjen av setet – uten noe som helst press på bløtvevet. ISM Adamo er kanskje de mest kjente av slike seter, sammen med COBB JOF.
Slike seter er uvanlig i vanlig landeveissykling, men vanlig på tempo eller triatlon. Her sitter en såpass fremoverlent, at slike seter ikke bare er mer behagelig, men også en absolutt nødvendighet for mange.
Hvor bredt sete skal jeg ha?
Seter kommer i mange bredder, og i nesten alle tilfeller er det bredden på sitteknokene/sitteknutene som avgjør hvor bredt sete du skal ha. Seter kommer i bredder fra 125-155 mm, pluss eller minus et par millimeter fra produsent til produsent.
Alle sykkelbutikker med respekt for seg selv har et «ass-o-meter», der du får målt bredden på sitteknutene – og dermed får du en pekepinn på sittebredden.
Alternativt kan du legge en sengepute på sofaen, og sette deg på puta i fremoverlent stilling. Mål deretter hvor bredt avtrykk du får i puta, og du har en indikasjon på setebredde.
Flat eller rund profil?
En viktig forskjell på seter er om de er flate på tvers av sitteflaten eller om de er tydelig runde. Noen foretrekker seter med flat sitteflate og god støtte under sitteknutene. Andre liker seter med avrundet profil. Eksempler på seter med flat tverrprofil er Specialized Power, Pro Stealth, Fabric Scoop Flat, og Fizik Antares.
Karbon, plast eller stål, spiller materiale en rolle?
De aller fleste seter har titan-, stål-, eller aluminiumsskinner. Noen har også karbon, selvsagt for å spare vekt.
Det samme gjelder for sitteflaten. Denne kan være laget av karbon, grafitt eller plast, med ulik tykkelse på polstringen for å spare vekt.
Seter med mye karbon er lettere, og er laget for å tåle en støyt. Like fullt ser vi stadig at de knekker. Et lett sete er ikke bedre på noen annen måte enn at det er lett. Vi vil heller ha noe som er solid.
Test av Selle SMP
Den kalles bare for snabelsadelen eller stildødaren. Men Selle SMP Lite 209 er vanligere enn du tror, og populært hos landeveissyklister.
TRYKKAVLASTNING: Spalten på alle SMP-setene er bred og langsgående. Setet er populært til både landevei og tempo.
Selle SMP Lite 209
Pris: 1599 kroner
Vekt: 312 gram
Setetype: Sete med langsgående spalte
Nett: Bikeshop.no
SELLE SMP er av vennskapelige mobbere ofte referert til som snabelsadel. Selle SMP leverer seter i alle tenkelige bredder, hardheter og med ulik bredde på spalten, felles for dem alle er langsgående spalte gjennom hele setet. Selle SMP er en av de eldste leverandørene av seter med trykkavlastning.
På SMP sine seter er det meningen at du skal sitte noenlunde statisk, og bevege deg kun få centimeter frem og tilbake. Lengst bak på setet blir du sittende i en liten vugge, der hekkspoileren gir deg god hjelp i å rotere hoftepartiet frem for mer kraft. Beveger du deg noe frem på setet vil den avrundede tuppen fungere trykkavlastende.
Seteutvalget til SMP er såpass stort at vi brukte lang tid på å finne et sete som passer. Hjemmesiden til produsenten er ikke veldig selvforklarende heller. To seter som på en skjerm ser nesten identiske ut, kan oppleves veldig forskjellig. Det ene var fantastisk mens det andre ikke fungerte i det hele tatt.
På setene fordeles også her mesteparten av kroppsvekten på sitteknutene, som på SMP-setene har et lite areal å gjøre av seg på.
DSC_1802
Av alle setene i testen er det her trykket på sitteknutene kan bli størst. Plasserer du deg lenger bak vil mye av vekten avlastes mot hekkspoileren. En ting vi også noterer på den positive siden, er at disse setene er smale i tuppen. Har du problemer med at seter kan gnisse på innsiden av lårene, er dette lurt å ha i bakhodet.
Ulempene med SMP er litt merkeligere enn på de andre setene. Det som plaget oss mest under testingen, er at buksene kunne bli hengende igjen i setetup- pen når vi reiste oss, den fungerer jo som en krok. Setene oppleves hardere enn beskrivelsen på nett, og siden sitteknutene tar en større del av belastningen, ville vi valgt enda mykere sete enn anbefalt.
I Norge i dag kjenner vi ikke til et testsenter for SMP-seter, sannsynligheten for at du finner ditt drømmesete på første forsøk er liten.
Setene til SMP er gode allroundseter til både landevei og tempo, og tillater i likhet med PRO Stealth at du kan bevege deg noe frem og tilbake. Teknologien er gammel og velprøvd, og SMP sine seter har vært endestasjon for mang en syklist
PASSER FOR: Landevei, tempo og triatlon.
PLUSS
Kommer i et utall varianter
Velfungerende gjennom mange år
MINUS
Kan være vanskelig å finne det riktige setet uten hjelp
Snuten kan lett hekte i tøy
Test av Pro Stealth sete
Shimanos setenyhet anno 2017 har fått en varm velkomst.
KORT OG BREDT: Seteformen på Stealth blir stadig vanligere.
PRO Stealth aluminium
Pris: 1499 kroner
Vekt: 204 gram
Setetype: Kort-og bredsnutet sete
Importør: Shimano Nordic
PRO STEALTH er kort, har bred snute, bred langsgående spalte og hekkspoiler. Setet er utviklet i samarbeid med Team Sunweb, etter ønske om et sete bedre til tempo, eller lange dager med tauing foran i feltet. Setet kommer i to bredder, 142 mm og 155 mm. Den brede spalten fjerner trykket fra perineum, og går langs nesten hele setet. Setet har brakett under baken for feste av en liten bakskjerm, startnummer, ekstra flaskeholdere eller actionkamera.
Det mest iøynefallende med setet er at det måler 255 mm fra snute til hale, typisk 30-45 mm kortere enn de fleste seter. Det er snuten som er kuttet, som også er gjort ekstra bred. Når setet er bredere i fronten fordeles også trykket når du sitter i aggressiv stilling over et større område. På et smalt sete, vil det klemme veldig på ett punkt, mens det nå fordeles over et større område.
Av alle setene i denne testen er dette setet som minner mest om et vanlig sete. Vi er komfortable både når vi sitter oppreist på hendlene og når vi graver i bukken. Selv om setet er kort, sitter vi like godt foran som bak. Vi sitter greit på midten av lengderetningen, og har ikke behov for å velge side.
DSC_1806
Vi liker den lille hekkspoileren som hjelper til å rotere hoftepartiet fremover, det gir mer kraft både på flatene og i klatringene, i tillegg til at det kan avlaste ryggen. Snuten måler hele 40 mm i bredden, og kan faktisk være nok til at enkelte helt fint kan sitte der i en aggressiv stilling. Dette er også et enkelt sete å tilpasse. Monter setet et par centimeter lenger bak og et par millimeter lavere enn det gamle, og så er du i gang.
Hva kan en eventuelt risikere at ikke skulle falle i smak? Den brede snuten er ikke for alle, og gnissing på innsiden av lårene kan bli en utfordring. Noen vil ønske både mer polstring og litt svikt i selve setet. En må også ha i bakhodet at ettersom spalten i midten av setet er veldig bred, fordeles all vekten nå på sitteknutene. Vi brukte litt tid på å venne oss til dette, i likhet med de andre setene.
Dog, vi liker PRO Stealth. Vi opplever dette som det mest allsidige setet i testen. Vi gjentar i det uendelige at seter er en høyst individuell affære, men PRO Stealth har flere egenskaper vi vet mange vil sette pris på. Dette er et trygt sted å begynne i jakten på et nytt sete.
Specialized var først av de store produsentene med radikalt setedesign. Det hjelper å være størst.
RAR FORM: Veldig bred hale og supersmal og kort nese. Specialized Power er for deg som sitter stille på ett punkt på setet.
Specialized Power S-Works
Pris: 2899 kroner
Vekt: 163 gram
Setetype: Kortsnutet sete
Importør: Specialized Europe
Specialized Power fikk raskt aksept blant både proffer og amatører, tross et radikalt utseende. Setet er utviklet etter tester på menn som deltok i Den store styrkeprøven, og det er legen Roger Minkow som kom frem til en enkel konklusjon: Sykling over lengre tid legger mer press på skrukket enn sunt er. Vi var så heldige å få prøve setet da det ble presentert i 2015, og vi fikk anledning til å teste det med en liten ring som måler blodgjennomstrømningen til penis.
Tallenes tale var klar, mange tradisjonelle seter stanset blodgjennomstrømningen umiddelbart, mens det på Power var tilnærmet lik identisk som om du satt på en kontorstol. For ordens skyld, vi testet ikke andre seter med lignende form ved dette tilfellet.
Power er 30 millimeter kortere enn resten av merkets seter, og det er nesen de har kuttet vekk. Setet er bredere i hekken, har stor spalte i midten og hekkspoiler som tilter hoftepartiet fremover, som igjen gir bedre arbeidsvilkår for benmuskulaturen.
Siden nesen er kuttet vekk, monteres setet omtrent tre centimeter lenger bak. Der sitter vi faktisk veldig godt. Allerede nå kan vi både konkludere og avskrive flere ting. Det er fantastisk befriende å gå fra et vanlig sete over på Power, og kjenne hvordan trykket på skrukket forsvinner, men dette kommer også med en stor forutsetning.
DSC_1803
Setet er laget for de som sitter statisk på sykkelen. Syklister flytter seg frem eller bakover på sadelen av to årsaker: Enten er det fordi de liker variasjon, eller så er det fordi de må bytte på grunn av ubehag. I dette tilfellet satt vi altså godt så lenge vi satt godt, men når vi skulle flytte på oss ble det meste galt. Liker du å sitte langt fremme på spissen eller helt bakerst på setet for variasjonens skyld vil ikke dette passe alt for godt.
Langt fremme får du en syltynn setetupp rett i skrukket. Særlig langt bak kommer du aldri, hekkspoileren peker bratt oppover, slik at du sklir frem og ned til utgangsposisjonen. Husk at korte utøvere ofte ikke flytter seg like mye frem og tilbake, en av testerne er tross alt veldig lang.
Men om du ikke rører for mye på deg, liker å sitte i bukken og grave, kan dette være ditt nye sete. Og ettersom utseende for mange er minst like viktig som ikke å ha vondt, Specialized Power har fått ord på seg for å se bra ut.
Sykkelen beholder tross alt noe av det klassiske preget
MINUS
Ikke laget for deg som liker å flytte seg frem eller bakover på setet
Test av Fabric Line S-Race flat-sete
Fabric sitt nye sete følger den siste trenden med god bredde og kort lengde. Setet har også spalte i midten og lange skinner i titan. Er dette setet for deg?
MYKT OG KORT: Fabric Line S-Race-setet er kort, bredt og godt polstret.
Fabric Line S-Race titan
Pris: 1100 kroner med titanskinner. Kommer også med karbonskinner til 1980 kr og med stålskinner til 880 kr
Den britiske seteprodusenten Fabric er langt fra de første i markedet med et kort og bredt sete.
Specialized sitt Power-sete får gjerne æren for å ha introdusert verden for de korte setene.
Power-setet var likevel langt fra først det heller.
AVRUNDET: Fabric-setet er godt polstret og rundt i kantene. Foto: Øyvind Aas
Korte seter har vært populære på triatlonsykler i flere år. På temposykler var det tidligere vanlig å kappe av setetuppen for at setets plassering skulle snike seg innenfor UCIs strenge regelverk for temposykler.
SPALTET: Den dype spalten i midten av setet letter trykket på sarte kroppsdeler mellom beina. Foto: Øyvind Aas
Men Power-setet var det første korte og brede setet som ble populært også på vanlige landeveissykler og sågar terrengsykler. Siden da har de aller fleste andre seteprodusenter lansert lignende varianter.
Fabric sitt Line S-Race Flat-sete skiller seg litt fra mange av de andre korte setene ved at det er mye rundere i formene. Fabric-setet ser nesten ut som et klassisk Flite-sete som har blitt trykt sammen etter å ha kjørt inn i garasjen med sykkelen på taket.
LETT BUET: Hengekøyefasongen gjør at du sitter godt midt på setet. Foto: Øyvind Aas
Fabric-setet er flatt på tvers av det bredeste, mens det har en svak hengekøye-fasong i lengderetning. At setet er flatt i bredden gir god støtte til sitteknutene. Den korte lengden og hengekøyefasongen gjør likevel at Fabric mener setet er egnet til de som sitter mest aggressivt på sykkelen.
Vi har testet dette setet på blandeveissykkelen Focus Paralane, på ingen måte en sylskarp rittracer. Sittestillingen til testeren er likevel relativt aggressiv på denne sykkelen med stemen plassert helt i bunn og setet i god høyde.
Hvordan oppleves det i bruk
Setet gir god støtte under rumpa. Du kjenner at setet er bredt og det er viktig å få plassert det riktig på setepinnen i lengderetning så rumpa di havner presist på setet. Blir du sittende for langt bak på setet vil lårene dine begrenses noe av de brede vingene. Blir du sittende for langt frampå har du veldig lite å sitte på.
BRED SPALTE: Spalten går i hele setets lengde og blir bredere bakover. Foto: Øyvind Aas
Både den korte lengden og den subtile hengekøyefasongen gjør Fabric Line S-Race-setet til et sete først og fremst for dem som liker å sitte på samme sted på setet hele tiden. Treffer du på setets sweetspot vil du oppleve at du får veldig god støtte under rumpa noe som begrenser den negative, vippende hoftebevegelsen i tråkket.
Stødigheten og stabiliteten dette gir gjør at du får mye kraft ned i pedalene. Det gir også lite belastning på skuldre og armer.
GOD STØTTE: Fabric-setet er avrundet, men samtidig ganske flatt på det bredeste stedet. Foto: Øyvind Aas
Når du ønsker å gå i brudd eller hente den ekstra farten det gir å gripe nedi bukken på styret, gir det korte setet få problemer med å tilte hoften fremover. Men har du veldig kraftig muskulatur på baksiden av låret, eller store lår generelt, kan du nok få litt press mot baksiden av låret av det brede setet. For noen vil det nok være bedre med det litt smalere alternativet av samme sete - dette måler 142 mm på tvers.
Titan-skinnene under setet kan bidra til å dempe noen vibrasjoner, men mest av alt gleder vi oss over at skinnene har et langt område for å justere setets posisjon i lengderetning.
Fabric Line S-Race minner litt om Specialized Power og Toupe i fasong. Setet har også noe lik profil som Fizik Antares, selv om Fabric-setet er vesentlig kortere.
TETT SPALTE: I motsetning til andre seter er Fabric-setet tett i spalten. Dette begrenser vannsprut opp i rumpa. Foto: Øyvind Aas
Fabric Line S-Race flat er et godt polstret sete med kort snute og raus bredde. Spalten i midten letter trykket på utsatte kroppsdeler på både kvinner og menn. Liker du å sitte stødig og stabilt på samme sted mens du sykler kan Fabric sitt nye sete være for deg.
PLUSS
Komfortabelt - Godt polstret - Kan justeres mye i lengderetning - Glatt og solid - God bredde - Langsgående spalte uten hull gjennom
MINUS
Ikke superlett - Kan skape noe ubehag på innside lår - Tilbyr få variasjoner i sittestilling
Alle abonnement gir full tilgang til hele vårt digitale univers. Det inkluderer Landevei,
Terrengsykkel, UTE, Klatring, Fri Flyt og Jeger sine nettsider, app og e-magasin.
1 måned digitalt
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✗Papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
3 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓2 papirutgaver av Fri Flyt
✗Mest verdi
12 måneder
✓Digital tilgang til 6 nettsider
✓8 papirutgaver av Fri Flyt
✓Mest verdi
Betal smartere med Klarna.
Abonnementene fornyes automatisk og kan sies opp når som helst, men senest før perioden utløper.
Landevei.no er best på sykler, sykkelkultur og sykkelopplevelser. Landevei.no er et univers fylt av lidenskap og lidelse for serpentinsvinger, brostein, sidevind og god kaffe. Er du syklist, vil du forstå.